Ministar Ružić: “Petnica je dragulj našeg obrazovanja”

“Petnica je dragulj našeg obrazovanja”, reči su ministra prosvete i nauke Branka Ružića tokom posete Istraživačkoj stanici na otvaranju ovogodišnje sezone obrazovnih programa. Ove sedmice IS Petnica je započela realizaciju svojih obrazovnih programa uživo u svom kampusu. Iako uz pomeranje od nekoliko meseci zbog epidemije, programi će biti realizovani na najvišem nivou kvaliteta, u modernim laboratorijama, uz saradnju sa svim akademskim institcijama, fakultetima i institutima, kako se od Petnice i očekuje. Tim povodom prvi potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić, sa delegacijom Vlade, Grada Valjeva i Narodne skupštine, proveo je celo popodne u razgovoru sa polaznicima programa biologije, hemije, geografije, arheologije i geologije. Sa srednjoškolcima koji dolaze iz cele naše zemlje i regiona bivše Jugoslavije razgovarao je o njihovim idejama za istraživačke projekte u ovoj godini.

Poseta ministra Branka Ružića IS Petnica

Ministar Ružić je obraćajući se srednjoškolcima na početku ovogodišnjeg ciklusa seminara između ostalog rekao da treba da iskoriste priliku koju su dobili u ovoj elitnoj instituciji za dodatno obrazovanje, u odličnom podsticajnom okruženju.

“Iskoristite sve mogućnosti koje vam Petnica pruža da se vinete u velike visine. Petnica je dragulj obrazovanja u našoj zemlji, a ponosni smo i na međunarodne rezultate ove institucije”, kazao je Ružić.

Poseta ministra Branka Ružića IS Petnica

U delegaciji je bio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je istakao da je Istraživačka stanica nastala i razvila se baš u ovom kraju, i da je Valjevo ponosno na ovu činjenicu, kao i na ostvarene rezultate.

Narodni poslanik Đorđe Milićević naglasio je koliki je obrazovni potencijal IS Petnica u nacionalnim i svetskim razmerama. Izrazio je želju da se iskustva Petnice iskoristi i za pokretanje nekih novih obrazovnih projekata u Zapadnoj Srbiji.

Poseta ministra Branka Ružića IS Petnica

Ministar Branko Ružić je na kraju posete učesnicima programa u Petnici poručio da, gde god da uspeju da ostvare najbolje rezultate u svom životu, pronađu način da svoje znanje i iskustvo stave na raspolaganje novim generacijama
koje će u tom trenutku stasavati u Srbiji.

Delegacija na čelu sa ministrom Ružićem imala je priliku da se upozna sa uslovima za naučni rad polaznika, razgovara sa njima o njihovim idejama za ovogodišnje istraživačke projekt, i da u diskusiji sa zaposlenima Istraživačke stanice čuje kakvi su planovi za dalji rad, u susret jubileju 40 godina postojanja ove institucije.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna neprofitna organizacija koja od 1982. godine radi kao jedinstveni nacionalni centar namenjen naprednom dodatnom vanškolskom obrazovanju i podršci mladima uzrasta 14-19 godina, koji pokazuju izrazito visok stepen zainteresovanosti i sposobnosti u domenu prirodnih i društvenih nauka i savremenih tehnologija. Danas je IS Petnica najveći evropski i u samom vrhu svetskih centara za profesionalni vanškolski rad sa mladim talentima u nauci i tehnologiji. Istraživačka stanica Petnica raspolaže vrhunskim uslovima za boravak i rad učenika tokom čitave godine. Sa oko 7500 m2 savremenog radnog i boravišnog prostora, Stanica se svrstava u sam vrh svetskih institucija za vanškolsko naučno obrazovanje mladih. Pored učionica snabdevenih savremenom tehnikom, računarima, videom i drugom prezentacionom opremom, u Stanici se nalazi bogata i moderna naučna biblioteka, snažni računarski resursi (preko 100 računara sa bogatom bibliotekom softvera, bežični Internet), odlično opremljeni kabineti i laboratorije za arheologiju, fiziku, geologiju, astronomiju, elektroniku, hemiju, biologiju i biohemiju. U Istraživačkoj stanici postoje vredne zbirke arheološkog materijala, stena i minerala, biljaka i životinja, zbirka logičkih i matematičkih učila itd.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.