Medicinska edukacija za najmlađe

Načelnik Službe hitne pomoći, Doma zdravlja Valjevo, dr Dejan Branković, specijalista urgentne medicine, imao je veliko zadovoljstvo i bio je domaćin najmlađim sugrađanima iz vrtića „Zvončić“ koje je upoznao sa radom svoje službe. Mali posetioci su obišli prostorije Službe hitne pomoći u Domu zdravlja Valjevo, zatim ordinacije, ekipe lekara i tehničara su im pokazale kako izgledaju intervencije i kako se obavljaju pregledi. Ono što je izazvalo posebno oduševljenje najmlađih posetilaca jeste vozilo saniteta sa upaljenom rotacijom, jer su imali priliku da se provozaju po krugu dvorišta Doma zdravlja.

IMG_20240306_093852

Pokazali smo im opremu i pokazali kako se ona koristi, naravno prilagođeno njihovom uzrastu. Zdravstveno-vaspitni rad počinje u najranijem uzrastu i trebalo bi da se obavlja kontinuirano tokom celog života. Mislim da je ovakav projekat i aktivnosti pun pogodak da se deca upoznaju sa ulogom zdravstvenog sistema u društvu. Ono što je za njihov uzrast i najvažnije to je da se oslobode straha prilikom dolaska kod lekara. Upravo na ovaj način dolaskom u jednu prijateljsku posetu oni vide kako to sve može da bude interesantno i lepo i da sledeći put kada zaista budu imali potrebe da zbog neke bolesti dođu, dođu bez straha, bez suza i bez plakanja – rekao je dr Branković izrazivši nadu da su u svojoj plemenitoj i edukativnoj misiji uspeli.

U okviru plana redovnih aktivnosti projekat „Šta kad smo bolesni“ podrazumeva zdravstveno-prosvetnu edukaciju za najmlađu populaciju koja pohađa obdaništa PU „Milica Nožica“. Vaspitačica Snežana Lazarević je navela da su organizovane aktivnosti kao i opremljene prostorne celine u vrtićima.

IMG_20240306_093925

Prvo smo radili ordinaciju, pa apoteku, pa smo onda improvizovali bolnicu, a sve u saradnji sa roditeljima koji su medicinski radnici zaposleni u Bolnici i Domu zdravlja uz podršku medicinske sestre koja je zaposlena u vrtiću na preventivnoj zaštiti dece. Cilj nam je da se deca oslobode straha i da imaju osnovna znanja kako sačuvati zdravlje – navela je Snežana Lazarević, vaspitačica sa višedecenijskim iskustvom u vaspitnom i obrazovnom radu najmlađih.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.