Mladi matematičari i informatičari na prijemu kod ministra Šarčevića

Za  mlade matematičare Srbije koji su na medjunarodnim takmičenjima i olimpijadama tokom 2018. godine osvojili  vredna priznanja, medalje ili pohvale, prošle nedelje  prijem je priredio  ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  u Vladi Srbije,  Mladen Šarčević.  

Mlade matematičare je predvodio Valjevac, dr Vojislav Andrić, predsednik Društva matematičara Srbije, a medju najboljima je bila i  Nina Matić, učenica Valjevske Gimnazije. Najveći broj uspešnih učenika na takmičenjima je, što je i za očekivati, iz Matematičke gimnazije u Beogradu ali tu su pored Valjeva i talentovani učenici iz Novog sada i Leskovca.

Na ovogodišnjoj 7. Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke, koja je od 9. do 15. aprila  održano u Firenci, četiri naše devojke su zauzele 5. mesto od 36 ekipa koje su učestvovale u zvaničnoj konkurenciji, (po jedna zlatna, srebrna medalja i pohvala).

Na 35. Balkanskoj olimpijadi koja je održana u Beogradu od 7. do 12. maja i na kojoj su učestvovali mladi takmičari iz 11 zemalja, Srbija je zauzela visoko 3. mesto,  sa osvojenih 6 medalja (po dve zlatne i srebrne medalje, jedna bronzana medalja i pohvala).

Mladi matematičari iz Srbije zauzeli su 3. mesto i na 22. Balkanskoj juniorskoj olimpijadi na kojoj je učestvovalo 11 zemalja i koja je održana na Rodosu u Grčkoj od 19. do 24. juna, a pojedinačno osvojene supo dve zlatne, srebrne i bronzane medalje.

Na 59. Medjunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja je od 3. do 14. jula održana u mestu Kluž u Rumuniji od 107 zemalja Srbija je zauzela 13 mesto. Ovogodišnji rezultat je jedan od najboljih u istoriji naših učešća na medjunarodnim matematičkim olimpijadama, osvojeno je ukupno šest medalja, dve zlatne, dve srebrne i dve bronzane.   Poslednji put na ovom takmičenju  dve zlatne medalje takmičari  iz naše zemlje su osvojili1974. godine.

Na 26. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi koja je održana  u Temišvaru od 7. do 13. Jula i na kojoj je učestvovalo 11 zemalja mladi informatičari iz Srbije osvojili su 2 srebrne i 2 bronzane medalje, a isti broj medalja  na ovom takmičenju osvojen je i u juniorskoj kategoriji (12. Balkanska juniorska informatička olimpijada)

Mladi matematičari i informatičari su sa 26 pojedinačnih učešća osvojili 7 zlatnih, 11 srebrnih i 10 bronzanih medalja i dve pohvale.  

Na prijemu u ministarstvu predsednik Društva matematičara Srbije Vojislav Andrić  rekao  je da su našest međunarodnih takmičenja učenici osvojili 11 zlatnih, sedam srebrnih i deset bronzanih medalja, a dobili su i dve pohvale.

Ministar je tokom razgovora sa učenicima koji su osvojili medalje na međunarodnim matematičkim i informatičkim takmičenjima ocenio da je njihov uspehna dobrobit Srbije“.

Znam da ćete sigurno nastaviti da studirate u toj oblastiDržava će to izuzetno ceniti i podržavati. Mi radimo silnenove i modele i zakone i koncepte u kojima će to biti jako vidljivo, gde će biti dovoljno kompanija koje će biti srećneda vas vide ovde u Srbiji“, kazao je Šarčević, a prenelo Ministarstvo prosvete.

Milena Kuzmanovic

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.