Kalendar aktivnosti za upis u srednje škole 2020/21.

Prethodnih dana tzv. mali maturanti polagali su završni ispit na kraju osnovne škole koji čine testovi iz maternjeg jezika, matematike i kombinovani test. Tekuću školsku godinu u Valjevu završavaju 742 đaka, a ima slobodnih 1010 mesta u prvom razredu ovdašnjih srednjih škola. Na osnovu uspeha u poslednja tri razreda učenik može ostvariti najviše 60 bodova, a na završnom ispitu osvojiti maksimalno 40 bodova, odnosno po 13 bodova na testu iz maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu. Pravo na rangiranje radi upisa u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju stiče učenik koji je ostvario ukupno najmanje 50 bodova po osnovu uspeha na završnom ispitu i opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole.

Ministar Sarceviv sa ucenicima u Pozarevcu

Redosled kandidata utvrđuje se na osnovu opšteg uspeha od VI do VIII razreda (maksimalno 60 bodova) i sabiranjem bodova na završnom ispitu (maksimalan broj bodova je 13 za srpski, tj. maternji jezik, kao i za matematiku, dok je 14 iz kombinovanog test. Opšti uspeh učenika dobija se množenjem prosečne ocene ostvarene na kraju šestog, sedmog i osmmog razreda brojem četiri, pa dobijeni rezultat sabrati sa bodovima ostvarenim na završnom ispitu. Da bi izračunali broj bodova za maternji i matematiku, neophodno je da rezultat testa pomnožite brojem 0,65 dok finalni rezultat kombinovanog testa dobijate množenjem ostvarenog rezultata brojem 0,7. Bodovi ostvareni na osnovu uspeha u osnovnoj školi sabrani sa bodovima ostvarenim na završnom ispitu predstavljaju ukupan broj bodova za upis, najviše sto bodova (osim ukoliko su učenici polagali prijemni ispit za specijalizovana odeljenja, pa će bodovi ovih učenika biti znatno veći od 100 bodova).

Valjevo

Prema informacijama objavljenim od strane resornog Ministarstva, privremene rezultate završnog ispita osnovne škole objaviće 23. juna do 8 časova. Žalbe na rezultate završnog ispita učenici mogu podneti u osnovnim školama 23. juna od 8 do 15 časova. Prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate završnog ispita u okružnim komisijama je 24. juna od 8 do 16 časova, a objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita je 28. juna do 8 časova.

Učenici liste želja podnose u matičnim osnovnim školama 29. i 30. juna od 8 do 15 časova. Liste želja biće objavljene 4. jula i tada učenici mogu da provere tačnost liste želja, a objavljivanje zvanične liste želja planirano je za 5. jul do 12 časova. Zvanične rezultate raspodele kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smerovima gimnazija objavljuje matična osnovna škola 7. jula do ponoći. Mali maturanti koji su raspoređeni za upis u srednju školu, u prvom roku, upisuju se u srednju školu u koju su raspoređeni 8. i 9. jula od 8 do 15 časova.

Objavljivanje preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu je u sredu, 8.jula do 8 časova ujutru, kada počinje popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni rok i traje tokom dana, u sredu, 8. jula, od 8 do 15 časova. Objavljivanje preostalih slobodnih mesta posle drugog upisnog kruga je u petak, 10. jula do ponoći, kada je rok i za objavljivanje konačnog rasporeda učenika po školama u drugom upisnom krugu.

U Valjevskoj gimnaziji upisuju osam odeljenja, odnosno 214 prvaka (u odeljenja specijalizovana za matematiku i IT tehnologije upisuju po 20 đaka i na filološki 24 učenika), u preostalih pet odeljenja imaju po 30 slobodnih mesta. U Tehnickoj školi u Valjevu imaju osam 8 odeljenja za ukupno 240 učenika, na četvorogodišnja i trogodišnja zanimanja mašinske, elektro i građevinske struke. U prvi razred školske 2020/21. godine Poljoprivredna, Medicinska i Ekonomska upisuju po 180 učenika, odnosno po šest odeljenja. U Muzickoj u prvi razred srednje upisuju 16 đaka, po 8 izvođača i muzičkih saradnika.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.