MEĐUNARODNA IZLOŽBA „OTISAK RITMA“

U četvrtak, 9. maja 2024. godine, u 19 časova, u Galeriji Doma vazduhoplovstva „Ikar“ u Zemunu, biće svečano otvorena Međunarodna izložba „Otisak ritma“ sa delima iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Tranavac Mića“. Autorka izložbe je istoričarka umetnosti Branka Milutinović.

Pozivnica - Izložba Otisak ritma (1)

U okviru ove grupne izložbe u zemunskoj Galeriji „Ikar“ biće predstavljeni radovi na papiru dvadeset jednog umetnika iz SAD, Švajcarske, Belorusije, Slovačke i Bugarske, koji predstavljaju segment bogate i značajne zbirke savremenog internacionalnog likovnog stvaralaštva sa kraja 20. i početka 21. veka, koju Internacionalni umetnički studio baštini punih 27 godina. Umetnici čija će dela biti izložena pripadaju različitim generacijama, razlikuju se u svom poetskom izrazu, odlikuje ih snažna individualnost i umetnički senzibilitet.

Predstavljena izložba je, prema rečima autorke izložbe, produžena ruka ljudske radoznalosti ka stvaralačkom, pretvaranje istraživačkih grafičkih postupaka u materijalni trag grafičkog otiska kao deo konstantne ljudske potrebe da se razume i opiše svet putem umetnosti.

„Izložba prikazuje širi dijapazon raznolikih grafičkih postupaka i grafičkih rukopisa sa matrica koje su korišćene prilikom štampanja otisaka. Ostvarenja na postavci su prevashodno grafike rađene u tradicionalnim grafičkim tehnikama litografije, akvatinte, suve igle… nastalih u prve dve decenije 21. veka. Po sadržaju zasnovana su na različitim tematskim prikazima, od pejzaža, portreta, figuracija, preko apstraktnih i asocijativnih prizora i geometrijskih kompozicija.

Radovi preispituju savremeni grafički jezik koji umnogome zavisi od veštine manuelnosti ruke samih umetnika/ca i promišljanja strukture vizuelnog identiteta grafičke slike. Ritmično artikulisana i uobličena ostvarenja otkrivaju lični puls umetnika/ca, regulisan od lične „nervature” upotrebe umekšanih ili oštrih linija, raznolikih oblika i površina, valerske gradacije, kontrasta svetlo-tamnog, boje… Ritam je osećajna projekcija umetnika u same likovne elemente i njihov je likovni pečat koji izaziva osobeno dinamičko stanje, osećaj kretanja i smera. Biti majstor ritma znači imati sluh za pravilno izmenjivanje suprotnih deonica u likovnim elementima. Karakter tih elemenata otkriva umetnikovo disanje, koračanje, misaonu krivulju, emocije“, navodi istoričarka umetnosti Branka Milutinović, autorka Međunarodne izložbe „Otisak ritma“.

Izložba će biti otvorena do 21. maja 2024. godine.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply