Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede najavila tokom posete Valjevu: Poziv za projekat Svetske banke “50:40:10” krajem aprila

U poseti Valjevu juče je boravila državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević, koja je sa predstavnicima Grada razgovarala o realizaciji kredita Svetske banke za poljoprivredu i ulaganjima u javnu ruralnu infrastrukturu. Po završetku radnog sastanka, državna sekretarka obišla je Udruženje odgajivača “Ovca i vuna”, a potom i poljoprivredno gazdinstvo Jelene Pavlović u Gornjoj Bukovici.

Poseta državne sekretarke Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Blagojević Valjevu / Foto: Grad Valjevo

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Jelena Blagojević poručila je da je saradnja sa Valjevom veoma važna, jer je naš grad privredni i administarativni centar Kolubarskog okruga. Ona je najavila da će krajem aprila meseca biti objavljen poziv za projekat “50:40:10”, koji se radi sa Svetskom bankom i istakla da je veoma važno da lokalna samouprava i Poljoprivredna stručna služba informišu građane o tom pozivu.

“Reč je o projektu gde 50% čine bespovratna sredstva, 40% kredit koji će mali i srednji poljoprivrednici moći da podignu kod komercijalnih banaka po povoljnim uslovima i 10% podrazumeva samo učešće. Ono što je vama važno za lokalnu samoupravu jeste da se očekuje usvajanje krajem godine IPARD 3 programa, gde postoji jedna nova mera 6 – ulaganje u javnu ruralnu infrastrukturu. Tu će lokalne samouprave moći da iskoriste povraćaj od 100% prihvatljivih troškova i to je nešto što je veoma važno za grad Valjevo. Prvi poziv koji će biti objavljen krajem aprila se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, tako da će tu apsolutno svi sektori biti pokriveni i ratarstvo, povrtarstvo, stočarstvo, apsolutno sve”, najavila je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević.

Jelena Blagojević, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede / Foto: Grad Valjevo

Uz konstataciju da se godinama sluša koliko je važna poljoprivreda i koliko je bitno da Grad ulaže u poljoprivredu, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je istakao da se sa reči prešlo na dela.

“Smeo bih slobodno da kažem da smo mi sa reči prešli na dela i da smo dokazali koliko nam je to bitno. Videli ste i samo novac koji je opredeljen u budžetu grada Valjeva to pokazuje. Ono o čemu smo još danas imali prilike da razgovaramo su pozivi koje će Ministarstvo raspisati i gde smo svakako kao lokalna samuoprava zainteresovani da učestvujemo u IPARD 3 projektima, koji se odnose na ulaganje u ruralnu javnu infrastrukturu koja je jako važna. Svakako ćemo ovu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede podići na jedan mnogo viši nivo”, naglasio je gradonačelnik Gojković.

Gradonačelnik Lazar Gojković prilikom posete državne sekretarke Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević / Foto: Grad Valjevo

Pored gradonačelnika Lazara Gojkovića, radnom sastanku sa državnom sekretarkom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Blagojević prisustvovali su i član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Branko Vuković, predsednik skupštinskog odbora za poljoprivredu Dragomir Vitorović, direktor “Agrorazvoja” Dragan Kuzmanović i direktor Poljoprivredne savetotavne stručne službe Svetislav Marković.

Radni sastanak državne sekretarke Jelene Blagojević sa predstavnicima Grada Valjeva / Foto: Grad Valjevo

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.