Kako alkohol vozi?

Šta se tačno dešava sa našim refleksima i rasuđivanjem kada pijani sednemo za volan i zašto je to tolikom opasno?

Statistike pokazuju da mladi vozači prave najviše saobraćajnih nesreća pod dejstvom alkohola, jer su nesvesni negativnih uticaja koje alkohol ima na njihove psihičke i motoričke sposobnosti.

Alkohol višestruko usporava reagovanje i rasuđivanje onih koji upravljaju vozilom i dovodi u opasnost ne samo njih, već i druge učesnike u saobraćaju.

Vožnja u alkoholisanom stanju utiče usporavajuće na reakcije vozača, jer mozgu treba više vremena da procesuira situaciju. Takođe, alkohol loše utiče i na fokusiranje, kao i obraćanje pažnje na druge učesnike u saobraćaju. Sve ovo najviše utiče na kočenje, ali i na druge stvari u toku vožnje, kao što su semafori, pešaci…

Ljudi koji se “uhvate za čašicu”, a posle za volan, misle da su svemogući i da mogu da voze barem isto, kao kada su trezni, a neki čak smatraju da mogu da voze još bolje i još brže.

Međutim, oni imaju samo lažan osećaj da se tada lakše upravlja vozilom i zato dolazi do sudara i nesreća.

“Psihološka sekunda”, vreme potrebno za reakciju na određenu situaciju, kod treznih vozača koji voze brzinom od 60 kilometara na sat, traje 17 metara i tada počinje kočenje ukoliko je uočena prepreka na putu. U blago alkoholisanom stanju, to vreme se produži za još jednu sekundu, što znači da je pređeno duplo više metara pre reagovanja.

Počela je sezona slava i ako planirate barem se “kucnuti” sa domaćinom, nemojte sedati za volan. Nemojte sebi i drugima pokvariti slavlje. Sada barem postoji mnoštvo alternativa koje vas bezbedno mogu dovesti do kuće i tako vas spasiti kazni, ali i mnogo težih situacija.

Izvor: Mondo.rs

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.