IN MEMORIAM – Dragan Milovanović (1957 – 2021)

Juče je u Valjevu, u 64. godini, iznenada preminuo dugogodišnji novinar i urednik sportske rubrike valjevskog “Napreda” Dragan Milovanović.

Dragan Milovanović (1957-2021) / Foto: Sreten Pantelić

Dragan Milovanović rođen je 11. decembra 1957. godine u Banatskim Karlovcima. Osnovnu školu završio je u Valjevskoj Loznici i Brankovini. Valjevsku gimnaziju maturirao je 1974. godine. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1984. godine. Novinarsku karijeru započeo je 1987. godine u valjevskom “Napredu”, u sportskoj rubrici. Kroz čitavu novinarsku karijeru, dugu skoro tri i po decemnije, sport je bio njegova pasija i stalna sfera profesionalnog interesovanja. Predano i vredno je obavljao svoj novinarski posao, bio je cenjen i voljen među kolegama. Objavio je na hiljade tekstova, vesti, izveštaja, reportaža, osvrta o svim važnim sportskim zbivanjima na području Valjeva i Kolubarskog okruga. Revnosno je pratio sve sportske događaje. Posebno je bio posvećen najpopularnijim sportovima – fudbalu, košarci, rukometu, odbojci, boksu, ali se na stranicama “Napreda”, sa potpisom D.M. uvek moglo pročitati i o drugim, manje popularnim sportovima. Dragan Milovanović ostaće zapamćen ne samo kao vredni sportski hroničar, već kao novinar koji je dao veliki doprinos istoriji sporta u gradu na Kolubari. Za godinu i po dana trebalo je da ode u zasluženu penziju, koju nažalost nije dočekao.

U prisustvu rodbine, kolega, prijatelja i saradnika, Dragan Milovanović je danas sahranjen na seoskom groblju u Valjevskoj Loznici. Od njega su se govorom oprostile njegove kolege iz redakcije “Napreda”, rekavši da je sa njihovim drugom i prijateljem Šilom otišao deo glasa sportske javnosti Valjeva i kolubarske regije, glasa bez čijih tekstova i podataka teško može da se napravi bilo kakvo štivo koje bi govorilo o sportskoj istoriji grada na Kolubari.

“Dragan Milovanović je bio vredan hroničar sporta valjevskog, onaj koji je svaki vikend, a i svaki drugi dan mimo vikenda, neumorno provodio na travnatim fudbalskim terenima, na parketima sportskih dvorana, na bazenima, na svim drugim sportskim borilištima, da bi za svoj “Napred” ponedeljkom i utorkom, ponekad i sredom spremao svoje sportske strane koje su ujedno bile i strane sportskog Valjeva. Imao je gotovo fotografsko pamćenje, retko se pred njim mogao videti neki papir dok je gledao bilo koju utakmicu. Skoro da ništa nije beležio, sve je pamtio. Kad se meč završi samo je uzimao zapisnike da popiše imena igrača i poene ili golove koje su postigli. Tok igre, istaknute pojedince, prelomne trenutke u utakmici, neizvesne završnice, sve je imao snimljeno u glavi i prenosio na papir. Teško je naći sport o kojem bar ponešto nije zabeležio na stupcima “Napreda”… Dragan Milovanović je živeo od “Napreda” i živeo je za “Napred”. Otišao je iznenada, šokirao nas je. Ne možemo da verujemo da ćemo petkom posle redakcije bez njega piti kafu u “Bašti”… Otišao je naš drug Šile u onu staru redakciju “Napreda” negde tamo gore, redakciju koja polako postaje brojnija od ove naše ovde. U toj redakciji Stevan nervozno za uredničkim stolom pali cigaretu za cigaretom, psuje i gunđa što kasne tekstovi, Branko Obradović piše o privredi i politici, Zoran Joksimović o kulturi, Darko Marjanović prati lokalne lokalne gradske komunalne teme, Branko Džane Vićentijević zadužen je za sport, ali će mu sada biti lakše – stiže i Dragan Milovanović da pomogne. Putuj, Šile, u tu večnu redakciju. Neka ti je večna slava”, deo je oproštajnog govora koji je u ime redakcije “Napreda” na sahrani Draganu Milovanoviću pročitao Slobodan Ćirić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.