Ministar Nenad Popović otvorio Regionalni inovacioni startap centar Valjevo

Na Univerzitetu Singidunum održana je svečanost otvaranja Regionalnog inovacionog startap centra Valjevo čija je ukupna vrednost 20 miliona dinara, a projekat obuhvata sprovođenje kroz dve mere. Za opremanje RISC Valjevo od resornog ministarstva dobijeno je 15 miliona za obezbeđenje tehničko-tehnoloških uslova za rad startapova, dok je za održavanje programa rada i upravljanja odobreno još 5 miliona. Tim povodom u Valjevu je boravio ministar za inovacije i tehnološki razvoj dr Nenad Popović, koji se u okviru posete sastao i sa gradskim zvaničnicima.

Sa otvaranja Regionalnog inovacionog startap centra Valjevo / Foto: RISC Valjevo

Nakon obilaska i razgovora sa korisnicima i polaznicima Regionalnog inovacionog startap centra u Valjevu, ministar za inovacije i tehnološki razvoj dr Nenad Popović rekao je da je veoma važna podrška ovakvih projekata koji su u gradovima koji nisu univerzitetski centri.

“Budućnost Srbije je u inovacijama i novim tehnologijama. Samo za nekoliko godina rast izvoza inovacionih i IT usluga raste po 30 – 40% godišnje. Prošle godine smo izvezli rekordnih milijardu i 150 miliona IT usluga, proizvoda i servisa, a po rezultatima za ovih prvih pola godine očekujemo da do kraja godine izvoz IT usluga iz Srbije pređe čak rekordnih 1,5 milijardi evra. Srbija ovim pokazuje da zaista ima najbolje inženjere u Južnoj Evropi, najbolje inovatore, jednu fantastičnu generaciju inovacionih preduzetnika koji žele da svoje i inženjersko i IT znanje stave u službu budućeg ekonomskog razvoja Srbije i njihovi rezultati su prepoznatljivi u celom svetu. Srbija je sa svojim inženjerima prepoznata kao jedna od najboljih pet destinacija za razvoj inovacija i za otvaranje novih startap kompanija. Drago mi je da će na mapi, ne samo Srbije, nego i cele Evrope od danas biti i Valjevo”, kayao je ministar Nenad Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj dr Nenad Popović / Foto: RISC Valjevo

Regionalni inovacioni startap centar Valjevo projekat je Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije. Pokrenut je u oktobru prošle godine potpisivanjem tripartitnog ugovora između Kabineta, Grada Valjeva i Poslovnog inkubatora Valjevo. Povodom zvaničnog otvaranja Regionalnog inovacionog startap centra Valjevo rukovodilac Marko Marković naglašava da rade od marta ove godine i da je od izuzetne važnosti jer korisnici tzv. stanari dobijaju obuku, mogućnost da pohađaju brojne radionice, kao i umrežavanje povodom razvoja inovativnih poslovnih ideja, prvenstveno iz domena IT sektora.

“Vrlo je važno što je Valjevo dobilo ovaj Regionalni inovacioni startap centar, ne samo zbog same opreme i samog prostora, jer je sve ovako moderno, važan je taj impuls – da smo dobili tu podršku, da smo postali jedan od osam gradova u Srbiji koji su u prvom krugu dobili regionalne inovacione startap centra. Naravno da je to vrlo važno, obzirom da kao Udruženje Poslovni inkubator od 2015. godine postojimo, ali tek, zahvaljujući ovom prostoru, od marta meseca zaista imamo mogućnosti da pružimo svima da imaju prostor u kom mogu da rade i razne resurse koji uz to idu. Zato nam je vrlo drago i zato nam je velika čast što je omogućeno da dobijemo sve ovo”, istakao je Marković.

Izjava za medije Marka Markovića, rukovodioca Regionalnog inovacionog startap centra, na svečanosti otvaranja / Foto: RISC Valjevo

Centar za sada ima 11 korisnika, a predviđeno je da u prvoj godini sve usluge budu besplatne, mada je to težnja i za dalji period, navodi Marković, pri tome dodajući da svi zainteresovani mogu doći lično na Univerzitet Singidunum u Železničku 5, gde na 400 kvadratnih metara funkcioniše RISC Valjevo. Polaznicima su na raspolaganju sala za edukacije, kancelarije za rad, sala za sastanke, kao i prostor za predah.

U okviru svečanosti otvaranja Centra polaznici su u radionicama prikazali znanja iz programiranja koristeći LEGO Education Mindstorms komplete i poznavanje rada na Arduino mikrokontrolerskoj platformi za razvoj uređaja Interneta stvari tokom kojih su kreirali sopstveni Smart Home Ekosistem uz Marka Tanaskovića, docenta na Univerzitetu Singidunum u Beogradu. On je tom prilikom objasnio da su internet stvari nova oblast u ekspanziji koja podrazumeva spoj hardvera, softvera i algoritama, uz čiju pomoć je ostvarena komunikacija među uređajima, kao i njihovo povezivanje na Internet.

Radionice u okviru Regionalnog inovacionog startap centra Valjevo / Foto: RISC Valjevo

Regionalni inovacioni startap centar Valjevo obezbeđuje odgovarajuće sadržaje, prostor za rad i sve ostale neophodne uslove za podršku razvoju startap preduzetništva u Kolubarskom okrugu. Pored toga, glavne aktivnosti su radionice i predavanja, kao i umrežavanje korisnika Centra sa ciljem razvijanja novih poslovnih ideja i njihovo obavljanje postojećeg posla u zajednici korisnika na obostranu korist – za stvaranje novih radnih mesta, za poboljšanje postojećih pozicija, radi sticanja novih znanja, kao i dalje prenošenje znanja i stečenog iskustva.

Centar je počeo sa radom u martu 2019. godine i do danas je u njemu održano preko 20 radionica na različite teme – od pokretanja sopstvenih preduzetničkih inicijativa, programiranja u programskom jeziku Java, kako od inovativne ideje kreirati softver, programiranja u PHP-u, pravljenja pametnih uređaja pomoću tehnologije Internet stvari, do karijernog razvoja i ličnog brendiranja. Usluge Centra trenutno koristi 11 stalnih stanara i veći broj zainteresovnih polaznika obuka.

Ministar Nenad Popović sa polaznicima Regionalnog inovacionog startap centra Valjevo / Foto: RISC Valjevo

Otvaranjem Regionalnog inovacionog startap centra na Univerzitetu Singidunum, grad Valjevo je pridruženo gradovima Kruševac, Pirot, Subotica, Čačak, Stara Pazova, Zrenjanin i Gornji Milanovac.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.