Mogućnost da kovid bolnice postanu centri za palijativnu negu

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da će kovid bolnice u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu verovatno postati centri za palijativnu negu, odnosno zbrinjavanje lica kod kojih su iscrpljene sve mogućnosti lečenja, jer je, kako je rekao, postignuta prećutna saglasnost svih koji odlučuju o ovom pitanju.

Mirsad-Derlek

Đerlek je u izjavi za list „Novosti“ podsetio na to da mi imamo palijativne centre širom Srbije, ali da oni ne zadovoljavaju potrebe.

Nažalost, prava je epidemija ne samo malignih već i hroničnih bolesti. Pacijenti kod kojih su iscrpljene sve mogućnosti lečenja, ne mogu da ostanu u Kliničkom centru, ali ni u kućnim uslovima, i moramo da ih zbrinjavamo u palijativnim bolnicama, rekao je Đerlek.

On je naglasio da je plan da se samo jedan deo kovid bolnica upotrebi za palijativno lečenje, jer su vrlo kvalitetno urađene, posebno Batajnica koja ima ceo kardiohirurški, ginekološki i hirurški deo.

Tamo mogu da se rade sve vrste operacija, lečenja i invazivna dijagnostika. One će biti korisne i za lečenje, ali i za one pacijente kod kojih terapijskih mogućnosti više nema, rekao je Đerlek.

Prema njegovoj oceni, to je od velikog značaja za porodice koje nisu dovoljno stručne da bi nekom svom rođenom stavili nazogastričnu sondu, kateter, promenili stomu i slično.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.