Još uvek nepoznati rezultati monitoringa kvaliteta vazduha u Valjevu koje vrši Institut Vatrogas

Institut Vatrogas iz Novog Sada, počeo je 23. novembra da meri kvalitet ambijentalnog vazduha u Valjevu i dobijeni su rezultati monitoringa za prošlu sedmicu, ali su ti podaci o kvalitetu vazduha još uvek nepoznati javnosti. Valjevska posla su pokušala da saznaju prve rezultate meranja koje je prošle sedmice izvršio “Vatrogas”, ali nam je rukovodilac za kvalitet ove privatne laboratorije Ružica Cvetković pojasnila da se dobijeni podaci dostavljaju isključivo Gradskoj upravi Valjevo kao korisniku usluga.

Institut Vatrogas / Izvor: http://institutvatrogas.co.rs/

“Mi smo laboratorija koja je akreditovana od strane akreditovanog tela Srbije za ispitivanja kvaliteta ambijentalnog vazduha i ta nas akreditacija obavezuje da moramo da poštujemo zakon standarda koji se tiču povrljivosti podataka. Mi ćemo vršiti ispitivanja, dobijati rezuzltate, te rezultate slati korisniku, a to je Gradska uprava Valjevo. Ja sam iz vaše gradske uprave dobila uveravanja da će oni to stavljati na svoj sajt i tako obaveštavati javnost. To je najbolji način komunikacije svih učesnika i svih zainteresovanih strana, jer se tako poštuje i naša obaveza da budemo poverljivi prema korisniku, a da javnost sazna podatke”, kazala je Ružica Cvetković.

Ona je dodala da Institut Vatrogas nema obavezu po ugovoru da na svom sajtu objavljuje rezultate merenja.

“Mi smo Gradskoj upravi rekli da mi ne možemo objavljivati rezulate merenja na našem sajtu, niti mislimo da je to u redu. Mi nismo Zavod za javno zdravlje, mi smo akreditovana laboratorija i postupamo po standardima koji su nama propisani. Ja razumem zabrinutost građana, ne samo Valjeva, nego čitave neše zemlje, jer smo u situaciji u kakvoj jesmo, ali verujte mi, mi radimo u okviru svojih nadležnosti i to se trudimo najbolje, najbrže i najpouzdanije moguće”, naglasila je Cvetković.

On je kazala da Institut Vatrogas kao ustanova želi samo da ispoštuje svoju obavezu prema standardu povereljivosti prema korisniku.

“Ako nam korisnik dozvoli da objavljujemo ili podatke saopštavamo telefonom, mi ćemo to uraditi. Do tog trenutka ja ne mogu saopštiti rezultate nikom drugom do korisniku”, napomenula je.

Izvor: http://institutvatrogas.co.rs/

Već smo pisali da je Institut Vatrogas angažovao ovdašnji Zavod za javno zdravlje da za njega meri koncentraciju PM 10 čestica i da je taj aparat smešten na mernom mestu u dvorištu samog Zavoda. Ružicu Cvetković smo pitali da nam pojasni da li Institut Vatrogas uošte ima mogućnost merenja PM 10 čestica, jer su na zvaničnom sajtu u sektoru USLUGE, u delu ISPITIVANJE KVALITETA AMBIJENTALNOG VAZDUHA navedeni zagađujuće materije i parametri merenja među kojima nema PM 10.

“Sajt nije ažuriran i upravo zbog toga što je kod nas malo problematično ažuriranje sajta, nećemo prihvatiti tu obavezu da mi objavljujemo rezultate. Nama treće lice radi ažuriranje sajta, pa bi to bi sve trajalo mnogo duže nego da mi imamo direktnu ingerenciju na sadržaj sajta na dnevnom nivou. Ne brinite, mi imamo obim akreditacije i za PM 10 čestice, čak i duže nego što su imali prošli izvođači radova”, naglasila je Cvetković.

Iz razgovora sa Ružicom Cvetković saznali smo da je Institut Vatrogas postavio opremu bez problema i da su ostala ista merna mesta koja su bila i pre. Pitali smo na kraju Ružicu Cvetković da nam pojasni koje metode “Vatrogas” koristi prilikom monitoringa kvaliteta vazduha.

“Te metode nisu automatske i rezultati se ne dobijaju u realnom vremenu. Vrši se kontinulano uzorkovanje, uzorci se skidaju svakog dana, vrši se analiza. Rezultat može da se dobije na SO2, NO2 i čađ tek sutradan, a što se tiče PM 10 čestica tek posle 3 dana, s obzirom da taj filter, na koji se hvataju čestice, po metodi mora da se suši 72 sata”, objasnila je ona.


Aerozagađenje


Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.