MILOŠU JEVTIĆU NAGRADA “BELI” NA POVLENU

Novinar i publicista Miloš Jevtić, dobitnik je novoustanovljene nagrade “Beli” za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture. Na Kneževom polju, na planini Povlen, ispod najvišeg vrha Malog Povlena (1.347 mnv) , juče mu je uručena ova nagrada i otkrivena je skulptura piscu Radovanu Belom Markoviću.

FB_IMG_1661799198735

Aleksandar Vučić na Povlenu / Foto: AS media

Novoosnovano udruženje “Beli Povlen” iz Valjeva, organizovalo je ovu svečanost, kojoj je prisustvovao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Svečanost na Povlenu je organizovana u čast Radovana Belog Markovića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, koji je preminuo 19. januara ove godine.

Povlen2

Predsednik Aleksandar Vučić, valjevski episkop Isihije i akademik Matija Bećković su otkrili skulpturu u liku Radovana Belog Markovića, izrađenu u hrastovom drvetu, koja je delo lajkovačkog vajara Milutina Rankovića.

“Lep pijedestal je dobio ovaj spomenik, celu jednu planinu. I to opet srpski, valjevski, paradoksalnu planinu. Povlen čini više vrhova, ali su tri najvažnija: Mali, Srednji, Veliki. I naravno, Mali je viši i od Srednjeg i od Velikog. U tom kontekstu večite borbe krajnosti koja često liči na kamijevski apsurd, stvarao je Radovan Beli Marković, duboko ukorenjen u svom zavičaju i veri, istovremeno duhovit i produhovljen”, rekao je tim povodom predsednik Vučić.

Povlen4

Gradonačelnik Gojković se zahvalio predsedniku Republike Aleksandru Vučiću što je dolaskom na ovu svečanost odao priznanje umetničkim dometima znamenitih Valjevaca i prijatelja Valjeva.

Povlen6

Ovoj svečanosti su prisustvovali nekadašnji predsednik SR Jugoslavije i Vlade Srbije Vojislav Koštunica, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova i gradonačelnik Valjeva Dušan Mihajlović, predsednik SPS-a Ivica Dačić, ali i brojni gosti i poštovaoci Radovana Belog Markovića, koji je voleo i često posećivao upravo planinu Povlen.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.