Formiranje omladinske Reprezentacije Srbije u streličarstvu kreće iz Valjeva!

Valjevski streličarski klub Vitezovi postoji od 2019. godine i četvrtu godinu zaredom takmiči se na državnom nivou. Iz redova Vitezova ima nekoliko kandidata za reprezentaciju Srbije. Nedavno je ovaj valjevski klub od Streličarskog saveza Srbije dobio specijalno priznanje za poseban doprinos razvoju 3D streličarstva. Tokom vikenda Vitezove je posetio Aleksandar Stanković, selektor streličarske reprezentacije Srbije. Cilj posete je proširenja saradnje sa ovim valjevskim klubom koji ima izuzetan pogon u mlađim kategorijama. Kako je za Valjevska posla rekao Stanković, njegova poseta Vitezovima je prvi korak u formiranju omladinske selekcije streličara, a stručni štab reprezentacije polaže velike nade u valjevski klub.

Vitezovi - streličarstvo

Valjevski Vitezovi sa selektorom Reprezentacije Srbije u streličarstvu Aleksandrom Stankovićem / Foto: Valjevska posla

“Prvi put sam u poseti valjevskim Vitezovima, a razlog posete je da ovaj klub vidim izbliza i da se bolje upoznam sa njihovim radom. Kao selektor i deo stručnog štaba polažem velike nade u ovaj valjevski klub. Imam izuzetnu saradnju sa Zoranom Tabakovićem kao predsednikom odbora za 3D i Field, koje su vrlo reprezentativne discipline. Imamo stvarno odličnu saradnju i znam sve najlepše o ovom klubu jer podržava mlade. Moja poseta je zapravo nastavak te naše saradnje, koju planiramo da produbimo. Imamo dalje planove, a glavni plan nam je formiranje omladinske selekcije u 3D i Field disciplinama. Moja poseta Vitezovima bi mogla da bude i prvi korak u tom formiranju i, nadam se, da će Valjevo da postane budući centar upravo tih disciplina i te omladinske selekcije”, kazao je Aleksandar Stanković, selektor streličarske reprezentacije Srbije, koji je posetio Vitezove za vreme treninga u Domu sporta “General Svetomir Đukić”.

Aleksandar Stanković, selektor Reprezentacije Srbije u streličarstvu

Aleksandar Stanković, selektor Reprezentacije Srbije u streličarstvu / Foto: Valjevska posla

Stanković je istakao da će Vitezovi imati značajnu ulogu u formiranju omladinske reprezentacije, jer ih svrstava u jedan od najperspektivnijih streličarskih klubova u Srbiji.

“Naš sport ima dosta različitih stilova i disciplina, a Vitezovi su dobitnici nagrade Saveza za poseban dorpinos razvoju upravo discipline 3D i Field i to dovoljno govori. Ovde ima veliki broj mladih i to je retko. U našem Savezu nema puno klubova koji imaju toliko mladih takmičara i to je ono za šta se ja zalažem”, nadovezao se Stanković.

Vitezovi Valjevo - streličarstvo (6)

Vitezovi na treningu u Domu sporta “General Svetomir Đukić” / Foto: Valjevska posla

Nedavno je Streličarska reprezentacija Srbije ostvarila istorijski uspeh osvojivši dve bronzane medalje u timskoj konkurenciji na Evropskom dvoranskom šampionatu u streličarstvu, koji je održan u Hrvatskoj krajem februara.

“Prvi put u istoriji ovoga sporta u Srbiji je ostvaren takav uspeh. To je upravo bilo u stilu Bare Bow – goli luk, nešto što se ovde u Valjevu kod Vitezova neguje. Nadam se da je taj uspeh samo početak. Inače, mi smo Savez koji pripada trećoj grupi sportova, naš budžet je skroman, ali to neće da nas spreči da se razvijamo. Moderan sport je takav da traži razne načine finansiranja sa svih strana. Ne možemo očekivati samo pomoć države i to je tako”, naglasio je selektor Stanković.

Prema njegovim rečima, naša streličarska reprezentacija se sprema za Olimpijske igre u Parizu. Već za Đurđevdan će se takmičiti na kvalifikacionom turniru u Esenu u Nemačkoj, na kojem će reprezentacija sa četiri takmičara pokušati da se kvalifikuje za Olimpijadu.

Zoran Tabaković, predsednik streličarskog kluba Vitezovi iz Valjeva istakao je da je poseta selektora Aleksandra Stankovića velika čast i jako važna za Vitezove, osobito jer je reč o mladom klubu koji je za kratko vreme postigao značajan uspeh u ovom sportu.

“Prošle godine smo na državnom nivou imali 19 šampionskih i vicešampionskih titula. Ostvarili smo nekoliko značajnih međunarodnih rezultata, na Evropskom Grand Prix-ju u Slovačkoj osvojili smo jedno 2. i jedno 3. mesto, a na Epropskom jedno četvrto, jedno 8. i jedno 12. mesto. Na prvenstvu Slovenije u Iron Head-u, odnosno Field-u, jednu zlatnu i jednu bronzanu medalju i još nekoliko priznanja koje smo dobili od drugih asocijacija, koje su prepoznale naš rad i 3D disciplinu, koju mi inače favorizujemo. Mi imamo nekoliko takmičara u klubu koji su ispucali norme po kojima se gledaju rezultati kako bi ušli u buduću reprezentaciju za 3D i Field”, navodi Tabaković.

Zoran Tabaković - Vitezovi - Streličarstvo (1)

Zoran Tabaković, predsednik Streličarskog udruženja “Vitezovi” / Foto: Valjevska posla

Osim u seniorskoj, Tabaković očekuje da će Valjevo imati nekoliko reprezentativaca i u omladinskoj selekciji Srbije.

“Imamo pet ili šest mladih takmičara, koji su po bodovima koji su ispucani, na normi ili blizu norme, tako da će im dati šansu. Vitezovi će ove godine u seniorskoj reprezentaciji imati dva reprezentativca koji će učestvovati na Svetskom prvenstvu u Austriji. Što se tiče mlađih kategorija, imamo taj centralni kup u više okolnih zemalja. Jedno takmičenje će biti u Srbiji, u Šimanovcima, tako da će i ti juniori koji budu u reprezentaciji prvi nastup imati ove godine”, kazao je predsednik Vitezova, kluba koji ne samo da doživljava jednu vrstu ekspanzije s obzirom na interesovanje dece, već i uspeva da u svom pogonu zadrži mlade streličare.

“Uspeli smo da napravimo taj sistem da zadržimo decu. Imamo decu koja treniraju čak od samog osnivanja kluba. Funkcionišemo kao jedna velika porodica, oni se ovde komotno i lepo osećaju, tako da su ostali i raduju se turnirima”, kazao je Tabaković.

Aleksandar Stanković i Zoran Tabaković - Vitezovi - Streličarstvo

Aleksandar Stanković i Zoran Tabaković / Foto: Valjevska posla

Vitezovi će 1. juna ove godine biti domaćini državnog takmičenja 3D Open, na kojem će učestvovati brojni takmičari iz nekoliko zemalja. Vitezove u organizaciji tog takmičenja podržava Turistička organizacija Valjeva.

“Ko želi da se oproba u streličarstvu, vrata Vitezova su uvek otvorena za članove koji će imati svaku pomoć u odabiru stila i prave opreme”, poručio je na kraju Zoran Tabaković, predsednik Streličarkog udruženja Vitezovi.

Vitezovi Valjevo - streličarstvo (1)

Selektor Aleksandar Stanković sa mladim Vitezovima / Foto: Valjevska posla

M.P.M.

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.