Konačno pred publikom profesionalna predstava za decu u valjevskoj produkciji!

“Nesrećna Kafina”, profesionalna predstava za decu u valjevskoj produkciji, premijerno je izvedena pred domaćom publikom sinoć na Velikoj sceni Centra za kulturu. Ova predstava rađena prema motivima smešno žalosne igre Jovana Jovanovića Zmaja, pripremana je od kraja avgusta meseca i apsolutno je ispunila očekivanja i produkcije i aktera i publike.

Valjevo

Foto: Đorđe Đoković

Ideja da se dečja predstava “Nesrećna kafina”, realizuje i premijerno odigra baš u Valjevu, rodila se sasvim slučajno na Tešnjarskim večerima ove godine, prilikom upoznavanja reditelja predstave Nebojše Savića, našeg Valjevca, sa glumicom Angelinom Lukić, koja je urednik programa Centra za kulturu. Uloženo je dosta truda, energije, vremena i ljubavi da sve bude na najvišem mogućem nivou i da valjevska publika bar na trenutak oseti kako bi to izgledalo da naš grad konačno dobije profesionalno pozorište.

Valjevo

Foto: Đorđe Đoković

Nebojša Savić, glumac Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, režirao je tridesetak dečjih predstava, ali mu je ovo prva rediteljska predstava koja je odigrana u njegovom rodnom Valjevu.

Valjevo

Nebojša Savić, reditelj predstave i glumac Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu

“Drago mi je što sam ovaj svoj tekst dugo čuvao i što nisam poristao na kompromise kad je ova predstava u pitanju. Imao sam ponude nekoliko beogradskih i novosadaskih pozorišta da “Nesrećnu Kafinu” radim kao lutkarsku predstavu, ali sam odbio ponude čekajući pravi trenutak da predstavu uradim sa, kako mi to kažemo,  “živim” glumcima. Bio sam  ubeđen da će ovako biti mnogo bolje i drago mi je što sam baš u Valjevu uradio ono što sam želeo i što su se stekli produkcijski uslovi za ovu predstavu. Ovo je veliki poduhvat za Valjevo, jer odavno nije uloženo ovoliko u jednu predstavu, naročito dečju. Kada kažem ovoliko, ne mislim na honorare, jer je više otišlo na opremu, scenografiju, kostim, na rekvizitu, muziku. Svi koji smo bili uključeni u rad na ovoj predstavi, radili smo za neki novac za koji inače ne bismo radili, samo da bismo u Valjevu napravili nešto za naše najmlađe koji to zaslužuju”, kaže Nebojša Savić, potpisnik režije predstave “Nesrećna Kafina”. On ističe da je većinu posla, lavovski uradila Angelina Lukić, koja se, borila na razne načine da se ova predstava desi i bez obzira što je ovo njegov tekst i što je predstavu on režirao, najveće zasluge, kako kaže pripadaju upravo njoj.

Valjevo

Angelina Lukić u ulozi dobre vile Radmile (foto: Đorđe Đoković)

“Utisci su jako dobri, očekivani, jer smo znali šta radimo. Postavili smo jako visok kriterijum i to smo uspeli da ispoštujemo, na šta sam posebno ponosna. Ono što je jako važno da napomenem je podrška Šabačkog pozorišta.  Mi bismo naravno uspeli da realizujemo ovu predstavu, ali ona ne bi bila na tako visokom profesionalnom nivou da nije rađena u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem. Zoran Karajić, upravnik šabačkog pozorišta je, poznavajući i mene i prilike u Valjevu, slobodna sam da kažem, jako dobro procenio da ćemo zajedno napraviti kvalitetnu predstavu i ne da mu nije bilo ispod časti, nego je zdušno pomogao i on i čitav ansambl”, kaže Angelina Lukić.

Valjevo

Foto: Đorđe Đoković

Ona ističe da je ova predstava pokazala da bi osnivanje profesionalnog pozorišta u Valjevu, o čemu je bilo reči  prethodnih meseci, bio  ishitren potez, jer da bi se na zdravim osnovama napravilo profesionalno pozorište potrebno je mnogo više sredstava, jer još uvek nemamo podrazumevajuće logističke i tehničke stvari. Problem je sama sala koja ima 630 mesta, akustika, stara oprema i nedovoljan broj zaposlenih u Centru za kulturu.

Valjevo

Foto: Đorđe Đoković

“Ono što nas je sprečillo da napravimo pozorište u ovoj godini onako kako smo zamišljali jesu zakoni, pre svega zakon o maksimalnom broju zaposlenih. Mi smo zajednički procenili da ne treba ishitreno da se donose takve odluke i ta procena je bilo dobra. To ne umanjuje vrednost i značaj cele priče i ideje o profesionalizaciji pozorišta i upravo je ovo put. Dakle, potrebno je stvarati bazu, raditi koprodukcije, oslanjati se na velika pozorišta, da bismo u momentu kad formalno dobijemo status profesionalnog pozorišta već imali jednu jaku i dobru polaznu osnovu”, ističe Angelina Lukić.

Valjevo

Foto: Đorđe Đoković

“Mislim da Valjevo ne treba da odustane od formiranja profesionalnog pozorišta, ali mislim da ovo što trenutno imamo  u Valjevu nije model kako to treba da funkcioniše, jer nemamo nijednog glumca zaposlenog. Za početak je važno da se zaposli bar jedan glumac, a potom i ostali, kako bi se formirala jedna stalna ekipa ljudi oko koje bi se okupljali saradnici na predstavama”, naglašava Nebojša Savić.

Valjevo

Strahinja Barović, glumac Šabačkog pozorišta u ulozi Razbojnika (Foto: Đorđe Đoković)

Posle uspešne premijere u Valjevu, predstava “Nesrećna Kafina”, u kojoj glavne uloge igraju valjevski glumci Angelina Lukić, Stefan Trifunović, Maja Lukić, Branko Antonić i glumac Šabačkog pozorišta Strahinja Barović, biće premijerno odigrana 24. novembra i u Šapcu. Od januara 2018. godine predstava će nastaviti da živi na dva repertoara, u našem gradu i u Šapcu, a pojavljivaće se i na festivalima naredne godine.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.