Još bez procene o nastavku rada škola

Zamenica direktora instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević rekla je danas da još nije pričano na Kriznom štabu o konkretnom datumu nastavka školske godine.

Koronavirus

RTS printscreen

Ukazala je da 15. juli i 15. septembar ne bi bili jako popularni datumi, jer svako koji je roditelj ne bi to prihvatio sa velikim odušveljenjem.

„Međutim moramo biti svesni da će se doneti onakva odluka koja je najbolja za našu decu. Takva da najmanje izložimo decu riziku, a što je još bitnije da ne prenesu infekciju među populacijom starijih. Pričaćemo o tome narednih nedelja kada ćemo tačno definisati kakvi bi bili vremenski okviri”, najavila je ona.

Kisić-Tepavčević je, povodom predloga da se školska godina nastavi 15. jula, a nova školska godina 15. septembra i da li ima odluke o tome, rekla da je sigurno da deca nisu odavno u kolektivu i da je jasno da je stepen kolektivnog imuniteta kod najmlađih jako nizak.

„Svesni smo da ukoliko se desi infekcija u ovoj grupi da su blagi oblici kliničkog ispoljavanja, ali mogu da prenesu infekciju na bake i deke koje se trudimo da sačuvamo, što smo do sada i uspeli“, ukazala je ona.

Kisić-Tepavčević je rekla da su letnji meseci, sa visokim temperaturama, najbezbedniji kada je reč o ovakvim virusima.

Autističnu decu treba prošetati, predložiću vladi

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da je apsolutno opravdano, sa stanovišta struke, da roditeljima dece sa autizmom bude omogućeno da svoju decu prošetaju, kada za to postoji potreba, što će i predložiti vladi.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li krizni štab može da preporuči vladi da izađe u susret roditeljima dece sa autizmom, kako bi mogli da ih izvadu u šetnju.

“Apsolutno je stručno opravdano da se za takve kategorije građana odredi termini koji se ne poklapaju da drugim teriminima, i kao takvi biće predloženi vladi”, rekla je Kisić Tepavčević.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.