Malim koracima do velikih rezultata

U petak, 15. novembra, Matična biblioteka “Ljubomir Neadović” proslavlja jubilej 150 godina “Čitaonice valjevske”. Svečanost obuhvata više programa koji počinju već od jutra, jer će prvi čas u svim školama biti posvećen ovom značajnom jubileju. Prema planu, u 10 sati počinje Svečana sednica u Valjevskoj gimanziji, a proslava jubileja potom biće nastavljena u Centu za kulturu Valjevo, gde je u podne otvaranje izložbe o istorijatu ovdašnje Biblioteke. U 13 časova zakazana je Svečana akademija pod nazivom “Dugo putovanje u budućnost”.

Povodom obeležavanja jubileja vek i po od osnivanja “Čitaonice valjevske”, prva akcija počinje od 8 časova, pod nazivom “Valjevo čita”. Naime, sve osnovne i srednje škole, kao i VIPOS, prvi čas u obe smene posvetiće čitanju, rekla je na konferenciji za novinare prof. dr Biljana Rabasović, član Organizacionog odbora proslave 150 godina od osnivanja “Čitaonice valjevske”. Predviđeno je da na početku časa bude pročitano pismo koje će svima biti upućeno iz Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, a program praktično obuhvata 10.000 mladih sugrađana.

Potom, od 10 časova u Valjevskoj gimnaziji uslediće Svečana sednica Odbora za obeležavanje 150 godina od osnivanja “Čitaonice valjevske”, kada je predviđeno obraćanje članova iz republičkih institucija. Počasni predsednik Odbora je ministar kulture Republike Srbije Vladan Vukosavljević.

Tačno u podne, u foajeu Centra za kulturu biće otvaranje izložbe o istorijatu valjevske Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”. Prema rečima dr Ane Savković, direktorke OŠ “Nada Purić”, na 20 panoa ispunjenih fotografijama iz različitih razdoblja “Čitaonice”, i uz tekstualna obrazloženja, biće prikazan istorijat valjevske Biblioteke.

Matična biblioteka Ljubomir Nenadović

Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” u Valjevu, napominje da upravo naziv Akademije “Dugo putovanje u budućnost” traba da upućuje na činjenicu da je čitalište sada vredna kulturno – istorijska ustanova.

“Najstarija ustanova kulture u Kolubarskom okrugu ima dugu istoriju i plodne rezultate svog rada. Kroz taj dugi period bila je prisutna u kulturi, obrazovanju i u javnosti ovog grada i regiona”, naglašava Violeta Milošević, podsećajući da su otvaranje izložbe fotografija i svečana akademija u Centru za kulturu Valjevo.

Istovremeno, prema njenim rečima, čitava svečanost je produkt podrške i saradnje sa kolegama iz svih ustanova kulture iz Valjeva, uz veliko angažovanje svih bibliotekara.
 “Ovo je dug put pređen malim koracima, ali sa vrednim rezultatima”, rezimira Violeta Milošević.

Inače, Svečanu akademiju “Dugo putovanje u budućnost” režira Miroslav Ćiša Trifunović, scenario je napisao Ivan Bazrđan, scenografiju uradio Dušan Arsenić, narator je Radmila Novaković, dok je će u ulozi čika Ljube Nenadovića  biti Branko Antonić, dete igra Petar Ružičić, uz mlade glumce Doroteju Vuković  i Pavla Ignjatovića. U muzičkom segmentu planiran je nastup Radmile Ostojić i Tria MiSS. Svečanost počinje u  13 časova, u Velikoj sali Centra za kulturu Valjevo.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.