Koncert i predavanje “Kako slušati (post)minimalizam”

Muzička škola “Živorad Grbić” organizuje koncert sa predavanjem “Kako slušati (post)minimalizam”, koji će održati Ansambl za drugu novu muziku u utorak, 17. oktobra, u 19 časova, u Svečanoj sali.

ADNM

Ansambl za drugu novu muziku (ADNM) je multi-klavijaturni sastav osnovan 1977. godine u Beogradu. Nastao iz snažne potrebe tada mladih studenata kompozicije za pisanjem i izvođenjem (druge) nove muzike, ovaj ansambl od svog prvog koncerta privlači pažnju kao kolektiv muzičara posvećenih novom talasu umetničke muzike – minimalizmu i postminimalizmu. Nakon prvog koncerta 7. decembra 1977. u beogradskom SKC-u, ADNM učestvuje na brojnim koncertima i festivalima.

Nakon višegodišnje pauze, ADNM je jubilarnim koncertom 2017. godine u SKC-u obeležio 40 godina od svog prvog koncerta održanog na istom mestu, kojim je započela nova faza rada ovog sastava. Od 2018. Ansambl za drugu novu muziku aktivno nastupa u Srbiji, a izdvaja se koncert u Studiju 6 Radio Beograda, uživo emitovan na RTS 3, beogradski koncerti u Muzeju savremene umetnosti, Narodnom muzeju, Kulturnom centru Studentski Grad, SKC-u, potom u novosadskoj Sinagogi, Prvoj kragujevačkoj Gimnaziji, te na festivalima BITEF, NIMUS u Nišu i Leto u Izoli (Slovenija). Nastupom na jednom od najznačajnijih festivala za minimalističku muziku u Evropi – Internacionalnom festivalu minimalističke muzike u Kaselu (Nemačka), ADNM privlači pažnju evropskih kompozitora, te na svoj dotadašnji repertoar, pretežno sastavljen od dela domaćih kompozitora, stavlja i dela evropskih minimalista.

Danas Ansambl za drugu novu muziku spaja neke od prvih članova sa novim generacijama muzičara, a čine ga pijanisti, kompozitori, kuratori i predavači. Na koncertu učestvuju: Nada Kolundžija, Branka Parlić, Miroslav Savić, Dragoljub Ilić Ilke, Lidija Stanković, Milena Petrović i Olivera Radmanović.

Valjevska muzička škola je partner u projektu koji je podržan od strane Ministarstva kulture.

Na programu će biti dela Negića, Ilića, Kembela, Savića i Oldfilda.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.