Euro Lithium: “Agresija i javašluk predstavnika opozicije i izmanipulisanog vladinog sektora”

Saopštenjem za javnost oglasila se kompanija Euro Lithium Balkan koje prenosimo u celini:

Euro-Lithium“Privredno društvo „Euro Lithium Balkan“ d.o.o, kako je u saopštenju za medije od prošle nedelje i objavljeno, je 28. aprila obustavilo geološka istraživanja na istražnom prostoru Valjevo sever (br. 2318). Na istom lokalitetu juče, 5. maja, ekipa podizvođača angažovanih od strane Euro Litijuma izašla je na teren kako bi zatvorila bazene za vodu na pomenutim lokacijama za bušenje na ranije pripremljenim parcelama.

Napominjemo da, iako su pomenute lokacije bile na propisan način obeležene i ograđene zaštitnom ogradom, i iako su bili istaknuti svi znakovi upozorenja, tokom praznika su pojedini opozicioni lideri u prisustvu svojih sledbenika neovlašćeno ušli na lokaciju i snimili promotivni spot, u kome se vidi kako uništavaju zaštitnu ogradu i skidaju znakove upozorenja.

Ovim su pokazali da, bez obzira na mere obezbeđenja i zaštite, koje kompanija Euro Lithijum preduzima u svim procesima predistražnih i istražnih radnji, poštujući visoke evropske i svetske standarde, svesno ugrožavaju ne samo zaštićene objekte na naznačenim lokalitetima, već i otvoreno pokazuju nemar prema svim ljudima koji se u tom trenutku nalaze sa njima, i koji ih slede. Smatramo da su ovim predstavnici izmanipulisanog nevladinog sektora i predstavnici opozicije, kojima je navodno ekologija najvažnija, zapravo pokazali da je sve, pa i nepoštovanje zakona, dozvoljeno zarad političkog performansa i jednokratnog osvajanja malih političkih poena. Da je neko od pravih ekologa bio sa njima, verujemo da bi ovakva agresija i javašluk bili sprečeni.

Juče su naši podizvođači bili na terenu kako kako bi se preduzele odgovarajuće radnje zatrpavanja bezena za vodu, a koja zbog obustave istražnih radnji neće biti potrebna. Ovo je urađeno isključivo iz bezbednosnih, preventivnih mera, i radi sprečavanja eventualnih povreda neovlašćenih lica, koja su u prethodnih osam dana, kako smo ovde i naveli, ulazila na privatne parcele u našem zakupu i uništavala zaštitnu ogradu i znakove upozorenja.

Radovi su u ovom cilju juče započeti u 08h na prvoj parceli. Petnaest minuta nakon početka radova primećeno je lice, koje iz susedne parcele fotografiše naše kolege, a zatim obavlja nekoliko telefonskih razgovora. Oko 9 h grupa od desetak predstavnika pokreta “Marš s Kolubare” se pojavljuje na lokalnom opštinskom putu ispred ulaza u parcelu, sa namerom da blokira put vozilima naše kompanije, kao i vozilima podizvođača, ne znajući pri tom šta radimo. Nakon razgovora sa njihovim predstavnicima, naše kolege im objašnjavaju koju vrstu radova trenutno izvodimo na terenu i da je to u interesu opšte bezbednosti. Nakon toga nam dopuštaju da napustimo lokaciju i da nastavimo radove na sledećoj, zarad opšte bezbednosti o kojoj njihovi lideri ne vode računa, što su pokazali svojim postupcima tokom praznika.

Iako svoj posao vršimo u skladu sa zakonom i postupamo kao odgovorna kompanija, i iako su naše kolege bile strogo profesionalne, uviđajne i pristojne, agresivan pristup i neovlašćeno upadanje na privatan posed su se nastavili. Nakon izvesnog vremena na parceli se pojavio i sam vlasnik, posle čega su predstavnici pokreta “Marš s Kolubare” napustili privatni posed.

U toku jučerašnjih radova, sprovedenih isključivo zarad bezbednosti svih, a naročito neodgovornih predstavnika nevladinog sektora, koji su tokom praznika, iz lične bahatosti i neznanja ugrožavali sebe i druge, bile su prisutne konstantna tenzija i provokacije od strane predstavnika pokreta “Marš s Kolubare”, što je potvrdilo našu zabrinutost za bezbednost radnika naše kompanije, kao i podizvođača.

U ime svih koji poznaju rudarko-geološku struku u Srbiji, u ime svih studenata geologije i rudarstva, koji će stasati u stručnjake jedne od najprogresivnijih privrednih grana, zahvaljujući kojoj civilizacija nezaustavljivo ide napred, u ime svih naših kolega širom Srbije, molimo predstavnike medija, kako lokalnih, tako i nacionalnih, da shvate svoj značaj i ne zauzimaju stranu onih koji se prema zaštiti životne sredine i interesima zajednice i svih građana ponašaju onako kako to samo njima jednokratno odgovara, a uzimajući zakon i silu u svoje ruke potpuno neovlašćeno, rukovodeći se pri tom samo svojim kratkoročnim političkim interesima.”

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.