Grad Valjevo pod lupom Ombudsmana!

Zaštitnik građana je na inicijativu udruženja RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju) i “Lokalni odgovor” prošle nedelje pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Grada Valjeva zbog nepostupanja u rešavanju problema zagađenog vazduha, saopšteno je iz “Lokalnog odgovora”. Udruženja su se obratila ovoj nezavisnoj kontrolnoj instituciji ukazujući da Grad Valjevo proteklih godina nije usvojio, niti primenio Plan kvaliteta vazduha i kratkoročne planove, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u zaštitilo zdravlje ljudi.

Kako navode iz “Lokalnog odgovora”, prihvatajući navode udruženja, Ombudsman je tražio od nadležnih organa Grada Valjeva da ga obaveste o svim okolnostima koje se tiču donošenja Plana kvaliteta vazduha u Valjevu i kratkoročnih akcionih planova, kao i o učešću javnosti u izradi novog planskog dokumenta.

“Ombudsman je zatražio da se nadležni u Valjevu izjasne zašto nisu prethodnih godina usvojili pomenute planove, te da mu o tome dostave odgovarajuću dokumentaciju. Zakon o zaštiti vazduha obavezuje lokalne samouprave, na čijoj teritoriji je vazduh treće kategorije, da donesu Plan kvaliteta vazduha u cilju primene mera koje bi dovele do smanjenja zagađenja, odnosno do dostizanja ciljanih vrednosti koncentracija zagađujućih materija. Isti zakon propisuje obavezu donošenja, primene i objavljivanja kratkoročnih akcionih planova radi urgentnog smanjenja emisija zagađujućih materija u vazduhu”, precizira se u informaciji za javnost “Lokalnog  odgovora”.

Iz ovog valjevskog udruženja građana napominju da kvalitet vazduha u Valjevu, otkako je 2012. godine uspostavljen monitoring u našem gradu, pripada najlošijoj, trećoj kategoriji, zbog prekomernog zagađenja PM10 i PM2.5 česticama. Prma proceni Svetske zdravstvene organizacije, svake godine u Valjevu 242 osobe prerano izgube život zbog uticaja zagađenog vazduha na zdravlje.

 

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.