Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi

Projekat „Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“ traje godinu dana i sprovodi se na teritoriji celog Kolubarskog okruga. Danas su u Maloj sali Gradske uprave žene poljoprivrednice Kolubarskog okruga imale priliku da pogledaju iformator i da se prijave za učestvovanje u projektu.

Poljoprivrednice koje se prijave mogu očekivati da steknu znanja iz oblasti pisanja projekata, izrade biznis i strateških planova, istraživanje tržišta i kako korišćenjem novih tehnologija dobiti nove kupce za svoje proizvode. Tokom celog procesa predavači će poljoprivrednicama pružati podršku i osigurati da napišu svoje projekte kojima će konkurisati za nabavku opreme ili nečega drugog što one prepoznaju da im je neophodno. Osim navedenog, poljoprivrednicama se obezbeđuje izrada sajta i veb platforme kroz koju će moći da se promovišu, povezuju između sebe i da budu dostupnije kupcima, kao i povezivanje u udruženje poljoprivrednica Kolubarskog okruga koje će one same voditi nakon isteka ovog projekta. Aktivnosti obuhvataju i putovanja, posete drugim udruženjima poljoprivrednica, nagrađivanje najuspešnije napisanih biznis planova i učešće poljoprivrednica u procesu donošenja akata koji se tiču žena u poljoprivredi u zavisnosti od njihovog interesovanja.

„ Projekat ima nekoliko faza. Prva faza jeste edukativna. Sredstava ima, ali nam nedostaju ideje. Kroz ovaj projekat ćemo proći edukativnu fazu gde ćemo ideju koju imamo smestiti na papir i dati donatoru, kao nešto što će oni podržati. Edukacije će se održavati u Valjevu, Ubu, Mionici i Lajkovcu, a prevoz i troškove će pokriti organizatori. Druga faza je umrežavanje žena iz Kolubarskog okruga, odnosno cilj je da 120 poljoprivrednica osnuju svoje sopstveno udruženje, „Žene poljoprivrednice Kolubarskog okruga“. Udruženje treba da ima sedište u Valjevu, ali sa poslovnicama u svim ostalim Opštinama. Takođe kroz projekat obezbeđujemo ženama i veb platforme odnosno veb prodavnicu. To će izgledati tako što će svaka poljoprivrednica koja se uključi imati profil svog gazdinstva, onoga čime se bavi i svega što može da ponudi kupcima“, rekla je koordinatorka ovog projekta Jelena Ružić i dodala da će se raditi na promovisanju te platforme na taj način da će ceo Kolubarski okrug biti obavešten na koji način kupci mogu da dođu do žena poljoprivrednica, ali isto tako će se održati jedna konferencija gde će se pozvati svih 120 žena, privredni sektor i predstaviti njihov rad.

Od poljoprivrednica se očekuje da aktivno učestvuju u predviđenim aktivnostima i da imaju želju da rade na popravljanju svog položaja na tržištu rada, a svi predavači koji budu angažovani će biti dostupni za bilo koji problem ili pomoć ako žene ne budu bile u mogućnosti da dođu na sve aktivnosti.

Prijaviti se mogu sve žene sa teritorije Kolubarskog okruga koje su vlasnice ili nosioci poljoprivrednog gazdinstva, a koje imaju mogućnosti i volju da izdvoje svoje vreme da dobiju nova znanja koja će im kasnije koristiti da ekomski jačaju svoja gazdinstva. Prijava se može potvrditi putem broja telefona 0640733233 kao i putem mejl adrese: [email protected] do 1. novembra ove godine.

Izvor: Valjevo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.