Nadležni organi da utvrde šta se dešavalo u EPS-u

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Jovanka Atanacković izjavila je da će istragu o tome šta se dešavalo u „Elektroprivredi Srbije“ i da li postoji i čija krivica utvrditi nadležni organi, a ne unutrašnja kontrola EPS-a, koja je optužila zaposlene kako bi se rukovodstvo aboliralo.

Ministarstvo-rudarstva-i-energetikeAtanacković je sinoć, gostujući na Televiziji „Insajder“, rekla da odgovornost nije na rudarima, već na rukovodstvu EPS-a i da nema sabotaže, već nerada.

„Nisu rudari krivi, oni su spasli sistem, rudari su vadili blato tokom noći 12. decembra. Unutrašnja kontrola je organ EPS-a. Ne mogu da ulazim u to šta su oni našli na terenu, ali ako već postoji takav organ unutar EPS-a, onda je trebalo da radi cele godine, da već u aprilu dođe do saznanja i kaže da kopovi nisu bili spremni, onda je trebalo da bude na licu mesta kada je blato ubacivano u blokove.

Ne znam šta je unutrašnja kontrola EPS-a, ali znam šta je policija, znam šta je BIA i šta je tužilaštvo – to su organi koji treba da utvrde šta se dešavalo. Ono što je poznato jeste da je postojao nerad, ako je to sabotaža – onda prihvatamo.

Postoji jasna razlika između radnika i menadžmenta EPS-a, koje je trebalo drugačije da vodi sistem.

Verujem da će nadležni organi proveriti krivične prijave koje je podnelo Ministarstvo. Pričamo godinu dana o tome da javna preduzeća u energetskom sektoru ne rade kako treba. Na početku rada smo podneli krivične prijave zbog v.d. stanja protiv Grčića, Bajatovića i Dukića.

Drugu krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića podneli smo zbog saznanja do kojih smo došli posle niza događaja od 12. decembra, koji su doveli do kolapsa u elektroenergetskom sistemu.

Ministarstvo je uradilo svoj deo posla. Ministarstvo niti imenuje, niti smenjuje direktore, to radi Vlada. Mi smo ukazivali na probleme, to je naš posao. Ministarstvo je postavljalo proteklih godinu dana pitanja i to je naš posao i naše pravo, a menadžment nema pravo da ne odgovori, da ne dolazi na sastanke i da govori neistine.

Nedostatak investicija i višegodišnje neodgovorno rukovođenje su glavni uzroci problema. Sve promene stvaraju otpore i zato se sve ovo dešava.

Prvo što je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla kad je preuzela ovaj resor jeste da je energetika spavala i da su nam potrebne investicije. Investicije koje nismo imali poslednje tri decenije, a koje će nam osigurati energetsku bezbednost. Problem je što 30 godina EPS nije izgradio nijedan kapacitet. Imamo neke kapacitete izgrađene šezdesetih godina, imali smo sreće što do sada nije bilo havarija. Ali, to je sve rezultat nerada.

Nije posao Ministarstva da loži kotlove, da kopa ugalj i proverava kvalitet. Naš posao je da vodimo računa o energetskoj stabilnosti zemlje. Zato je osnovana radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, u čijem radu učestvuju ne samo EPS, EMS i EDS, nego i preduzeća u gasnom sektoru, toplane i svi drugi koji su zaduženi za proizvodnju i distribuciju energije i energenata.

Država je, zahvaljujući finansijskoj stabilnosti, obezbedila dovoljne količine električne energije i neće biti restrikcija, ali je novac koji je utrošen za uvoz struje mogao da bude uložen u nove energetske kapacitete.

Ceo svet je u fazi okretanja ka dekarbonizaciji i karbon-neutralnoj ekonomiji, te je Srbija donošenjem zakonodavnog okvira pokrenula proces energetske tranzicije i krenula putem Zelene agende“, zaključila je Atanacković.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.