Lokalni front: Skandalozno stanje, apsolutni gubitak kompasa i potpuno odsustvo odgovornosti!

Aktivisti Lokalnog fronta saopštili su na konferenciji za medije da su došli do novih dokaza vezanih za uređenje prostora ispred Petničke pećine, dokaza koji, kako je rečeno, otkrivaju mnoga prazna obećanja predstavnika vlasti. Željko Trifunović je u obraćanju medijima rekao da su tražene fotokopije obaveštenja ili drugog dokumenta o potrebi obavljanja dodatnih poslova po javnoj nabavci 12/2017-1. Za te poslove, podseća Željko Trifunović, da je načelnik za građevinsko zemljište i infrastrukturu tvrdio da bi koštali više od 10% javne nabavke.

“Tražili smo i fotokopiju predračuna koliko bi koštali ti dodatni radovi. A onda dobijamo odgovor da ova dokumenta uopšte ne postoje. Tražili smo, zatim, saglasnost JP Srbijavode za izvođenje radova u koritu reke Banja. Grad odgovara nešto sasvim drugo: kažu da su radili samo čišćenje korita reke Banje. Dakle niko nije ni tražio saglasnost za radove na mostu. Zvuči neverovatno, zar ne? Nismo ni mi mogli da poverujemo pa smo zatražili uvid u predmet. Pokazalo se da je upravo načelnik za građevinsko zemljište i infrastrukturu, dakle lice koje je najupućenije u ovu problematiku, potpisao dokument na osnovu koga smo dobili ovakav odgovor. Jedini logični zaključak je da grad uopšte nije ni imao nameru da gradi ovaj most, a da je cela ujdurma oko rušenja i NN lica poslužila kao zgodan izgovor za besmisleno trošenje gradskih para”, istakao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, isti načelnik je tvrdio da radovi u unutrašnjosti pećine nisu izvedeni, zato što nije dobijena saglasnost od Zavoda za zaštitu prirode, tj. da postoji izričita zabrana izvođenja radova pod svodom Petničke pećine. On navodi da Zavod ne samo da je izdao rešenje, već je gradu dostavio izveštaj stručnog nadzora na osnovu kojih su dozvoljeni radovi unutar pećine. “Laži predstavnika vlasti se gomilaju. Ovo je skandalozno stanje, apsolutni gubitak kompasa i potpuno odsustvo odgovornosti“, ocenio je aktivista Lokalog fronta Željko Trifunović.

Đorđe Petković je u svom izlaganju naveo da bi u iole uređenom društvu i u bar malo strukturiranom sistemu sve ovo moralo dovesti bar do ostavki svih predstavnika vlasti koji su učestvovali u priči o petničkom mostu. Počev od najodgovornijeg, načelnika za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zorana Trifunovića, pa sve do predsednika radne grupe za Petnicu, Dragana Jeremića, i gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića.

“Na kraju cele priče o ovom mostu saznajemo da vrednost dodatnih radova nikada nije ni bila utvrđena, a da je Zavod za zaštitu prirode izveo stručnu analizu i dao dozvolu za izvođenje radova. Posle svega, imamo pravo na osnovanu sumnju da je ovo lep primer ustaljenog obrasca za valjevske javne nabavke; neko u gradskoj upravi unapred zna da se određeni deo javne nabavke, u ovom slučaju most, neće realizovati, tu informaciju doturi, možda i proda ponuđaču. Dobro informisani ponuđač odredi nerealno nisku ukupnu cenu, na pozicijama koje će na kraju biti zaista izvedene navede značajno više cene, da bi na kraju ipak bio najpovoljniji na tenderu”, istakao je Petković i pozvao gradonačelnika da dok šeta gradom pogleda na šta nam liče ulice, posebno Dušanova i Pantićeva, koje su jesenas asfaltirane, zatim da preduzme mere za sređivanje Ćatinog  puta, da konačno asfaltira Panitića put, da pogleda na šta liči nedavno asfaltiran Zarića put, potom da šetnju nastavi kroz celo Valjevo, sve do Mariborske, gde rupa na sred puta stoji već godinama, kao i da Poparski put vrati u pristojno stanje.

Da Lokalni front neće stati sa prikupljanjem dokaza i ukazivanjem kako i na šta lokalna vlast troši novac građana, poručio je Ljubomir Radović. On je podsetio da su “frontovci” na nekoliko primera pokazali i dokazali da vlast nije opravdala ulaganja utrošenih sredstava, kao i da su razotkrili mnoge „uštede“ lokalnog rukovodstva koje su ustvari bile neracionalno bacanje para. Prema njegovim rečima SNS i dalje otima državu građanima i pretvara je u svoj partijski plen.

“Gradonačelnik Grada Valjeva, konferenciju za medije drži u prostorijama gradskog odbora svoje stranke, istovremeno sa tog mesta iznoseći navodne planove gradskog rukovodstva na čijem je čelu. Logičan je zaključak da gradska vlast radi u korist SNS-a i sredstva i resurse grada traći na novogodišnje i ostale stranačke promocije. Bajke o auto-putu, za koji gradonačelnik nije nadležan, služe da sakriju istinu o mnogobrojnim ulicama u gradu i seoskim putevima za koje se tobože ne zna ni upravljač. Zašto ovi “sitni” problemi ne interesuju gradonačelnika, ne znamo. Zašto ga ne interesuju mnogi drugi infrastrukturni problemi u kojima se davi ovaj grad, ni to ne znamo. Zašto neko ko se nalazi na najodgovornijoj funkciji u gradu bilo kakvo opravdanje traži u koalicionom sporazumu sa SPS-om”, pita Radović i dodaje da je SNS vlast u Valjevu prigrabila ističući u prvi plan negativne efekte decenijske vladavine socijalsita, a da je danas najveći zaštitnik svega toga.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.