Kontrasti i novi uglovi Metropolisa

Izložba savremene vizuelne umetnosti “Metropolis”, koja okuplja autore koji žive i rade u Beogradu, Parizu, Užicu i Valjevu, biće svečano otvorena u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo, u četvrtak, 10. novembra 2022. godine, u 19 časova. Sa namerom da ovdašnjoj publici predstavi upečatljiv presek savremene umetničke scene u Srbiji, valjevski umetnički dvojac u sastavu osnivača Udruženja “Salon” – Milan Hrnjazović i Željko Vitorović, okupio je sjajnu ekipu koju čini sedam akademskih umetnika različitih generacija. Mihael Milunović, Nikola Pešić, Aleksandar Todorović, Petar Mošić, Aleksandar Dimitrijević, Nina Puhar i Slađana Marinković, nam različitim likovnim izrazima i pogledima na stvarnost saopštavaju svoja lična viđenja i komentare na temu Metropolisa.

Nina-puhar-METROPOLIS

Autor Nina Puhar

Metropolis, globalni grad, ekonomsko, političko i kulturno središte, shvaćen je i kao globalno prisutni obrazac življenja, a kao tema izložbe uspeva da objedini naizgled nespojive suprotnosti umetničkih koncepcija.

“Drago nam je što imamo mogućnost da vam predstavimo postavku kakva se ne viđa često u našem gradu. Sam naslov izložbe brojnošću asocijacija, a u duhu eklektične kulturno-medijske pozornice koja ga čini globalno prisutnim, upućuje na objedinjavanje suprotnosti. Umetnici i umetnice raznih generacija, predstavljeni su delima koja direktno komentarišu, ili se mogu dovesti u vezu sa pojedinim manifestacijama globalnog Metropolisa, njegovim unutrašnjim pulsiranjem, mentalitetom i međusobnim interakcijama njegovih žitelja. Među brojnim kontrastima koje izložba objedinjuje, izdvaja se jedan, a to je kontrast između tema koje biraju umetnici i onih koje biraju umetnice. Dok Mihael Milunović, Nikola Pešić, Aleksandar Todorović, Petar Mošić i Aleksandar Dimitrijević usmeravaju pažnju prema fenomenima koji opstaju unutar Metropolisa, i u direktnom su dodiru sa džunglom na asfaltu, Nina Puhar i Slađana Marinković je napuštaju, žele da je osmotre sa veće udaljenosti, prostorne i vremenske, nastojeći da proniknu u njenu prošlost i nagoveste budućnost”, kaže Milan Hrnjazović, jedan od organizatora i kuratora izložbe “Metropolis”.

Sladana-Marinkovic-METROPOLIS

Delo Slađane Marinković

“Ako bih se dao u potragu za jednim pojmom koji bi bio zajednička karakteristika izloženih radova, a istovremeno ih jasno doveo u vezu sa Metropolisom, stigao bih do sumnje. Sumnja, kao stav prema stvarnosti, u kontekstu društvene dinamike Metropolisa ima dvostruko dejstvo. Ona je, najpre, indirektni pokretač progresa; sumnjajući u postojeći politički i ekonomski poredak, nauku i kulturne vrednosti, preispitujemo ih, te tragamo za inovacijama koje obećavaju novi, bolji svet. S druge strane, sumnja može biti i razorna kada podstiče nihilizam. Umetnici čija su dela pred nama sumnjaju, i time nam pružaju priliku da sagledamo stvarnost iz novih, neobičnih uglova”, ističe Hrnjazović.

Mihael-Milunovic-METROPOLIS

Autor Mihael Milunović

Organizaciju izložbe podržali su Grad Valjevo i Narodni muzej Valjevo.

Izložba će trajati do 28. novembra 2022. godine.

Petar-Mosic-METROPOLIS

Delo Petra Mošića

 

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.