“Ko i zašto ukida gradske mesne zajednice?”

Kome smetaju gradske mesne zajednice? Ko ih je zatvorio, zaključao i pretvorio u ruglo koje Valjevci u širokom luku zaobilaze? Ta pitanja, u drugom zajedničkom saopštenju, postavljaju predstavnici opozicionih partija i pokreta Dveri, Lokalnog fronta, Narodne stranke, Novog DSS-a i Novog lica Srbije, u susret izborima za članove Saveta mesnih zajednica, koji će se održati u  nedelju, 6. novembra 2022. godine.

mzgradac1

MZ Gradac / Foto: Dveri, Lokalni front, Narodna stranka, Novi DSS i Novo lice Srbije

“Da li je ovo odgovor: na 32 biračka mesta užeg područja grada u aprilu ove godine Srpska napredna stranka je nakupila manje od 10 hiljada glasova. Strankama u opoziciji (a, među njima ne računamo SPS) glas je dalo preko 14 i po hiljada Valjevaca! Zato se sve čini da se ovo ne ponovi na izborima za savete mesnih zajednica koji će biti održani 6. novembra. U središnjim delovima grada odavno više i nema prostorija u kojima bi građani mogli bar pitati zašto su im ulice prljave i zapuštene, zašto nema više zelenila ili mesta za parkiranje. To su vidljivi i opipljivi rezultati rada saveta mesnih zajednica izabranih pre četiri godine, sa 164 mandata SNS i 4 mandata SPS. Gde su danas ti ljudi, šta li rade”, pitaju predstavnici ovih pet opozicionih partija i pokreta.

Dalje u saopštenju navode da SNS ne pominje 6. novembar, jer im, kako kažu, sem njihovih, glasači nisu ni potrebni.

“Ako se negde i pojavi neka druga lista čekaju je jednopartijski birački odbori uvežbani da odnekud donose listiće građana koji su, eto, morali da glasaju “od kuće”. Kada kontrole nema i listić za nepoželjnog kandidata lako je pretvoriti u nevažeći, zar ne? Zato je i procedura ovih “izbora” prepuna rupa i propusta. Od potpuno neprimenjive odluke o raspisivanju izbora do prekoračenja propisanih rokova od strane izborne komisije, kojoj ne smeta ni što je gradski “Glasnik”, sa datumom 23. septembar, svetlost dana ugledao tek 4. oktobra. Bolje nije prošao ni “Glasnik” od 17. oktobra, koji je izašao tek u sredu, 19. oktobra. Tu je i rezervna varijanta: po Statutu Valjeva iz 2019. godine mesne zajednice u gradu i ne moraju da postoje! Zato još jednom: gospodo, vratite mesne zajednice građanima, one nisu vaš partijski plen”, poručuje se u saopštenju koje su potpisali Zoran Đurđević (Dveri), Ivan Manić (Lokalni front Va), Miloš Milivojević (Narodna stranka), , Marko Nikolić (Novi DSS) i Miroslav Tomić (Novo lice Srbije).

Ujedinjena-opozicija

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.