Evo kako će FUNKCIONISATI KAFIĆI i RESTORANI!

Udruženje ugostitelja objavilo je vodič sa nizom sigurnosnih mera koje će pomoći vlasnicima kafića i restorana kada se ponovo otvore!

Valjevo u doba korone

U vodiču se navodi niz smernica koje treba preduzeti za povratak u normalu nakon zdravstvene krize izazvane korona virusom. Dokumentom se predviđaju tri faze ovog proces: ponovno otvaranje, pokretanje posla i samo otvaranje za goste. Pre povratka na redovne aktivnosti potrebno je detaljno čišćenje i dezinfekcija prostorija.Uz to se predlaže modifikacija gastronomske ponude i dnevnog rasporeda služenja. Preporučuje se postepeno prilagođavanje novim okolnostima rada u pogledu raspoloživog osoblja, inventara i zaliha. Takođe, lokal treba da ima redovne dostavljače zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, te paravana za stolove koji će se verovatno postavljati radi zaštite. U ovoj fazi smatra se da je veoma važno postaviti informativne natpise koji će zaposlene podsećati na ispravno korišćenje zaštitne opreme, promovisanje plaćanja kreditnim karticama, stalno pranje ruku ili upotrebu rukavica i hidroalkoholnog gela za ruke.

Osoblje će na poslu morati da nosi radnu odeću i obuću, uniforma mora da bude čista, da stalno peru ruke i koriste maske. Zabranjeno je u RADNOJ ODEĆI izlaziti na CIGARET pauzu, a ne dozvoljava se tokom rada NI KORIŠĆENJE mobilnih telefona, zbog mogućeg prenošenja zaraze. Takođe, nakon primanja porudžbine a pre služenja gostima, limenke i flaše sa pićem moraju se DEZINFIKOVATI!

Ulaz u područja za pripremu hrane treba da bude zabranjen nezaposlenima. Ako dolazi inspekcija, moraće da nosi zaštitnu opremu i da im se pre ulaska preventivno izmeri temperatura.  U kuhinji prostor treba da se organizuje tako da se ne pređe bezbedna udaljenost od JEDNOG i PO metra. I stolovi moraju da budu na toj udaljenosti, a neophodno je da lokali imaju i detaljan plan čišćenja prostorija. U restoranima brze hrane biće obavezna ugradnja plastičnih paravana na stolovima kako bi se odvojili gosti. Kad je u pitanju služenje švedskog stola, obavezno je da hrana bude zaštićena, a pribor za jelo gostima treba da daje osoblje!

Lokali će morati da imaju i plan za vanredne situacije, kako bi moglo da se reaguje u slučaju da se neko od radnika razboli. Plan je potreban kako bi se izvršila dezinfekcija prostorija ili moguća izmena proizvoda dostupnih na meniju.

Od danas počinju sa radom frizerski i kozmetički saloni, kockarnice, fitnes klubovi, teretane i pijace na zatvorenom, a epidemiolozi su najavili i da će uskoro biti uspostavljen međugradski saobraćaj, ali sve to uz precizne smernice.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.