I Valjevo ima svoje “Vizionare” u borbi protiv COVD-19

Podstaknuti dobročinstvom grupe entuzijazijasta nazvanim “Vizionari Srbije”, dvojica naših sugrađana koji se bave elektornikom, rešili su da na isti način pomognu valjevskim zdravstvenim radnicima i uz pomoć 3D štampača počnu besplatno da prave vizire koji imaju važnu ulogu u zaštiti od koronavirusa. Na njihovo insistiranje ostaće anonimni jer, kako kažu, ne žele sebe da promovišu ni na koji način, već isključivo da pomognu medicinskom osoblju u svom gradu koje je najizloženije zarazi i daju svoj skroman doprinos u ovoj teškoj situaciji. Prva tura zaštitnih vizira koju su napravili ova dvojica vrednih i humanih Valjevaca, poslovnih saradnika i prijatelja,  isporučena je valjevskoj bolnici, tačnije Odeljenju ginekologije. Kako najavljuju, misiju nastavljaju dokle god budu imali materijala, tako da će u naredno periodu uslediti nove isporuke i za ostale službe OB Valjevo.

“U ceo proces izrade zaštitnih vizira uključeni smo moj prijatelj koji ima 3D štampač i ja, uz pomoć još jednog našeg druga i njegove štamparije koja nam obezbeđuje folije za izradu ovih nazovi “plastičnih maski”. Kada smo čuli da se to radi u većim gradovima Srbije, krenuli smo u razradu postupka pravljenja vizira. Počeli smo pre 7 dana, imali probnu seriju, bilo je škartova, ali smo na kraju uspeli da prilagodimo 3D štampač i izbacimo prve komade koji valjaju. Prvih desetak komada zaštitnih vizira donirali smo Službi ginekologije i Porodilištu, a plan je da nastavimo sa štampom dokle god budemo imali materijala i plastike i da ih doniramo i ostalim odeljenjima valjevske bolnice”, priča za Valjevska posla jedan od ove trojice valjevskih “vizionara”.

Insistirao je da se njegovo ime i imena njegova dva prijatelja ne pominju jer, kako kaže, cela poenta je da zdravstveni radnicima dobiji vizire, jer su im itekako potrebni, i da je totalno nebitno kako se zovu ljudi koji su te zaštitne vizire napravili. “Naša imena su nebitan podatak u svemu ovome”, naglašava dva puta naš sagovornik.

“Drug koji je vlasnik štamparije donirao je foliju i isekao je, drugi ima jedan 3 D štampač, a ja montiram taj odštampan plastični deo koji ide oko glave. Za jedan taj plastični deo, koji je nosač vizira i jako važna komponenta, potrebno je 3 sata da se uradi. Taj čeoni deo pravi se tako što se plastika određene debljine, koja je savijena kao žica, uvlači u 3D štampač, on tu plastiku topi, razliva i štampa. Štampanje dugo traje, montiranje nije komplikovano, ali bez folija koje je naš drug iz štamparije obezbedio i isekao, ne bi bilo ništa od ovoga”, priča nam proces izrade zaštitnih vizira.

Naš sagovornik ističe da je Služba ginekologije odreagovala sa oduševljenjem i zahvalnošću i da je to samo prva tura koja je isporučena u valjevsku bolnicu.

“Smatram da zaštita ovog tipa itekako znači zdravstvenim radnicima. Mogli smo da sačekamo još nekoliko dana, da napravimo još dvadesetak komada, ali smo se vodili logikom da što pre isporučimo vizire koje smo već napravili, jer je svaki trenutak bitan. Zašto bismo čekali da se nakupi određena količina kad znamo da možemo odmah nekom da pomognemo. Znam da ima i drugih službi kojima su viziri potrebni i najviše bih voleo da smo u startu imali 100 komada da podelimo, ali situacija je za sada takva. Treba strpljenja i vremena da se naprave novi komadi. Koji god komad da izađe iz štampe, mi ćemo to odmah usmeriti na naredno odeljenje bolnice”, naglašava ovaj Valjevac.

On je na kraju uputio apel svim građanima Valjeva da pomognu koliko god i sa čim god mogu, jer veruje da ima još naših sugrađana koji mogu da se udruže i u nekim drugim delatnostima i nađu način da koliko-toliko pomognu svim zaposlenima u zdravstvenim ustanovama u Valjevu, koji su svakodnevno direktno izloženi koronavirusu. Takođe je istakao da “Vizionri Srbije” imaju svoje stranice na društvenim mrežama kojima se obraćaju zdravstvene ustanove širom Srbije, a evo i linka putem kojeg se može uputiti zvaničan zahtev za izradu i donaciju vizira:

LINK

LINK 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.