Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da su za dugoročnu energetsku bezbednost neophodni energetska tranzicija i veće korišćenje zelene energije i da Srbija može da bude regionalni lider u procesu dekarbonizacije.

Zorana-Mihajlovic-3

Mihajlović je, na konferenciji „Serbia goes green“, istakla da je važno da svakodnevno pričamo o životnoj sredini i o tome koje korake je država preduzela da smanji emisiju štetnih gasova.

Postavili smo temelje donošenjem novog zakonodavnog okvira, bez kojeg nema ni investicija i razvoja, rekla je potpredsednica Vlade, uz napomenu da Srbija prvi put ima Zakon o korišćenju OIE i Zakon o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti.

Zorana-Mihajlovic-1

Prema njenim rečima, naši zakoni su potpuno usklađeni sa evropskim standardima, ne samo zato što smo na putu ka članstvu u EU, već zato što je to osnova modernih i zdravijih rešenja.

Ona je navela da je Ministarstvo pripremilo i novi plan investicija sa projektima vrednim ukupno 35 milijardi evra, sa težištem na OIE i izgradnji RHE.

Izrađujemo i nacionalni plan za klimu i energetiku i strategiju razvoja energetike koji će odrediti put naše energetike u narednih 20 do 40 godina, predočila je potpredsednica Vlade.

Zorana-Mihajlovic-2

Naša vizija je da do 2050. godine budemo potpuno dekarbonizovana zemlja, a da do 2030. povećamo procenat energije dobijene iz OIE, konkretno iz energije sunca i vetra i da taj procenat sa trenutnih 3,5 povećamo na bar 15 odsto, a da istovremeno smanjujemo proizvodnju iz termosektora, objasnila je Mihajlović.

Ona je naglasila da je društveni konsenzus podjednako važan kao normativni i strateški okvir, i da je neophodno da svi zajedno razmišljamo o tome da kako da povećamo štednju energije i da o životnoj sredini govorimo u svim sferama, da deca od malih nogu shvate značaj životne sredine jer je to naša budućnost.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.