Izgradnja novog čoveka po meri i liku Hrista kao definicija Svetosavlja

“Gradeći novog čoveka u sebi započinješ i izgradnju nove zajednice sa svojim bližnjima, zajednice determinisane po meri bezgranične slobode i ljubavi Svete Trojice. To je definicija Svetsavlja, izgradnja novog čoveka po meri i liku Isusa Hrista, što čini glvanu pretpostavku u izgradnji novog društva kao žive zajednice Boga i ljudi. Takvoj arhitekturi duha svetoga tj. zidanju neba na zemlji i zemlje na nebesima, uči nas svojim primerom Sveti Sava, poručio je jerej Dušan Đaković besedeći na Svetosavskoj akademiji koju su organizovale Eparhija valjevska i Valjevska gimnazija u svečanoj sali Muzičke škole “Živorad Grbić”.

0DOK_7188-3

Jedino verom možeš upoznati originalni lik Svetog Save i gledajući otkriti, saznati i razumeti čoveka kao božansku vrednost. Zato je spomen Svetog Save u našem narodu ključni orijentir u potrazi za čovekoljubljem i ljudskosti koja bledi u digitalnoj eri, otkriva otac Dušan Đaković, doktorand Bogoslovskog fakulteta u Atini.

“Kada kažemo da je Sveti Sava utemeljivač srpske prosvete, pod tim podrazumevamo mnogo više od obrazovnog sistema i rasporeda stolova i stolica u učionici. Pod svetosavskom prosvetom podrazumevamo onu svetu jevanađeljsku hristovu prosvetu čovečnosti za kojom traga ljudska misao otkad postoji. Ako je prosveta drugo sunce, onda je za pravoslavnu crkvu to sunce Hristos bogočovek, nezalazno sunce, sunce pravde čijom svetlošću Sveti Sava osvećuje i danas živote svih nas! Kao istinski prosvetitelj, Sveti Sava nadilayi sve inteligencije i virtuelne realnosti, zbog čega nesumnjivo svojom jevanđeljskom prosvetom može da prosvetli paganski duh modernog čoveka koji svoju decu prinosi oltarima i žrtvenicima tehnološkog progresa, ne tako svetle budućnosti u kojoj će čoveka zameniti mašinom. Svetosavskom prosvetom budućnost dece se vezuje za bogomladenca Hrista, nevedljivom internet vezom, sličnom onom kanapu detenaca, kojim se deca vezuju za malog Boga za Božić. Verom Svetoga Save u hristovo rođenje i vaskrsenje, svakom čoveku je zagarantovana pobeda nad nihilističkim duhom beznadežnosti”, poručio je otac Dušan naglasivši da je Svetosavska prosveta iznad prosvete Istoka i Zapada jer je, kako je rekao, na prvom mestu nebeska, božanska, a ne zemaljska, to jest etnička.

0DOK_7223-3

Pohvalne pesme i reči svake hvale dostojnom prvom jerarhu, arhipastiru, učitelju i ocu, divnom svetitelju ispunjenom svim vrlinama, mudrom osnivaču prestola srpske crkve čiji se temelj nalazi u Žiči, Studenici i Hilandaru, sa nosećim stubovima u Peći, Cetinju i Sremskim Karlovcima, pokriven prekrasnom kupolom u Beogradu, i onim manjim kupolama u Londonu, Njujorku, Sidneju i svuda po kugli zemaljskoj, upućene su tom prilikom prisutnima u svečanoj sali Muzičke škole, među kojima su bili Episkop valjevski Isihije, gradonačelnik Lazar Gojković, predstavnici škola, gradskih ustavnova i brojni gosti.

0DOK_7190-3

U muzičko-scenskom programu Akademije, koji je inspirisan stihovima Vladike Nikolaja nazvan “Znaš li ko te ljubi silno?”, a koji su kreirali profesori srpskog jezika i muzičke kulture Valjevske gimnazije Anđelka Jeremić i Marko Tomić, učestvovali su recitatori škole i članovi Dečjeg hora “Emanuil” koji vodi dirigent Vanja Urošević.

Program je otvoren troparom Svetom Savi u izvođenju Crkvenog hora “Hadži Ruvim”, a za završen himnom Svetom Savi u zajedničkoj izvedbi Crkvenog hora “Hadži Ruvim”, Dečjeg hora “Emanuil” i Hora Valjevske Gimnazije.

Savindan je u subotu, 27. januara, proslavila i Valjevska gimnazija i tom prilikom dodeljene su Svetosavske nagrade. Nagrađeni su Aleksandar Veselinović, profesor filozofije i učenici Sofija Nenadović IV-1, Đurđa Simić IV-3, Lazar Lazarević IV-1, Petar Uskokoviću III-2, Bogdan Petrović II-5 i Dimitrije Čoliću II-3.

B.M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.