MLADI VALJEVSKI BICIKLISTA IGOR DAVIDOV – ČETVRTI NA BALKANU

Na MTB Balkanijadi koja je proteklog vikenda održana u Rumuniji, Valjevski takmičar iz biciklističkog kluba Sputnjik-MET, Igor Davidov, osvojio je odlično četvrto mesto. Mladi Valjevac, koji je aktuelni prvak države u planinskom biciklizmu, nastupio je za kadetsku reprezentaciju Srbije i na teškoj i zahtevnoj stazi, nakon dobre vožnje našao se u prilici da osvoji medalju, ali u završnici nije uspeo da protekne svoje rivale i morao se zadovoljiti četvrtim mestom.

IMG-d9048444cd88c46a248d1c8a56d118f1-V

Na ovom takmičenju, za reprezentaciju naše zemlje nastupilo je još troje članova BK Sputnjik-MET.

IMG-ddf7914c718660fd7444ef53c5351343-V

Mila Starčević

Najmlađa, Mila Starčević se izuzetno borila u kadetskoj konkurenciji iako je čak 3 godine mladja od svojih rivalki. Ona je dobro startovala, vozila u grupi sa najboljima, ali zbog pada u jednom trenutku dobija zaostatak za vodećim koji nije mogla da nadoknadi, pa je trku završila na odličnom petom mestu. U istoj trci, Valjevka Nikolija Kulinčević je takođe pokazala dobru formu, borbeno i lako se nosila sa svojim suparnicama i sve vreme bila sa vodećima, ali zbog gumi defekta koji je imala pred kraj trke, na cilj je stigla kao sedma što je u ovoj konkurenciji rezultat vredan pažnje.

IMG-9eba2a6416ed7f1058dfbb99fc8f780f-V

Stefan Davidov

U trci juniora, mladi biciklista BK Sputnjik-MET, Stefan Davidov je takođe nastupio za reprezentaciju Srbije, ali neadekvatne gume i lošija oprema na malo težrm biciklu u odnosu na one koje su vozili drugi takmičari, prouzrokovalo je veći utrošak snage, kao i nekoliko proklizavanjs na pojedinim tehnički zahtevnim deonicama što mu je donelo zaostatak za vodećim, pa je i pored borbene i uporne vožnje, na cilju osvojio dobro šesto mesto.

IMG-3e824f802973afc0052851de7e10703f-V

Igor Davidov

Na ovom medjunarodnom takmičenju na kojem je boje Srbije branilo 12 reprezentativaca, čak četvro je bilo iz biciklističkog kluba Sputnjik-MET što je uspeh vredan pažnje pošto nijedan u klub u zemlji nije imao toliki broj takmičara koji su vozili u najdražem dresu. Dobar višegodišnji rad pod svakodnevnim stručnim vođstvom trenera Zorana Jelića uveliko donosi uspehe u zemlji i inostranstvu, ali ovoga puta, i pored dobre pripremljenosti, medalje i još bolji rezultat izostali su zbog tehničkih zaostajanja po pitanju bicikli i oprema. Medalje sa balkanskih prvenstva već dugi niz godina nisu stigle u Valjevo, a ovog puta – malo je nedostajalo. Razlog tome je upravo nedovoljno ulaganje u mlade sportiste, u kupovinu boljih bicikli i opreme, a naročito nedostatak kombija zbog čega su mladi Valjevci u na ovo važno takmičenje otišli bez svog trenera, bez rezervnih točkova i rezervnog materijala, brz trenažera za zagrevanje i adekvatne podrške, a što je sve u zbiru sa vožnjom bicikli iz “druge klase” doprinelo da se u Valjevo vrate bez medalja. Ali i ovi ostvareni rezultati su za ponos svih u gradu na Kolubari, mladi biciklisti su osvetlali našu zemlju, grad i klub i ostavili izuzetan utisak što im širom otvara vrata nacionalnih selekcija u u predstojećim sezonama.

IMG-f714a59c91af4e53805b6099c94c1ecb-V

Nikolija Kulinčević

Ova trka je pokazala da za vrhunske rezultate su neophodni puno bolji uslovi od ovih u kojima BK Sputnjik-MET danas radi, pa su bolji rezultati izostali isključivo iz finansijskih razloga i nastupa na “drugoklasnim” biciklima sa lošijom opremom. Sad se i pokazalo da će za ostvarivanje boljih sportskih rezultata ipak sve zavisiti o nekoj većoj podršci od strane onih koji bi trebali o tome najviše da brinu jer se u ovom slučaju, kod talentovanih i uspešnih biciklista pokazala neophodnost upravo većeg materijalnog ulaganja u mlade sportiste kako bi se ostvario možda i veći uspeh na medjunarodnoj sceni što pri sadašnjem stepenu ulaganje u ove mlade, a to je ovo takmičenje i pokazali, nije moguće ostvariti.

Zasigurno ova tema treba da zanima valjevsku javnost, dobar rad i ostvarenje dobrih sportskih rezultata moraju da se sistemski podrže, a da li će biti tako – pokazaće buduće vreme u kom neće više biti prostora za nemar i ne brigu, ili će u protivnom doći do odlazaka iz ovog lepog, ali skupog i teškog sporta, što nikom u našem društvu nije u interesu.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.