Iz ugla bardova slikarstva iz pet zemalja

Narodni muzej Valjevo nastavio je nakon dvogodišnje pauze lepu tradiciju i predstavio valjevskoj javnosti dela vrhunskih umetnika, bardova slikarstva, nastalih na likovnim kolonijama koje su ove i prethodne godine održane u organizaciji Hotela “Heba” na Divčibarama.

IMG_20230710_191143

Dragan Bartula, Miodrag I. Antronić, Dejan Trajković Dex, Šandor Šlajf, Vladan Terzić, Goran Rakić, Danica Basta, Jelena Milošević, Dragan Marković Markus (Srbija), Mihaj Budaj (Mađarska), Igor Modrić (Hrvatska), Tanja Pikula, Jelena Savić Glogovac (BiH), Mišo Vemić i Ljubomir Popadić (Crna Gora), predstavili su se sa 20 izuzetnih dela na izložbi pod nazivom “Moj ugao” koju zainteresovani mogu pogledati narednih nedelju dana.

 

IMG_20230710_193232

Saradnja Muzeja i organizatora kolonije počela je, kako je na otvaranju podsetila Jelena Ivić, kustos istoričar umetnosti Narodnog muzeja Valjevo, 2019. godine kada je održana izložba sa 4. Međunarodne likovne kolonije, koja je nosila naziv “Moj ugao”.

“Naziv ove likovne kolonije daje nam odgovor kako posmatrati umetničko delo, iz ugla umetnika, a taj ugao je uvek izazov i potreba da se na lični način predstavi stvarni i nestvarni svet umetnosti. Takođe, vraćamo se ideji lepote kroz različite vrste umetničkog izražavanja, ali koje ne vidimo kao suprotstavljene stavove, već svojevrstan dijalog u zajedništvu talenata, koji ide u prilog održavanja grupnih izložbi. Ova sinteza iskustava daje nam pregled savremenog stvaralaštva, kroz predstavljanje sopstvenog rukopisa”, rekla je Jelena Ivić podsetivši da su umetnici i filozofi u svakom veku, i u svom vremenu, davali definiciju lepog, te je bilo moguće rekonstruisati istoriju ideja estetike kroz vreme i u skladu sa tim poručila da će radovi umetnika sa ove kolonije u potpunosti predstavljati ovo vreme.

IMG_20230710_192022

Selektor kolonije, umetnik Dragan Bartula, izuzetno je aktivan na likonvnoj sceni ne samo Srbije, već i mnogo šire, sarađuje sa brojnim priznatim umetnicima, te nema poteškoća da iz godine u godinu na valjevskoj planini okupi u proseku po deset profesionalaca, kako je sam istakao, bardova slikarstva.

“Ideja je da okupimo vrhunske umetnike, sjajne slikare što je osnovna referenca za učešće na koloniji. Hotel “Heba” nudi sve umetnicima, mnogo više nego ostale likovne kolonije, jedan mir, divan ambijent, divne Divčibare, čiste kao suza, blago valovite, sa potocima, šumama, i nadam se da ćemo ih takve zadržati. Poetika umetnika je različita, ni na čemu se ne insistira, cilj je da svako od njih ostavi svoj rukopis. Sledeće godine svakako planiramo da menjamo saziv, i ono što je zanimljivo, u poslednjih mesec dana imao sam preko 15 poziva od umetnika koji bi želeli da dođu, čulo se za Divčibare, za koloniju, videće se ova divna izložba, interesovanje je veliko”, poručuje Bartula.

Pre sedam godina, kada je organizovana prva kolonija, selektor bio je naš sugrađanin, slikar Miodrag Antonić, koji je i ove godine učestvovao kao umetnik, jedini iz Valjeva.

“Prvu koloniju smo pokrenuli Ljubiša Milutinović iz Studija M i ja, kao selektor, a onda su vlasnici “Hebe” shvatili šta se tu dešava, kako izgleda kolonija i zainteresovali se. Počeli smo da pozivamo umetnike, sve višeg ranga, i sada je ona jedna od boljih kolonija u Srbiji i šire. Provede se sedam, osam dana na Divčibarama, imamo atelje, uslovi su dobri, mi se između sebe znamo, srećemo se i po drugim kolonijama. Imamo potpunu slobodu u stvaranju, svako radi shodno svom senzibilitetu, ali uz zajednički rad desi se da me povuče neka boja od kolege, dešavalo se da jedne godine sve bude u istom tonalitetu”, otkriva valjevski umetnik.

IMG_20230710_191939

Izložbu je zvanično otvorio slikar Mišo Vemić iz Nikšića, kome je ovo druga godina da učestvuje na koloniji.

“Velika mi je čast što se moja slika nalazi među slikama bardova slikarstva sa ovih prostora. Zahvalio bih porodici Stević koji su krivi za sve ovo, i ova njihova “krivica”, ja se nadam, trajaće dugo vremena na zadovoljstvo svih nas. Zadovoljstvo mi je što vidim jednu vrhunsku izložbu koja je po mnogo čemu reprezentativna i koja zaista može da uđe u najveće galerije i muzeje”, poručio je prisutnima u galeriji Narodnog muzeja Mišo Vemić.

IMG_20230710_192419

Sva dela nastala na proteklim kolonijama krase zidove Hotela “Heba”, koji je svojevrsni izložbeni prostor dostupan svim gostima, ali i ostalim posetiocima hotela. U njihovoj kolekciji naći će se i radovi trenutno izloženi u valjevskom Muzeju, i tako biti dostupni široj javnosti. U ime organizatora ove kolonije, Hotela “Heba”, Saša Stević izrazio je ovom prilikom nadu da će jednog dana moći da ostave legat za sve buduće generacije, da vide šta su radili i šta je ostalo iza njih.

“Ljubav prema slikarstvu rodila se u meni pre 20 i više godina kada sam kupio prvu sliku od našeg poznatog umetnika i onda smo, igrom slučaja, kroz privatni, porodični posao koji vodi moja majka, shvatili da taj hotel može da bude baza, kuća širokog srca za umetnike. Svaka ta kolonija za nas predstavlja poseban osećaj druženja, ljubavi, svaka ova slika ostaje kod nas i verujem da će dugo krasiti naš prostor”, poručio je Stević.

 

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.