HPV vakcina dostupna u Domu zdravlja za decu od 9 do 18 godina

U Srbiji je letos prvi put počelo davanje HPV vakcine protiv karcinoma grlića materice. Vakcina nije obavezna nego preporučena i besplatna je za uzrast od devet do 19 godina. Uprkos letnjem raspustu i sezoni godišnjih odmora interesovanje je bilo veće od očekivanog: od 182 doze najsavremenije devetovalentne vakcine Gardasil-9, koliko je Dom zdravlja Valjevo ukupno dobio u više navrata, utrošeno je 87.

Valentina-Markovic

Vakcina se daje u Službi za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja, u kojoj su ovog septembra započeli sistematičan način obaveštavanja učenika i roditelja, o čemu govori načelnica službe dr Valentina Marković:

– Uz poziv za redovnu vakcinaciju protiv difterije i tetanusa po Planu i programu obavezne imunizacije u osmom razredu, kao i prilikom redovnog sistematskog pregleda sedmaka, roditelji dobijaju informaciju i preporuku da se deca mogu tada vakcinisati i protiv Humanog papiloma virusa, kako bi se zaštitila od polno prenosivih bolesti. Mi inače od septembra krećemo sa redovnim sistematskim pregledima i vakcinacijom. Uz poziv školama sa terminima za učenike osmog razreda za redovnu imunizaciju, dodali smo i informaciju o HPV vakcini koju besplatno mogu dobiti, uz saglasnost roditelja. Uz to smo poslali i flajer o HPV vakcini, kako bi se potpunije informisali. Takvim obaveštenjem mislimo da možemo postići veći obuhvat dece, a svakako ih mnogo podrobnije informisati o njenoj dostupnosti i značaju.

Pedijatrija-ulaz-u-preventivni-deo

Dr Marković ističe da je HPV vakcina važna jer štiti od vrlo zastupljenog karcinoma grlića materice. Mnoge države koje su ovu vakcinu uvele u kalendar imunizacije za 80-90 posto su smanjile oboljevanje od ovog tumora, što je izuzetno visoka uspešnost i dovoljno govori koliko je važno probuditi svest kod našeg građanstva radi zaštite od ove bolesti.

Deca uzrasta od 9 do 15 godina vakcinu primaju u dve doze, s tim što druga sledi posle 6 do 13 meseci. Stariji od 15 je primaju u tri doze – druga je posle dva meseca, a treća posle šest meseci. U prethodnom periodu u Domu zdravlja Valjevo najviše su se vakcinisala deca uzrasta 14-15 godina, ali i mladi do 18 godina.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.