Kompanija Euro Lithium obustavila do daljeg istražne radnje u Lukavcu!

Kompanija Euro Lithium Balkan sa sedištem u Divcima obavestila je javnost da je donela odluku da do daljeg obustavi istražne radnje, iako na to, kako tvrde, imaju sva zakonska prava i raspolažu svom potrebnom dokumentacijom. U saopštenju za javnost se između ostalog navodi da se istražne radnje za sada obustavljaju kako bi se izbegle nelagodne situacije na terenu i sačuvala bezbednost zaposlenih, podizvođača i predstavnika lokalne zajednice. Iz Euro Lithiuma su takođe podsetili da inače istraživanja u dinamičkom i tehničkom smislu izvode prema Projektu odobrenom od strane Ministarstva rudarstva i energetike.

Lukavac-parcela-Euro-Lithium

Jedna od parcela u Lukavcu na kojoj su planirane istražne radnje kompanije Euro Lithium / Foto: Valjevska posla

“S obzirom na to da su za nas najvredniji i da najviše poštujemo zdravlje i integritet naših zaposlenih, podizvođača i pripadnika lokalne zajednice, a da su prethodnih dana organizovane manje grupa građana dolazile u kontakt sa zaposlenima na terenu, kako bismo izbegli svaku, makar i najmanju nelagodnu situaciju, odlučili smo da dana 28. 04. 2022. istražne radnje obustavimo”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da u timu kompanije Euro Lithium Balkan rade iskusni, vrsni profesionalci, kao i u timovima njihovih podizvođača.

“Kako je naš osnovni prioritet da sačuvamo bezbednost zaposlenih i predstavnika lokalne zajednice, pogotovo u trenutku kada je svako geološko istraživanje meta napada različitih nevladinih organizacija, od kojih su mnoge protagonisti na političkoj sceni Srbije, ili to tek žele da postanu, odlučili smo da naše istražne radnje za sada obustavimo, iako na to imamo sva zakonska prava i raspolažemo svom potrebnom dokumentacijom”, dodaje se u informaciji za javnost.

Iz Euro Lithiuma smatraju da je neznanje naveći neprijatelj i najveća prepreka u razumevanju načina i metodologije u celom procesu istražnih radnji.

“Na ovaj način degradirana je čitava jedna struka, rudarstva i geologije, koja je doprinela razvoju civilizacije i koja se kao i sve oblasti društva značajno unapredjuje iz dana u dan. Naime, metodologija koja se primenjuje u potpunosti odgovara kako prirodnim (dubina i položaj istraživane zone), tako i tehničkim uslovima propisanim različitom regulativom (Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, Zakon o zaštiti životne sredine)”, piše u informaciji za javnost.

Euro-LithiumDalje se ističe se da su sve aktivnosti koje su bile planirane da se preduzmu na terenu potpuno transparentne.

U želji da ih javnost razume one izgledaju ovako: Istražne radnje se u konkretnom slučaju izvode do oko 300m ispod površine, pri čemu se dobija stenski materijal koji se potom analizira laboratorijskim metodama. Praktično, iz zemlje se vadi valjkasti materijal debljine do 9cm. Naglašavamo da iako se pojam “kopanje” primenjuje u rudarstvu i geologiji, ovaj termin apsolutno ne odgovara primenjenom tipu istraživanja u ovoj fazi istraživanja. Radne mašine (bager i kamion) se koriste isključivo prilikom pripreme i rekultivacije lokacije, odnosno platforme za istražno bušenje. Da bi lokacija mogla da se koristi za istražno bušenje, prethodno se predviđeni deo parcele zakupljuje od vlasnika, na strogo određeni rok, uz ogovarajuću naknadu. Platforma za bušenje je privremenog tipa, veličine oko 25 x 25m. Koncipirana je tako da se posle izvedenog bušenja u potpunosti vrati u prvobitno stanje i namenu. Površinski sloj zemlje se skine i odloži na stranu, neposredno pored lokacije. Bazeni za vodu isplaku, koja se koristi u toku procesa bušenja, su izolovani odgovarajućim materijalom od okolne sredine, tako da ova voda ne dolazi u kontakt sa površinom lokacije. Nakon izvedenog bušenja, vrši se zatvaranje bušotine ispunjavanjem posebnom vrstom materijala – mešavinom cementa i bentonita (glina). Ovim se sprečava svako eventualno izlivanje vode iz dubljih delova na površinu, ali i mešanje vode između slojeva. Posle procesa zatvaranja, bez obzira na trajanje zakupa dela parcele, lokacija za se vraća u prvobitno stanje i namenu”, objašnjeno je.

Na kraju se naglašava da kopmanija Euro Lithium sve navedene delatnosti vrši potpuno odgovorno, poštujući mere bezbednosti i zaštite na radu i najviše ekološke standarde, u skladu sa odgovarajućim propisima, kao i pozitivnom praksom geoloških istraživanja.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.