Izložbe kao dragoceni izvori znanja

Profesorka nemačkog jezika, Dušica Rajevac, u okviru vannastavnih aktivnosti podspešuje svoje učenike da bolje upoznaju kulturu i strani jezik koji uče u školi, tako da već godinama priređuje raznovrsne, pažljivo odabrane programe. uporna je da kvalitetan izložbeni materijal pronađe i u stranim ustanovama kulture. I u ovoj školskoj godini nastavlja saradnju sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda. Njene ideje rado prihvataju i pojedine kolege, ali sve to čini radi svojih učenika koje uključuje u ostvarivanje programa.

Pre tačno 250 godina, 17. decembra u Bonu rođen je Ludvig van Betoven, kompozitor čija dela, često nesvesno, pevušimo. Međutim, profesorka Dušica Rajevac inspiraciju za naziv izložbe pronalazi u njegovim poslednjim rečima “Prijatelji aplaudiraju, komedija je završena.” Otuda i naziv izložbe Aplauz za umetnika, koja je otvorena u prostorijama Tehničke škole Valjevo i Osnovne škole Nada Purić, gde predaje.

“Predstavljeni su život i dela ovog muzičkog titana. Uspostavila sam kontakt sa organizacijama iz Bona i Beča, koje obeležavaju ovaj veliki jubilej i koje su poslale materijal koji je korišćen za izradu izložbe. Takođe, od Austrijskog kulturnog foruma dobila sam figuru Betovena u prirodnoj veličini. Učenice IV-5, koje uče nemački jezik, napravile su pano o Betovenu na nemačkom jeziku. Za organizaciju muzičkog dela pobrinuo se Aleksa Živković, profesor mašinske grupe predmeta. Betovenove kompozicije Oda radosti i Mesečeva sonata izvele su Ljubica Urošević, profesorka elektro grupe predmeta i Sara Da Rold, učenica III-9. Zbog prelaska na tzv. daljinsku nastavu, bivši učenik, Rastko Bojičić je sninio video-zapis sa izložbe da bi putem Fejsbuka i Instagram profila Tehničke škole bio dostupan što većem broju ljudi.”


Za mlađe učenike profesorka Rajevac je pronašla interaktivne kvizove i filmove, kako bi svojim đacima pružila što više interesantnih činjenica o Betovenovom životu i veoma cenjenom stvaralaštvu, o čemu govori i činjenica da ga je na večni put ispratilo preko 20.000 ljudi. Među zanimljivostima koje su zaintrigirale đake, svakako je i podatak da je Betoven posredno definisao CD. Odnosno, tokom razvoja projekta za audio CD, predsednik kompanije Soni naglasio je da Deveta simfonija mora da stane na jedan disk. Snimak Devete simfonije pod dirigentskom palicom Vilhelma Furtvenglera traje 74 minuta – i to je odredilo kapacitet CD-a.

“Kao nastavnik nemačkog jezika trudim se da učenicima, ali i svima koji imaju želju da vide i nauče nešto novo, približim kulturnu baštinu zemalja nemačkog govornog područja. Posebno mi je važno da pokažem na koji način se oni odnose prema svom kulturnom nasleđu, kako se sećaju svojih slavnih predaka i da ih sa ogromnim poštovanjem čuvaju od zaborava. Ili kakav im je odnos prema životnoj sredini… Dobrih primera je mnogo, samo ih treba promovisati na pravi način. Neminovno je da svako doba ima neke svoje idole, ali vrednosti moraju da budu nepromenljive, a profesori su u obavezi, naročito u današnje vreme, da daju svoj doprinos i lični primer u promociji pravih vrednosti.”

Predah je kratkog daha jer Dušica Rajevac ima mnogo ideja. Kaže da je zahvalna kolektivima i direktorima Tehničke i Osnovne škole “Nada Purić” jer je podržavaju i omogućavaju joj da ih nesmetano realizuje.

“Uvek angažujem učenike jer je važno da i oni aktivno učestvuju. Kasnije na časovima analiziramo realizovano, priređujemo ogledne časove, proširujemo temu”.

Samo od početka tekuće školske godine priređeno je nekoliko izložbi koje na zanimljiv način obuhvataju višestruke edukativne aspekte. Povodom Evropskog dana jezika, 26. septembra, priređena je izložba o nemačkom jeziku.

“U Evropi postoji 225 autohtonih jezika. Jezička raznolikost je važna komponenta evropskih kultura i potrebno je da se održava i neguje. Učenje i znanje više jezika otvara više mogućnosti za društveni i ekonomski angažman ljudi, ruši predrasude i barijere među ljudima, što doprinosi lepšem i kvalitetnijem životu svih nas. Još je stara latinska poslovica “Koliko jezika govoriš, toliko ljudi vrediš” /Quot linguas calles, tot homines vales/ jasno govorila o važnosti poznavanja stranih jezika, a mi dodajemo: Što više jezika, više prijatelja.”

Tek da podsetimo, profesorka Dušica Rajevac je, povodom 150 godina saradnje Austrije i Srbije organizovala izložbu „U KAMENU SVETLOSTI TRAG“ – naučno-umetničko putovanje kroz stene, uz petnaest panela i dvojezičnim tekstom, na srpskom i nemačkom, o pionirima geologije u Srbiji, prvoj ovdašnjoj geološkoj mapi, zajedničkom naučnom radu Austrije i Srbije… Autorka je prof. dr Kristina Šarić sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dok je nemačku verziju lektorisao prof. dr. Hans-Jirgen Gavlik sa Montan univerziteta Leoben u Austriji. Takođe, izložbu Zlatni ključ slobode radila je sa koleginicama Ružicom Radovanović i Biljanom Ristanović, kada su predstavljene zanimljivosti iz sveta obrazovanja.

“Imam već dogovor sa Austrijskim kulturnim forumom za nekoliko izložbi, koje će biti prikazane čim situacija dozvoli. Jedna je već u školi jer je trebalo da bude otvorena 2. decembra, ali smo 30. novembra prešli na onlajn nastavu, pa čekamo normalizaciju situacije… I radi ove i svih narednih izložbi. U planu je i otvaranje legata profesorke nemačkog jezika na filološkom fakultetu u Beogradu, dr Dragoslave Perišić (16.6.1920. Valjevo – 2.11.2001. Beograd), čiju zaostavštinu smo dobili zahvaljujući Zorici Šević iz Istorijskog arhiva
Valjevo”.

Ni jednog trena ne iznenađuje činjenica da profesorka Dušica Rajevac priželjkuje da što pre dođe do smirivanja pandemije jer kaže da se unapred raduje uspostavljanju uobičajenog nastavnog procesa i veruje da će, samim tim sve ostalo biti dovedeno na nivo očekivanog funkcionisanja. Do tada realizovene izložbe možete videti na Instagram /https://www.instagram.com/tehnickaskolavaljevo/ i Fejsbuk /https://www.facebook.com/tehnickaskolava/ profilima srednje Tehničke škole Valjevo.

Snežana Jakovljević Krunić
foto – privatna arhiva

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.