“Help, SOS, naši nadležni!”

Na adresu redakcije Valjevska posla stiglo je pismo naših zabrinutih sugrađana, koji su se potpisali kao “ljubitelji grada Valjeva, dežurna savest zdravog razuma, urbanog života”. Ovi Valjevci ukazuju da vrlo dugo u centru grada postoji otvorena, divlja deponija na uglu Pantićeve i Pop Lukine ulice, na posedu koje je u vlasništvu Grada. Pismo zabrinutih sugrađana pod naslovom “Mi volimo ovaj grad” prenosimo u celosti.

Davno je u Atini, mudri Sokrat, rekao: “Upoznaj sebe samoga”. Zato uvek treba primeniti introspekciju. Jer, naša planeta Zemlja, se naljutila na nas, nezahvalne svoje Zemljane. Naši savremenici oholo i samozadovoljno, kao pijani milioneri, troše sve njene resurse! To se ipak, mada kamuflirano, čini samo zbog profita! Obzanjeno je planetarno, da je novac vrhovno božantvo, a sam profit, univerzalna religija.

U višku slobodnog vremena novi magovi se sete i ekologije. U domenu vrebalizma, naravno. Novi vandali i šumokradice, vodokradice i čuvari prljavih tehnologija i slabo plaćenih, ucenjenih ljudi , radnika, sve to bahato izrabljuju! Pokazuju da sutra ovde za njih prosto ne postoji, jer je stvoren novi trend kupovina nekog udaljenog nebeskog tela… Za sebe i svoje… A nišči će se i pogušiti i podaviti u nastaloj ekološkoj katastrofi…

Pa, da ipak počnemo svoju misiju od našeg najbližeg okruženja. To je ona prva Lajbnicova monada. U centru grada, na uglu ulica Pantićeve i Pop Lukine postoji otvorena, divlja deponija, vrlo dugo! Čak i da je u pitanju deo privatnog, a napuštenog poseda, gradske službe, u opštem i višem interesu gradjana, a i preventivno, dužne su da istu saniraju! Jer, nije samo naša nepogoda, zvana korona, duga devet meseci, velika opasnost od zaraze! Izvor dodatne je i taj devastirani, u javni toalet pretvoreni prostor! To je već dugo carstvo glodara i gmizavaca.

Često gosti našeg lepog grada zapanjeno zapitaju: “Zar ovakvo ruglo u gradu nikome ne smeta? Ono opominje, a sve nas optužuje i onda, ovde počnimo i našu prvu lekciju iz ekologije. HELP, SOS, NAŠI NADLEŽNI!!!

Mi, ljubitelji grada Valjeva, dežurna savest zdravog razuma, urbanog života

Kao redakcija ukazujemo i na druge mini divlje deponije u gradu, pored kojih svakodnevno prolazimo, i koje nažalost neodgovorni građani prave, a nadležne službe “neguju”! Neke od njih su deponija na potezu od duplih traka ka Ekonomskoj školi do Ljubostinje, potez u Sinđelićevoj ulici dužinom trotoara kod nekadašnjeg ATD-a, sadašnje Psihijatrije.

Dovoljno je da vidimo ove fotografije da se uverimo da se pored korone, kao građani suočavamo i sa drugim zarazama. Čak ih proizvodimo! Takve vrste “zaraze” (bolje reći nevaspitanja i bezobrazluka) jesu izlečive, ali očigledno su duboko ukorenjene. Izreka “čistoća je pola zdravlja” nažalost mnogima ništa ne znači. Nije nam dovoljno što godinama udišemo otrove i što smo od zaraze koronom izgubili brojne naše sugrađane za vrlo kratko vreme! Ne trebaju nam veće i gore opomene od toga. Crno nam se piše kako god okreneš: u vazduhu, u zemlji, vodama, parku, šumi… Nažalost i u plućima i u krvi! A, DNK sve pamti! Brinemo li za svoje potomke?

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.