“Mimezis romana” kapitalno delo Ostoje Prodanovića

“Mimezis romana” naziv je knjige istaknutog zavičajnog književnog kritičara i istoričara Ostoje Prodanovića, koja je sinoć promovisana u Muzeju zavičajnih pisaca, a koja se bavi valjevskim romanom u 19, 20 i 21. veku. Tačnije, “osvetljava” romaneskni žanr na ovom području od 1889. godine, kada je objavljen prvi valjevski roman “Narodne izelice” Svetozara Gavrilovića do današnjih dana. Prodanovićeva knjiga izdata je od strane Književne zajednice Valjeva i Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, a na promociji su pred brojnijom valjevskom publikom govorili sam autor i Ivan Bazrđan, urednik.

Sa promocije knjige “Mimezis romana” Ostoje Prodanovića / Foto: Predrag Tomić

Pisan na 450 strana po načelima studije, totalnog pregleda  i pojedinačne i zbirne analize, “Mimezis romana” Ostoje Prodanovića je “začudni koloplet” pedeset autora i oko dvesta romana svih profila, vrsta i modaliteta. Od zastupljenih autora u ovoj knjizi su i Dragutin Ilić Jejo, Luka Jovanović, Desanka Maksimović, Zoran Joksimović, Vera Kolaković, Milo Gligorijević, Radovan Beli Marković, Slaven Radovanović, Dragan Orlović, Božin Janevski, Ljubica Nožica, Vrbislava Starović, Vojin Marković, Dušan Nikolić, Miloš Tabić, Janko Levnaić,Tomislav Jovanović, Ljubivoje i Snežana Adamović, Predrag Savić, Darko Marjanović, Saša Obradović, Radoje Pavlović, Mirko Mladenović, Sreten Filipović, Zlatko Paković, Dejan Bogojević, Zoran Mujbegović, Manfred Petrović, Željko Obrenović, Zoran Stefanović, Slobodan Živković, Ivan Branković, Miloš Smiljanić, Ivana Dujović, Luka Tripković, kao i žanrovski predstavnici Brana Nikolić, Stanoje Ćebić, Usref Osmanović i drugi.

Ostoja Prodanović autor knjige “Mimezis romana” / Foto: Predrag Tomić

“Poetski ključevi ovih zidanica, različiti su i prostiru se od klasičnog manira i pukog i naivnog oponašanja ili mimezisa klasičnog romanesknog obrasca, do veoma modernih postupaka i rešenja, koja se koriste neoavangardnim i postmodernističkim iskustvima i drugim modernim modelima u oblikovanju romana i takozvanog antiromana. Pritom, tu se pojavljuju romani ideja, ironijske i sentimentalističke tvorevine, meditativni i poučni romani, strukture sa izrazitim religioznim isijavanjima i emanacijama, ali i socijalni, moralistički, didaktični, vaspitni, filozofski, egzistencijalistički, žanrovski, pa i humorni sadržaji i modus vivendi aranžmani, naučna, epska i druga fantastika, romani kriminalističkog i detektivskog prosedea, ljubavne, apsurdističke, ratne i istoriografske koncepcije i strukture, kao i lirske i jezičke, odnosno one koje najviše počivaju na majstorstvu lirskih i jezičkih slojeva i čarolija, itd. I, najzad, svi ovi romani veoma se razlikuju po kvalitetu osnovne umetničke teksture, od onih vrhunskih i majstorski izvedenih, gde se odmah prepoznaju vanserijska nadarenost i tananost, do onih manje veštih, pa i sasvim nezgrapnih, u kojima se taj nedostatak pokušao nadomestiti drugim vrednostima i slojevima”, približava nam svoju knjigu “Mimezis romana” Ostoja Prodanović.

Sa promocije knjige “Mimezis romana” Ostoje Prodanovića / Foto: Predrag Tomić

Za Ivana Bazrđana “Mimezis romana” je kapitalna knjiga Ostoje Prodanovića, najboljeg poznavaoca literature i pisaca valjeskog kraja, koji je svoje znanje pretočio u dve za valjevski kraj vrlo značajne knjige. Prva je “Antologija valjevske pripovetke”, a druga sinoć prezenotvana “Mimezis romana”, koja neumoljivo i vrlo sistematično radi na osvetljavanju svih nepoznanica zaljubljenicima u pisanu reč i u valjevski kraj.

“Iako iza te dve knjige stoji višedecenijski trud radujemo se i činjenici što se Ostoja Prodanović nada da će pokušati da priredi antologije valjevske drame, poezije, književni kritike i esejistike, čime bi zaokružio svoj kritički sud o valjevskom literarnom miljeu, a čitaoce obradovao sa još dve – tri neponovljive knjige, koje, to svi znamo, niko ne bi bio u stanju da napiše bolje od njega. U knjizi “Miezis romana” su zastupljeni autori koji su povezani sa Valjevom, a autor svojim zavodljivim esejističkim stilom o svima njima progovara na lako prohodan, ali i stručan način. To je vrlo korisno pošto sigurno znamo da će ova knjiga biti polazna tačka svim budućim generacijama koje žele da se upuste u valjevske literarne lavirinte. Iza objavljivanja ove knjige stoji ogroman trud, jer je u njoj progovoreno iz kritičkog ugla o nešto više od dvesta knjiga, što je vrtoglava brojka, ali isto tako, a kako i sam autor tvrdi, ovakve knjige se ne pišu iz koristi, nego iz čiste ljubavi”, govori nam Ivan Bazrđan o delu Ostoje Prodanovića.

Sa promocije knjige “Mimezis romana” Ostoje Prodanovića / Foto: Predrag Tomić

Promocija knjige “Mimezis romana” protekla je u vrlo prijatnoj i prijateljskoj atmosfera, voditeljka Rada Novaković čitala je delove Prodanovićevih promišljenih i kritički vrlo objektivnih shvatanja valjevskog romana i valjevskih pisaca. Kuvao se i čaj sa rumom, što je mnoge podsetilo na neka davna vremena kada su se pisci i zaljubljenici u pisanu reč svakodnevno sretali i do kasno u noć razgovarali o kniževnosti, literaturi, o umetnosti uopšte, kao i o drugim važnim životnim i društvenim temama.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.