Izložba iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija u Legatu Miće Popovića u Loznici u okviru 88. Vukovog sabora

U okviru najstarije i najmasovnije manifestacije u Srbiji, 88. Vukovog sabora koga organizuju loznički Kulturni centar “Vuk Karadžić” i Grad Loznica, u prostoru Legata slikara Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Loznici, biće otvorena izložba iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića”. Loznička publika će od danas pa narednih mesec dana moći da uživa u 14 selektovanih radova velikog i srednjeg formata iz bogate poklon zbirke valjevskog Art Studija. Izložbu će otvoriti naš i svetski poznati i priznati akademski umetnik, Radovan Trnavac Mića, čije ime sa ponosom već 24 godine nosi  Internacionalni umetnički studio.

Valjevo

Skulptura ispred zdanja Internacionalnog umetničkog studija u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Pred publikom će u okviru izložbe slika iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija biti prezentovana dela umetnika iz 10  zemalja: Meksika (Herardo Vargas Frias i Edgar Kano Lopez), Južnoafričke Republike (Mandla Godfri Mađadibodu i Endru Dandeni Nlangvini), Francuske (Sabrina Sabeg), Engleske (Džefri Par i Majkl Volton), Makedonije (Angel Gavrovski), Amerike (Vinsent Inkoniglios), Belorusije (Viktor Tihonov i Viktor Šilko), Poljske (Vieslav Janaš), Južne Koreje (Son Ča Rjong) i Rusije (Aleksandar Žernokljujev).

“Ove godine je Vukov sabor u znaku jubileja 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću. Stoga ovogodišnji Vukov sabor treba da poveže Vukovo stvaralaštvo i rad najvećeg srpskog pisca, humaniste, diplomate, ali pre svega čoveka koji je svoje poverenje poklonio rečima, Ive Andrića. Vuk Karadžić i Ivo Andrić simboli su srpskog jezika i pisma, te stoga i bastioni koji predano čuvaju srpski nacionalni identitet. Svaki Vukov sabor treba da, sećanjem na Vukovu ličnost i delo, širi prosvetiteljske ideje, neguje i čuva jezik i narodnu baštinu, podstiče razvoj književnosti i narodnog stvaralaštva. Zato nam je posebna čast i zadovoljstvo da je upravo naša institucija izabrana da bude deo ovogodišnje manifestacije”, kažu iz Internacionlanog umetničkog studija Radovoan Trnavac Mića najavljujući izložbu umetničkih dela iz svoje kolekcije u prostoru Stalne postavke- Legata Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Loznici.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.