DS: “Početak demontaže Vučićevog apsolutizma”

“Na 20 gradskih biračkih mesta u Valjevu, opozicija je odnela pobedu. Oko 7.600 građana glasalo je za koaliciju “Ujedinjeni za pobedu Srbije”. Ako uporedimo izborne rezultate iz 2020. godine sa ovim održanim 3. aprila, SNS beleži ozbljan pad u Valjevu. Pre dve godine, kada je izlaznost je bila 46%, SNS je dobila 21.500 glasova građana Valjeva, a sada je izlaznost bila blizu 64% i imali su 17.200 glasova. To je ozbiljan pad”, rekao je Zoran Jakovljević, predsednik GrO DS Valjevo na konferenciji za medije, koja je bila posvećana rezultatima i analizom nedavnih izbora. Potredsednica DS-a i buduća narodna poslanica, Valjevka Tatjana Manojlović, naglasila je u svom obraćanju novinarima da su izborni rezultati “početak demontaže Vučićevog apsolutizma”.

DS-5

Tatjana Manojlović, potpredsednica DS i Zoran Jakovljević, predsednik GrO DS Valjevo / Foto: Valjevska posla

Prvi čovek valjevskih demokrata kazao je da je izborni rezultat SNS-a u Valjevu jedan je od najlošijih rezultata za vladajuću stranku u Srbiji, a da je Valjevo, što tiče “Ujedninjene koalicije za pobedu Srbije”, imalo najbolji uspeh posle Beograda i Novog Sada. Prema njegovim rečima, to dokazuje da Valjevci nisu zadovoljni kako SNS vlast funkcioniše. Jakovljević je iskazao veliku zahvalnost kontrolorima, a najveću građanima koji su poslušali njihove poruke i izašli na izbore, jer se pokazalo da je svaki glas važan. Ukazao je i na par izbornih “zanimljivosti” i nepravilnosti.

“Na 14 biračkih mesta se u kutijama našlo manje listića nego što je izašlo birača, što govori da se tu nešto dešavalo u smislu “bugarskog voza” i da je tu bilo neregularnosti. U Balačkoj je od 82 glasača, 80 glasalo za SNS, a tako ima 83 glasača”, kazao je Zoran Jakovljević.

On je naglasio da će demokratama ovi izbori poslužiti da se pripreme za kampanju za redovne lokalne izbore 2024. godine, ne isključivši mogućnost da će izbori na lokalu možda biti i ranije organizaovani.

“Ovi rezulati će nam pokazati u kom smeru treba da razmišljamo, koje poruke ljudima da šaljemo i da ih animiramo. Da su bili lokalni izbori sada u Valjevu, opozicija bi pobedila. Imali smo mnogo akcija koje smo hteli da pokažemo vezano za lokal, ali sad nisu bili lokalni izbori i nismo hteli da opterećujemo građane Valjeva”, rekao je predsednik GrO DS Valjevo.

Jakovljević je pozvao građane Valjeva da izađu na izbore koji će biti ponovljeni 16. aprila na 11 biračkih mesta u naše gradu, naglasivši da je svaki glas važan i da treba završiti ovaj izborni ciklus, kao bi se nastavilo dalje sa lokalnom kampanjom.

DS-Zoran-Jakovljevic

Zoran Jakovljević, predsednik GrO DS Valjevo / Foto: Valjevska posla

Tatjana Manojlović, potrpedsednica DS-a  i buduća poslanica u republičkom parlementu, kazala je da demokrate imaju razloga za zadovoljstvo i za nezadovoljstvo rezultatima ovih izbora.

“Razlog za zadovoljstvo je pre svega zbog toga što je ovo početak demontaže Vučićevog apsolutizma. Potom, što se DS vratila u parlement i što je ponovo parlemetarna stranka. Imamo 10 poslaničkih mandata, imaćemo svoj poslanički klub i moći ćemo da doprinesemo demokratizaciji društva. Nezadovoljni smo zbog toga što osvojenih 38 poslaničkih mandata, koliko je osvojila koaliciona lista “Ujedinjeni za pobedu Srbije”, nije dovoljno da zaista počnemo te promene iz korena i istinski oporavak Srbije kojem smo se nadali. Ne bavimo se prebacivanjem krivice na bilo koga, na nama je sada ozbiljan zadatak da se pozabavimo analizom rezultata i da vidimo šta je moglo bolje, kako bismo to popravili. Već se spremamo za naredne lokalne izbore, moramo dobro sagledati situaciju, koji su to veći centri koji će nam biti imperativ, gde moramo osvojiti vlast, a Valjevo je svakako među  njima”, istakla je Tatjana Manojlović.

Potredsednica DS-a smatra da će Vučić oodugovlačiti sa formiranjem naredne Vlade, naročito zbog toga što je najavio na RTS-u da će taj proces brzo teći, jer “sve što on kaže bude upravo suprotno”.

“Njegovi partijski saborci tražili su od njega da ponovo raspiše i pralamentarne i beogradske izbore, sa obrazloženjem da su se građani zbunili, da nisu pravilno glasali, jer naravno, ne može biti u redu ako ne glasaju većinom za njih. To je možda nešto najsmešnije i najgluplje što sam čula. Vučić je rekao da to ne dolazi u obzir, da tih izbora neće biti, ali pošto oni sve rade u skladu sa dnevnim istraživanjima javnog mnjenje i pod pritiskom, i tako vode i unutrašnju i spoljnu politiku, videćemo kako će to sve nadalje biti. Nije logično da se to desi, ali posledice ćemo svakako svi mi trpeti i već sada ih osećamo”, naglasila je Manojlović.

DS-Tatjana-Manojlovic

Tatjana Manojlović, potpredsednica DS / Foto: Valjevska posla

U osvrtu na beogradske izbore, Manojlović je rekla da je odnos u odborničkim mestima i dalje 55 : 55 i da se razmatraju zahtevi na više od 350 uloženih prijava. Navela je jednu “apsurdnu situaciju koja dovoljno govori o svim marifetlucima ove vlasti”.

“Na 5 izbornih mesta u Beogradu bi po automatizmu i sili zakona, morali da budu poništeni izbori, jer je evidentiran zapisnički veći broj listića u glasačkim kutijama. Međutim, naš Zakonu o izborima ima manjkavosti i predviđa da se Gradska izborna komisija izjašnjava o tome. To je, naravno, zloupotrebljeno i na jednom od tih 5 mesta smo preglasani tako što je u prvom krugu glasanja komisije bio jednak broj glasova “za” i “protiv”. Potom je napravljena puza u odlučivanju, nakon koje je slomljen član komisije u ime “Zavetnika”, a član komisije u ime koalicije “NADA” bio je uzdržan. Tako da nije usvojeno poništavanje koje je po sili zakona trebalo da bude”, rekla je Tatjana Manojlović.

U obraćanju medijima iznela je i neke zvanične podatke objavljene na sajtu Ministarstva finansija, koji su “značajni pokazatelji” ekonomske situacije u kojoj se nalazi naša zemlja.

“U prva 2 meseca ove godine ostvaren je budžetski deficit u iznosu od 53 miljarde dinara i on je za 22% veći u odnosu na isti period prošle godine. Takođe nam je i spoljnotrgovinski deficit države za prva dva mesec ove godine iznosio 1,75 milijardi evra i on je za 155% veći nego u istom periodu prošle godine. U oba slučaja smo prvaci Evrope. U martu je država emitovala dvogodišnje evro obveznice u iznosu od 25,5 milijardi, ali je uspela da proda svega 4 i po milijarde dinara, odnosno samo 17% od ukupne vrednosti. Naravno, svi dobro osećamo efekte inflacije koja se zahuktava i tek ćemo je osetiti. Dug zemlje je blizu 31 milijarde evra i najveći je u istoriji”, navela je potpredsednica Demokratske stranke.

DS-6

Sa konferencije za medije Demokratske stranke / Foto: Valjevska posla

Na novinarsko pitanje da li je na nivou koalicije “Ujedninjeni za pobedu Srbije” dogovoreno istupanje Dragana Đilasa i zahtev da se vidi sa predsednikom Vučićem, ili je to urađeno samo u ime i na račun Stranke slobode i pravde, potpredsednica DS-a je odgvorila: “Dragan Đilas istupa u ime stranke na čijem je čelu. Nismo se o tome dogovarali”.

Upitana da li DS ima stav po pitanju ponude Dragana Đilasa da se vidi sa Vučićem, Tatjana Manojloviće je kazala: “Imamo svoj stav u odnosu prema Aleksandru Vučiću, sa njim nećemo sarađivati, a mislimo da je besmisleno i pregovarati. Sa njim bi imalo smisla razgovarati samo o mirnoj predaji vlasti”, istakla je potpredsednica DS-a.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.