LF: Ponovo gaženje ustavnog načela o jednakom izbornom pravu

Lokalni front Valjevo oglasio se saopštenjem za javnost u kojem se ukazuje da se u izborima za savete mesnih zajednica, ponovo kao i pre dve godine, gazi ustavno načelo o opštem i jednakom izbornom pravu. Frontovci pozivaju građane da im se priključe u borbi za stvaranje ravnopravnih uslova na ovim izborima. Kroz malu retrospektivu svog delovanja i pokušaja zaštite načela o opštem i jednakom izbornom pravu od održavanja javne rasprave o Nacrtu odluke o mesnim zajednicama u januaru 2019,  aktivisti LF su posebno skrenuli pažnju na aktuelne nove izbore za savete mesnih zajednica i nekoliko “spornih momenata” koji su se dogodili. U saopštenju između ostalog, navode podatak o “neusklađenosti datuma objave” Odluke o raspisivanju izbora i “težak propust” Izborne komisije zbog “nedostatka” obrazaca za podnošenje predloga prijave kandidata u objavljenom uputstvu.

U saopštenju Lokalnog fornta, naslovljenom “Nova farsa na stare teme”, ukazuje se na “sporni” datum objave Odluke o raspisivanju izbora u jednom broju mesnih zajednica koji je, kako se precizira, veoma važan zbog primene trećeg stava člana 35 Odluke o mesnim zajednicama.

“Odluka Predsednice skupštine grada Valjeva o raspisivanju izbora u jednom broju mesnih zajednica objavljena je u gradskom “Službenom glasniku” broj 10 od 25. maja 2021. Sama Odluka o raspisivanju izbora, međutim, nosi datum 21. maj 2021. Ovaj datum je veoma važan zbog primene trećeg stava člana 35 Odluke o mesnim zajednicama koji propisuje propisuje sledeće: “Izborna komisija obavezna je da u roku od pet dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora donese i objavi Uputstvo za sprovođenje izbora za članove saveta mesnih zajednica. Ovim uputstvom Izborna komisija, pored ostalog, propisuje i obrasce za podnošenje predloga prijave kandidata”. I laiku je jasno da je rok da izborna komisija izvrši obaveze iz člana 35 Odluke o mesnim zajednicama istekao 26. maja u ponoć. Uputstvo za sprovođenje izbora objavljeno je u “Službenom glasniku” broj 11, koji nosi datum 26. maj. U stvarnosti, ovaj broj “Glasnika” je na stranicu grada postavljen 27. maja” – precizira se u saopštenju Lokalnog fronta.

Sve to, kako se dalje navodi, ne bi imalo previše uticaja na tok izbornih radnji, da se Izbornoj komisiji nije dogodio mnogo teži propust, a to je da su u objavljenom uputstvu nedostajali obrasci za podnošenje predloga prijave kandidata

“Ovi obrasci objavljeni su u petak, 28. maja, verovatno tek oko podneva. Po prijemu jednog pismenog prigovora koji je nešto pre toga stigao do Izborne komisije. Rok propisan u Odluci o mesnim zajednicama tako je prekoračen za dan i po, 36 sati! Ne bi ni ovaj promašaj Izborne komisije imao preteške posledice da nesrećna žrtva ponovo nije postalo načelo opšteg i jednakog izbornog prava. Lokalni front Valjevo ima svedoke koji su još u četvrtak, 27. maja, videli obrasce u rukama građana koji su se pripremali da podnesu predloge prijave kandidata za savete u jednoj mesnoj zajednici. Neko je, a nije teško pogoditi ko, uzeo sebi za pravo da podeli obrasce za prijave kandidata mnogo pre nego što je javnost uopšte znala da takvi obrasci negde postoje, pre nego što su zvanično objavljeni. Verujemo da postoje građani koji su imali nameru da se kandiduju za izbore u mesnim zajednicama u kojima žive. Kada su oni saznali da postoje nekakvi obrasci koje treba popunjavati? U petak oko dva ili tri sata popodne? Ili u subotu, kada su vrata Gradske uprave zatvorena?” – navodi se u saopštenju.

Kakve su posledice ovakvog postupka u mesnim zajednicama koje imaju mali broj birača i da li će neki od mogućih kandidata prekasno saznati da je veliki broj birača iz te mesne zajednice već nekome dao svoj potpis, pitanja su koja frontovci postavlja u nastavku informacije za javnost, uz konstataciju da ne znaju kako će “izborne komisije prvostepene, drugostepene i jednopartijske” razrešiti pomenuta pitanja, niti da li će uopšte priznati da problem postoji.

“Lokalni front, na kraju, još jednom podseća na ustavno načelo o opštem i jednakom izbornom pravu. Ovo načelo ponovo se, kao i pre dve godine, gazi u izborima za savete mesnih zajednica i na ovo želimo da upozorimo građane koji će u njima učestvovati. I da ih pozovemo da nam se priključe u borbi za stvaranje ravnopravnih uslova, bar tamo gde probleme ne rešavaju dresirani partijski kadrovi, već slobodni građani koji hoće da se pitaju kada je reč o trošenju sredstava gradskog budžeta na rešavanje nedaća sa kojima se godinama bore tamo gde žive i rade”, naglašavaju iz LF.

U saopštenju ja javnost iz Lokalnog fronta podsećaju da su još u januaru 2019. godine, u toku javne rasprave o Nacrtu odluke o mesnim zajednicama, jasno i glasno upozorili da ta odluka ne podržava načelo o opštem i jednakom izbornom pravu, kao i da je LF to obrazložio u svom dopisu sa primedbama i predlozima  na Nacrt odluke o mesnim zajednicama. Na taj način, kako se ističe, pokušali su da zaštite načelo opšteg i jednakog prava glasa od samovolje i prestupa utvrđenih analizom postupanja predsednika i članova tzv. radnog tela tokom izbora za savete mesnih zajednica održanih u jesen 2018. godine.

“Podsećamo, tada je predsednik radnog tela, odbornik SNS, smenjivao članove biračkih odbora, pozivao policiju da interveniše na biračkim mestima, počinio zloupotrebe javnih resursa. Ozbiljno sumnjamo da su za ovakav “rad” članovi radnog tela bili nagrađeni sa 400.000 dinara, jer smo kao informaciju od javnog značaja od Gradske uprave dobili odgovor da nema podataka kako su utrošena ta sredstva. Iznos je odobren na zahtev tadašnjeg sekretara Skupštine, inače jednog od članova radnog tela za sprovođenje izbora u mesnim zajednicama”, navode iz LF.

Dalje kažu da su njihovi argumenti tada, kao i sada, bili: rad Izborne komisije “isključivo u stalnom sastavu”, dakle “daleko od svake kontrole koja bi došla van skupštinske većine” i uvođenje drugostepene komisije, koja se takođe osniva voljom skupštinske većine i “neodoljivo podseća na instituciju kadije, koja se očevidno jako dopada Srpskoj naprednoj stranci”.

“Farsične su i odredbe o nadgledanju i praćenju izbora. Nisu sa pravnom preciznošću propisani uslovi za organizacije i udruženja koja žele da nadgledaju izbore. Ovo otvara mogućnost da organizacija koja se nekome zbog nečega ne dopada od Izborne komisije dobije odgovor kako ne ispunjava uslove. Pritom nije propisano ni kako, ni kome, se oštećeni može žaliti na ovakvu odluku. Svako upućivanje na redovne pravne postupke besmisleno je, jer će izbori biti završeni, u najboljem slučaju, nekoliko meseci pre okončanja takvih postupaka. Prirodno, Lokalni front Valjevo je već tada konstatovao da se ovako loš tekst ne može popraviti nikakvim amandmanima. Predložili smo posebnu javnu raspravu o izborima za savete mesnih zajednica koju, naravno, skupštinska većina nije želela”, podsetili su u saopštenju za javnost aktivisti Udruženja “Lokalni front Va”

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.