“Koraci za zdravstvo po meri pacijenta”

Neformalna mreža organizacija civilnog društva “Zdravo pravo” (koju čine Pravni skener, Hrabriša, Romani Cikna i Dijalog) pokrenula je projekat “Koraci za zdravstvo po meri pacijenta”.

doktor-i-pacijent

Projekat je koncipiran tako da se aktivnim uključivanjem građana doprinese promeni prakse pružalaca zdravstvenih usluga u oblasti primene mehanizama za zaštitu prava pacijenata u Republici Srbiji. Pored toga, projekat treba da doprinese povećanju transparentnosti rada pružalaca zdravstvenih usluga u okviru prava na refundaciju.

“Načela zdravstvenog sistema govore da su zdravstvene usluge u potpunosti dostupne svim građanima, ali praksa pokazuje da zdravstvene ustanove često nisu u mogućnosti da pruže usluge u skladu sa propisima“, ukazuje advokatkinja Marina Mijatović, konsultantkinja na projektu.

Mijatović dodaje da u situaciji kada zdravstvene ustanove ne mogu obezbediti usluge, ipak imaju obavezu da pacijentima pruže informaciju o načinu ostvarivanja prava iz zdravstvene zaštite.

“Međutim, uskraćivanje ovih informacija je postalo učestalo i dovodi do onemogućavanja građana da dobiju zdravstvene usluge garantovane propisima” konstatuje.

Jelena Stanković, koodinatorka neformalne mreže “Zdravo pravo” navodi šta građani i građanke mogu očekivati nakon 12 meseci realizacije ovog projekta: “Jedan od ključnih rezultata našeg projekta biće izrada i publikovanje vodiča kroz procedure za ostvarivanje prava na refundaciju u zdravstvenom sistemu Republike Srbije“.

Dodaje da će građani i građanke, na osnovu dobijenih informacija iz vodiča, imati objektivnu mogućnost da doprinesu promeni prakse pružalaca zdravstvenih usluga. Informacije i saznanja koja budu deo sadržaja vodiča mogu značajno da podstaknu proaktivnu ulogu građana i građanki u procesu promene prakse pružalaca zdravstvenih usluga, uverena je koordinatorka neformalne mreže.

“Projektni tim je uveren da ćemo, zajedno sa građanima i građankama, uspeti da doprinesemo većoj transparentnosti procedure za ostvarivanje prava na refundaciju u zdravstvenom sistemu Republike Srbije”, kategorična je.

„Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

 

#ACTprojekat čine 3 stuba:

1. grantovi;

2. izgradnja i jačanje kapaciteta;

3. jačanje uporišta u zajednici.

 

Prva faza projekta realizovaće se od 1. oktobra 2019. godine do 30. septembra 2023. godine.

Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Mišljenje koje je izneto u ovoj publikaciji/članku/studiji/radu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.