IBRAHIM DURMO, PROFESIONALAC OD GLAVE DO PETE

U ekipi Metalca koja je redovni deo prvenstva AdmiralBet Košarkaške lige Srbije na kraju okončala na četvrtom mestu, jedan od najboljih pojedinaca zajedno sa američkim duetom Mening-Dafi i centrom Lukovićem, bio je Ibrahim Durmo (26 godina, 201 cm). Krilni igrač rodom iz Zenice i reprezentativac Bosne i Hercegovine se istakao stabilnom formom, velikom borbenošću i izuzetnom radnom etikom trudeći se da na svakoj utakmici pruži maksimum. Snažnoj igri, dobrom postavljanju i odličnom skoku, Durmo je dodao specifičnu ali efikasnu igru u napadu mada je skoro uvek imao čuvare koji su bili viši od njega.

DURMO1

– Počeo sam da treniram košarku u zeničkom Čeliku sa 14 godina nakon što sam se pre toga oprobao u karateu. Prvi trener mi je bio Kenan Kaknjo koji me je uveo u tajne košarkaške igre. Inače, Zenica je uvek bila poznata po dobrom fudbalu ali je i KK Čelik jedne godine bio član Prve savezne lige Jugoslavije a kasnije i istaknutu klub u Bosni i Hercegovini osvojivši nacionalno prvenstvo i kup. – počinje razgovor skromni Durmo, uzdanica valjevskog Metalca.

Na pitanje kako se obreo Metalcu, Durmo kaže:

– Dobio sam ponudu preko mog menadžera Mihaila Uvalina od koga sam saznao da se radi o klubu sa dugom tradicijom i dobrom košarkaškom atmosferom na utakmicama. Posle dva uspešne sezone u tuzlanskoj Slobodi na kraju sam odlučio da dođem u Valjevo zbog uslova i klupskih ambicija Metalca koje su se u tom momentu poklopile sa mojim.

Durmo je od starta pokazao da je veliki profesionalac što je valjevska publika, koja i te kako dobro poznaje košarku odmah primetila. Tokom redovnog dela prvenstva u KLS, snažni Zeničanin je ostvario prosek od 15.6 poena, 8.3 skokova i 2.4 asistencije na 28 utakmica. Na većini mečeva je zajedno sa Meningom, Dafijem i Lukovićem bio nosilac igre i kreator pobeda.

– Iako se u Premijer ligi Bosne i Hercegovine igra sa više kontakta gde dominiraju fizičke karakteristike igrača i gde su gostovanja jako teška, Košarkaška liga Srbije je nesumnjivo kvalitetnija – kaže Durmo dodajući da bi prvih pet timova iz KLS bili u vrhu ABA2 lige u kojoj je on nastupao braneći boje Slobode iz Tuzle.

MET-ZLA1

Nakon početaka u Čeliku i pošto je brzo izrastao, Durmo je postao član ekipe Spars iz Sarajeva gde se definitivno formirao i ubrzo bio pozvan za juniorsku i mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Sa selekcijom BiH ispod 18 godina je osvojio četvrto mesto u Evropi.

– Moram da kažem da mi je sjajnim savetima puno pomogao Ivan Opačak, koji je takođe igrao na poziciji krila i zahvaljujući kome sam dosta napredovao. On je takođe rodom iz Zenice i imao je veoma uspešnu međunarodnu karijeru ali je i bio član najbolje selekcije Bosne i Hercegovine. Neću slagati ako kažem da bih voleo da igram kao on. – priznaje Ibrahim Durmo.

O najinteresantnijim momentima u dosadašnjoj karijeri, Ibrahim Durmo dodaje:

– Profesionalni izazovi su me posle četvorogodišnjeg igranja u Spars-u iz Sarajeva, odveli u najpoznatiji slovački klub Prievidzu iz istoimenog grada sa koji sam 2020. godine osvojio Kup Slovačke. Prvenstvo je na žalost te godine bilo prekinuto zbog izbijanja epidemije Kovid-a.

Čini se da je svoje najbolje partije pre dolaska u Metalac, Durmo pružio u Slobodi iz Tuzle čije je boje branio tokom sezona 2020-21 i 2021-22 u Premijer ligi BiH i ABA-2 ligi.

– Moram da kažem da je Tuzla pravi košarkaški grad sa izuzetnim navijačima, sjajnom atmosferom i skoro uvek odličnom posetom u poznatoj hali Mejdan. Igokea i Sloboda su dva najbolja kluba u Bosni i Hercegovini. – Durmo nema nikakvu dilemu u vezi toga.

Ibrahim je upisao i dva nastupa u najboljoj reprezentaciji Bosne i Hercegovina kad je na klupi sedeo poznati stručnjak Dušan Vujošević.

Iako do kraja karijere ima još puno, Durmo ozbiljno razmišlja o vremenu kad bude okačio patike o klin jer ga privlači posao trenera tako da je trenutno na drugoj godini Fakulteta za telesni odgoj i sport koji traje tri godine.

IMG_0013copy_FB

– Sviđa mi se kako na poziciji niskog krila igra Nikola Kalinić, aktuelni igrač Barselone a kao što sam već rekao, voleo sam stil Ivana Opačaka koji je takođe bio “trojka” – Ibrahim skromno priča o igračima koji su mu u neku ruku košarkaški uzori.

Sezona se polako bliži kraju utakmicama Super lige Srbije u kojima je Durmo nosilac igre Metalca. Nije tajna da bi rukovodstvo valjevskog prvoligaša želelo da Zeničanin i iduće godine bude u sastavu Valjevaca jer je predsednik kluba Vladan Janković nedavno jasno najavio:

– U pogledu sastava za novu sezonu, od postojećih igrača Metalca, najinteresantniji nam je Ibrahim Durmo, čovek koji je ove sezone ostavio srce na terenu. Sa njim smo u nekim pregovorima, on je pravi profesionalac, čovek koji je igrao kao da igra za svoju kuću i za svoju majku ali ako on bude imao veće ambicije, ako bude mogao da na nekoj drugoj strani uzme neki novac, mi ćemo mu poželeti svu sreću u životu i on je uvek je dobrodošao u Valjevo.

Da li će Ibrahima Durmu navijači Metalca i iduće godine gledati na parketu Hale sportova, pokazaće vreme. Nije tajna da bi on želeo da se oproba u nekoj drugoj zemlji, ne krije da bi mu bilo interesantno da nađe klub u Nemačkoj. Ipak, imajući u vidu visoke ambicije Metalca u sezoni 2023-24, kako je predsednik Janković nedavno nagovestio, nije isključeno da Durmo ostane u Valjevu. Takav profesionalac je dobrodošao svakom ozbiljnom košarkaškom kolektivu.

Sreten Pantelić

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.