Gudači Svetog Đorđa večeras pred valjevskom publikom

Večeras u 20 časova, koncertom beogradskog kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa valjevska Muzička škola zaokružuje proslavu 65 godina rada i istovremeno praznuje svoje međunarodno takmičenje gudača “Zlatne stepenice”, koje se ove godine održava četvrti put.

Jedan od napopularnijih i najkvalitetnijih srpskih gudačkih ansambala izvešće pred valjevskom publikom dela Hajdna, Elgara, Respighia i Srđana Sretenovića. Na koncertu će sa orkestrom nastupiti i mladi violončelista, Relja
Mitrović, učenik MŠ “Dr. Vojislav Vučković”, u klasi prof. Danijele Milutinović, jedan od najuspešnijih čelista najmlađe generacije u našoj zemlji i apsolutni pobednik prošlogodišnjih valjevskih “Zlatnih stepenica”.

Kamerni orkestar Gudači Svetog Đorđa osnovan je 1992. godine, na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića. Od osnivanja do danas, više generacija najeminentnijih umetnika činile su ovaj jedinstveni beogradski kamerni ansambl. Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. godine, ostvarena pod umetničkim rukovodstvom profesora Petra Ivanovića, doprinela je da ovaj ansambl postane jedan od najznačajnijih orkestara u zemlji. Iste godine, Gudači Svetog Đorđa pozvani su da održe koncert u Londonu povodom 50. godišnjice UNICEF-a.

Na poziv i preporuku profesora Ivanovića, od 2006. do 2011. godine uloga muzičkog direktora orkestra bila je poverena violinisti svetske reputacije Gordanu Nikoliću. Muzički maraton pod nazivom Music challenge, na kojem su sa Gordanom Nikolićem izvedeni svi Mocartovi koncerti za violinu i Simfonija br. 29 u A-duru, nagrađen je Nagradom Grada Beograda za najuspešniji koncert u 2006. godini. Koncert Gudača sa violinistom Romanom Simovićem, koji je održan u Kolarčevoj zadužbini krajem 2011. godine, proglašen je za Koncert godine od strane časopisa Muzika Klasika.

Koncerte Gudača Svetog Đorđa pratile su nepodeljene simpatije publike i visoke ocene stručne javnosti u zemlji i inostranstvu. Pored objavljenih kritika, trajni zvučni zapisi za radio i televiziju, kao i 18 kompakt diskova verodostojno dokumentuju umetničke rezultate orkestra.

Gudači za sobom imaju preko 1600 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu. Njihov repertoar, od baroka do savremene muzike obuhvata dela iz različitih stilskih epoha, ali i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i dela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar. Njihov muzički profil, posvećenost i entuzijazam stvorili su srdačne veze sa solistima, dirigentima i kompozitorima.

U okviru orkestra postoji i radi više kamernih sastava koji su ostvarili veliki broj koncerata, nastupajući i na eminentnim domaćim festivalima (Međunarodna tribina kompozitora, BELEF, KOMA, itd.). Od značajnijih turneja i gostovanja ističu se ona u Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj,Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Austriji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Gudači redovno nastupaju na renomiranim festivalima: BEMUS, NOMUS, BELEF, NIMUS, Ohridsko leto, Interfest Bitolj, Mokranjčevi dani, Budva grad teatar, Sarajevski festival, Međunarodna tribina kompozitora …

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.