MMR: Pitanja, odgovori… i pitanja bez odgovora

Da li MMR vakcina izaziva autizam, zašto roditelji ne veruju pedijatrima… I zašto podizanje tona NIKADA nije način da nekoga ubedite u ispravnost svojih argumenata. Evo čemu nas je naučila tribina “Istina o MMR vakcini i vakcinaciji”.

Valjevo

Tribina “Istina o MMR vakcini i vakcinaciji” održana je u ponedeljak u Beogradu, u organizaciji Festivala porodica “Roditeljski” i Opštine Stari grad. Započela je… sasvim u skladu sa atmosferom koja vlada na pomen ove vakcine, ograđivanjem organizatora koji su istakli da ih “niko ne finansira”.

Povod za tribinu je povremeno “dizanje panike u novinama”, pa onda jednako oštri odgovori na društvenim mrežama onih koji su protiv vakcinacije…

O epidemiološkoj situaciji u Srbiji i o MMR vakcini govorili su stručnjaci, epidemiolozi, imunolozi, dečji psihijatri… Uz pomalo melodramatičan uvod u kojem su pomenute i navodne pretnje koje se ovim vrsnim stručnjacima upućuju preko društvenih mreža, atmosfera u velikoj sali Opštine Stari grad bila je… pa, začinjena nepoverenjem. U najmanju ruku.

Prisutnim roditeljima, zainteresovanim građanima, predstavnicima pokreta koji se zalaže za neobaveznu vakcinaciju prvi se obratio dr Predrag Kon, naš čuveni epidemiolog, koji je na samom početku smirio situaciju:

Situacija je ozbiljna zbog toga što poslednjih godina imamo značajno manji obuhvat vakcinacijom osetljivih grupa, pa je u Beogradu gotovo trećina dece u predškolskom uzrastu nevakcinisana, tako da će biti teško sprečiti epidemiju ukoliko se javi u tom uzrasnom dobu. Ostale starosne grupe zaštićene su prilično dobro, i da nema ove situacije sa decom, teško da bi mogla da se pojavi ozbiljnija epidemija. Male boginje imaju inkubaciju koja traje od sedam do 12 dana, i one dolaze u talasima. Ako roditelji prestanu da dovode decu u vrtić, hipotetički, ako se pojavi epidemija, to neće rešiti problem, jer ona može da potraje mesecima.

U školskom uzrastu je situacija je već mnogo bolja, pošto je čak i u Beogradu, gde je taj antivakcinalni pokret prilično snažan, obuhvat vakcinisane dece preko 90 odsto.

Postoji masa ljudi koji male boginje smatraju blagom bolešću, znači recimo od 1.000 obolelih, vi imate jedan slučaj encefalitisa, ali, kad razgovaramo o proceni rizika, sa punom moralnom, etičkom i ličnom odgovornošću, svojim integritetom kakav god da je preporučujem roditeljima da vakcinišu decu, da ih ne stavljaju u situaciju, pa makar taj rizik od komplikacija bio jedan promil”, rekao je dr Kon.

Dr Kon je takođe rekao da “ne veruje da smo u ozbiljnom riziku jer veruje da su i roditelji i zdravstveni sistem dovoljno odgovorni da donesu pravu odluku i vakcinišu decu”.

Snežana Terzić iz Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju javila se za reč odmah zatim i počela svoje izlaganje demantujući navode da se “lekarima preti preko društvenih mreža”. Ona je rekla da se preti kaznama roditeljima koji se zalažu za pravo da odlučuju o vakcinisanju ili nevakcinisanju svoje dece.

Terzićeva je, pozivajući se na izjavu dr Kona da je spreman da pod punom moralnom i etičkom odgovornošću pozove roditelje da vakcinišu decu, od njega zatražila da to i napismeno učini, dodajući da bi bilo dobro da potpiše i materijalnu odgovornost, ali je dr Kon rekao da nažalost nije u mogućnosti da materijalno odgovara.

“Napismeno ću dati, neka bude objavljeno u novinama”, rekao je dr Kon, što je izazvalo spontani aplauz. “Što se tiče materijalne odgovornosti, ja sam za nju spreman, ali je nemam. Smatram da što se tiče materijalne obaveze bilo koga ko ima eventualno posledice, koje su izuzetno retke, ali ih ima, materijalno obeštećenje treba da se obezbedi, i to je stav svih epidemiologa”, rekao je dr Kon.

“To pitanje koje ste vi postavili je jedini argument. To, da li sam spreman da potpišem i da snosim odgovornost”, rekao je dr Kon.

Valjevo

Ima li epidemije ili ne?

“Što se epidemije tiče, postoji 41 slučaj, i epidemija je prijavljena na području Kosovske Mitrovice, od čega je 36 prijavio Zavod za javno zdravlje Kosovske Mitrovice, dva Zavod u Vranju, ali su oba slučaja imala kontakte u srpskim enklavama, i dva je prijavilo Kraljevo, oba slučaja su imala kontakte u Kliničkom centru Priština, i jedan slučaj koji je prijavljen u Beogradu, u pitanju je dete koje se leči na Institutu za Majku i dete, ali ono ima u anamnezi kontakte u Gračanici. Znači, prijavljena je epidemija na području Kosovske Mitrovice, a Batut je izdao saopštenje da nema opasnosti od širenja epidemije malih boginja. U to ne možemo da budemo sigurni, ali imamo elemenata da o tome opravdano mislimo. Prijava epidemije se razlikuje od proglašenja epidemije koju proglašava ministar, i to se radi kad je u pitanju epidemija od većeg epidemiološkog i teritorijalnog značaja. Dakle, epidemija je prijavljena na području Kosovske Mitrovice i još uvek nemamo nijedan slučaj da oboleli nije imao kontakt sa nekim obolelim sa područja Kosova i Metohije”, kaže dr Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

“Bezopasno” oboljenje od kojeg se i UMIRE

“Male boginje su bezopasne za većinu, ali za značajnu manjinu dece, one su opasno oboljenje. Oboljenje od kojeg se može umreti i oboljenje od kojeg mnoga deca u svetu umiru. A deca nisu brojevi. Ako je i jedno dete ugroženo, a ne mora biti ugroženo, ja ne vidim zašto to ne bismo sprečili, ukoliko već imamo sredstvo koje je delotvorno i bezbedno a to je vakcina”, dodao je dr Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

Upitan da li bi mogao da se pomeri kalendar vakcinacije i da se MMR daje u trećoj godini, kada je i prema mišljenjima stručnjaka bolji imuni odgovor na vakcinu, dr Janković je rekao da je neopravdano decu tokom tih godinu dana za koliko bi bila pomerena vakcinacija izlagati riziku od malih boginja koje nisu bezazlene.

“MMR i autizam nemaju nikakve veze, a cilj je da se deca od malih boginja zaštite što pre”, naglasio je on.

“Uzrok autizma nije poznat, ali se zna da nije u pitanju MMR vakcina”

Neurolog i dečji psihijatar dr Ana Kesić rekla je da ne postoji dokazana uzročno posledična veza između autizma i MMR vakcine i da je uzrok autizma nepoznat.

“Dokazano je, takođe, da pušenje nema veze sa autizmom, ali da ima veze starost roditelja”, pojasnila je ona.

Kada su se prisutni roditelji pozvali na studiju kojom je navodno dokazana veza između ove vakcine i autizma, rečeno je da je jedina teorija koja je dovela u vezu autizam i vakcinu zabranjena i povučena 1999. godine i da je njenom rodonačelniku, osuđenom zbog prevare, oduzeta dozvola za rad.

Zatim se u raspravu uključio Nikola Aleksić, direktor Ekološkog pokreta Novog Sada, koji se pozivao na podatke o zabrani MMR vakcina u Ruskoj Federaciji, kao i na podatke o tome da “virus malih boginja ne postoji”, na presude suda u Italiji koji je presudio da je MMR vakcina uzrok autizma u predmetnim slučajevima… Situacija je pomalo izmakla kontroli, ali je dr Kon izjavio da u MMR vakcini nema žive, na šta se Aleksić pozivao, objasnivši da se živa koristi u višedoznim vakcinama.

Na opaske roditelja da ne znaju šta ulazi u sastav MMR vakcine i da u njoj ima žive, dr Kon kaže da nije istina da u MMR vakcini ima žive i da je živa konzervans u višedoznim vakcinama.

On je još jednom ukazao na primer Rumunije gde je od malih boginja obolelo 9.500 ljudi, a više od 30 je umrlo.

Mladi lekar ostao bez odgovora

U raspravu se u jednom trenutku uključio i mladi lekar, dr Marko Marjanović, koji je od učesnika tribine, svojih profesora, tražio odgovore na pitanja o sastavu vakcine, pozivajući se na spise Američke agencije za hranu i lekove. Dr Marjanović radi na Institutu za Majku i dete, i otac je dvoje dece od kojih je stariji sin “parcijalno vakcinisan”, a drugi “nije vakcinisan”, a zatim je objašnjeno i zašto.

Dr Marjanović je imao dokument Američke agencije za hranu i lekove od 19. 09. 2012. godine, dokument sa sastanka savetodavnog komiteta za vakcine i povezane biološke produkte, na kojem su davane instrukcije i iznošene sumnje i pitanja.

Ono što je zabrinulo dr Marjanovića je “podatak sa kojim nije bio upoznat tokom studija”, koji se navodi u dokumentu Američke agencije za hranu i lekove, a to je da se “ćelijske linije proizvedene od ljudskih tumora koriste za proizvodnju vakcina”.

“U ovom dokumentu diskutuje se o posledicama toga, o činjenici da se ćelijske linije koje su neophodne za proizvodnju vakcina kreiraju tako što im se indukuje ‘besmrtnost’ ubacivanjem virusa koji imaju onko-gene i na taj način ćelije se transformišu u tumorske ćelije da bi bilo moguće stvaranje ćelijske kulture”, rekao je dr Marjanović, pozivajući se na pomenuti dokument.

“Da li mi imamo takve vakcine?”, ubacila se dr Kisić Tepavčević, na šta je dr Marjanović rekao da će dr Kon znati odgovor na to pitanje, i istakao da on ne citira neki trećerazredni časopis, već zvanične dokumente Američke agencije za hranu i lekove.

Ono što je jako zabrinulo dr Marjanovića je to što je “do sada određeni broj vakcina ušao u kliničke studije”, kako se navodi u spisu na koji se pozivao.

A onda se postavilo pitanje procesa proizvodnje vakcina… I starije kolege dr Marjanovića su zaključile da je to tema za neki stručni skup, a ne za javnu tribinu…

Dr Marjanoviću je odgovorio samo dr Janković, rekavši da kad se proizvodi vakcina znači da se koristi oslabljeni virus, ali da se virus može uzgajati samo u određenim ćelijama, u onima u kojima može da se replicira. Dr Janković se složio da su vakcine o kojima dr Marjanović govori sada u kliničkim ispitivanjima, ali je istakao da se sadašnje vakcine ne uzgajaju na tim tumorskim linijama ćelija.

Ali, posle razmene mišljenja koja je pomalo izmakla kontroli, zaključeno je da je ipak u pitanju tema za stručnu raspravu.

“Moj sin je govorio…”

A onda, na samom kraju tibine… došao je red na mamu koja čeka od početka tribine čeka… i čeka… dok uz nju sedi dečak, rođen 2000. godine.

“Ja odgovorno tvrdim da je moj sin govorio, i to mogu da potvrde svi, moj suprug, komšije… svi. Govorio je do MMR vakcine. I onda je prestao. Ja samo želim da pitam, zašto u ovoj zemlji ne može da postoji sloboda izbora?”, i dobila je ta mama aplauz, spontani… A srce da vam se slomi. Ona nije ljuta, ne optužuje, ne krivi nikoga. Samo pita… Iako odgovor za njenu porodicu neće promeniti ništa.

Jučerašnja tribina otvorila je mnogo pitanja, ali nismo na sva dobili odgovore. Jedino što je sigurno je da bi i “vakcinalna” i “antivakcinalna” struja mogle malo manje da podižu ton i malo manje prezrivo da odmahuju glavom, a malo više i malo pažljivije da slušaju šta druga strana govori.

Jer je jedini način da deca rastu srećno i bezbedno jeste da roditelji veruju pedijatrima. A to poverenje u nekim slučajevima je, čini nam se, nepovratno izgubljeno.

Kako smo stigli dotle? Možda tako što se roditelji čija deca žive sa teškim bolestima, sa ozbiljnim poremećajima osećaju kao da su sami na svetu, kao da su jedini kojima je stalo do sudbina njihove dece.

I možda bi upravo tu valjalo napraviti prvi korak. Jer kad roditelji osete da pedijatri, stručnjaci, pa i država imaju razumevanja, kad osete empatiju, možda će biti manje ogorčenosti a više spremnosti da se saslušaju argumenti. I možda će ponovo doći vreme kada će mame i tate bezrezervno verovati pedijatrima.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.