Malim koracima do velikih rezultata

U petak, 15. novembra, Matična biblioteka “Ljubomir Neadović” proslavlja jubilej 150 godina “Čitaonice valjevske”. Svečanost obuhvata više programa koji počinju već od jutra, jer će prvi čas u svim školama biti posvećen ovom značajnom jubileju. Prema planu, u 10 sati počinje Svečana sednica u Valjevskoj gimanziji, a proslava jubileja potom biće nastavljena u Centu za kulturu Valjevo, gde je u podne otvaranje izložbe o istorijatu ovdašnje Biblioteke. U 13 časova zakazana je Svečana akademija pod nazivom “Dugo putovanje u budućnost”.

Povodom obeležavanja jubileja vek i po od osnivanja “Čitaonice valjevske”, prva akcija počinje od 8 časova, pod nazivom “Valjevo čita”. Naime, sve osnovne i srednje škole, kao i VIPOS, prvi čas u obe smene posvetiće čitanju, rekla je na konferenciji za novinare prof. dr Biljana Rabasović, član Organizacionog odbora proslave 150 godina od osnivanja “Čitaonice valjevske”. Predviđeno je da na početku časa bude pročitano pismo koje će svima biti upućeno iz Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, a program praktično obuhvata 10.000 mladih sugrađana.

Potom, od 10 časova u Valjevskoj gimnaziji uslediće Svečana sednica Odbora za obeležavanje 150 godina od osnivanja “Čitaonice valjevske”, kada je predviđeno obraćanje članova iz republičkih institucija. Počasni predsednik Odbora je ministar kulture Republike Srbije Vladan Vukosavljević.

Tačno u podne, u foajeu Centra za kulturu biće otvaranje izložbe o istorijatu valjevske Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”. Prema rečima dr Ane Savković, direktorke OŠ “Nada Purić”, na 20 panoa ispunjenih fotografijama iz različitih razdoblja “Čitaonice”, i uz tekstualna obrazloženja, biće prikazan istorijat valjevske Biblioteke.

Matična biblioteka Ljubomir Nenadović

Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” u Valjevu, napominje da upravo naziv Akademije “Dugo putovanje u budućnost” traba da upućuje na činjenicu da je čitalište sada vredna kulturno – istorijska ustanova.

“Najstarija ustanova kulture u Kolubarskom okrugu ima dugu istoriju i plodne rezultate svog rada. Kroz taj dugi period bila je prisutna u kulturi, obrazovanju i u javnosti ovog grada i regiona”, naglašava Violeta Milošević, podsećajući da su otvaranje izložbe fotografija i svečana akademija u Centru za kulturu Valjevo.

Istovremeno, prema njenim rečima, čitava svečanost je produkt podrške i saradnje sa kolegama iz svih ustanova kulture iz Valjeva, uz veliko angažovanje svih bibliotekara.
 “Ovo je dug put pređen malim koracima, ali sa vrednim rezultatima”, rezimira Violeta Milošević.

Inače, Svečanu akademiju “Dugo putovanje u budućnost” režira Miroslav Ćiša Trifunović, scenario je napisao Ivan Bazrđan, scenografiju uradio Dušan Arsenić, narator je Radmila Novaković, dok je će u ulozi čika Ljube Nenadovića  biti Branko Antonić, dete igra Petar Ružičić, uz mlade glumce Doroteju Vuković  i Pavla Ignjatovića. U muzičkom segmentu planiran je nastup Radmile Ostojić i Tria MiSS. Svečanost počinje u  13 časova, u Velikoj sali Centra za kulturu Valjevo.
Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.