Nagrađeni najbolji valjevski đaci

U Velikoj sali Skupštine grada sinoć su uručene nagrade najboljim đacima Valjeva. Đacima generacije osnovnih i srednjih škola u Školskoj 2018/2019. godini dobili su diplome i novčane nagrade, koje treba da budu podstrek za nastavak školovanja i buduće uspehe. Nagrađeno je 22 učenika, od čega 15 osnovaca, koji su dobili po 10.000 dinara i 6 srednjioškolaca, koji su nagrađeni iznosom od 20.000 dinara. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković čestitao je najboljim učenicima dosadašnji uspeh u školovanju rekavši im da su oni najbolje što grad u ovom trenutku ima. On je istakao da su nagrade koje đaci dobijaju samo podsticaj da nastave da još više uče i rade.

Foto: Valjevska posla

“Sigurno je da ćete nekad pomisliti da se znanje i učenje ne vrednuju dovoljno, ali verujte mi da u svakoj situaciji i u svakom vremenu prave vrednosti uvek pronađu svoj put i svoje zasluženo mesto. Siguran sam da ćemo i u budućnosti često slušati, ali i nagrađivati neke vaše naredne uspehe. A, najveća nagrada će biti ukoliko postanete pošteni, vredni i dobri ljudi i doprinesete svojem gradu, svojoj zemlji, a zašto ne i celom svetu”, poručio je najboljim đacima gradonačelnik Gojković.

Grad Valjevo je ove godine izdvojio oko 28 miliona dinara za stipendiranje najboljih učenika i studenata, i sa tom sumom spada u gradove koji izdvajaju najviše novca za nagrađivanje svojih najboljih đaka.

Jedna od nagrađenih je Sofija Živić, đak generacije SMŠ “Živorad Grbić”. Sofija je upisala Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu – odsek violina, bila je 5. na listi, na budžetu je, završila je prvu godinu i upisala drugu.

“Presrećna sam i meni lično mnogo znači kao kruna celog školovanja, jer puno sam se trudila i hvala mojim profesorima što su verovali u moj rad. Pored svih ostalih nagrada, ova nagrada mi je takođe draga i važna. Učenik sam generacije, nosilac sam Vukove diplome, nagrađena sam za najbolje izveden maturski ispit, učenik sam koji je najbolje predstavljao školu na takmičenjima i koncertima, proglađena sam za najboljeg učenika vokalno-instrumentalnog odseka, tako da je pored svega toga ovo nešto što je na naki našin još više javno i oficijelno. Takođe mi znači što sam među svim ovim mladim ljudima koji su isto tako perspektivni i koje poštujem i cenim”, kaže Sofija Živić kao jedna od nagrađenih.

Sofija Živić (đak generacije SMŠ “Živorad Grbić”) i Elena Medić (đak generacije OMŠ “Živorad Grbić”) sa svojim razrednim starešinama, profesorkama Tamarom Milosavljević i Minom Čkojić / Foto: Valjevska posla

Đorđe Mirosavić je đak generacije Tehničke osnovne škole u kojoj je bio na smeru Administrator računarskih mreža. Upisao je Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu – smer Računarstvo i automatika sa ostvarenih maksimalnih 100. poena na prijemnom ispitu. Prvu godinu je dao u roku sa prosečnom ocenom 9.5. 

“Hvala gradu Valjevu što nam je obezbedio ove nagrade, koje su lep znak pažnje i daju veliki podsticaj za neke dalje uspehe. Kad završim fakultet planiram da dam Master i da se zaposlim, prvo ovde kod nas u nekoj firmi, a posle ako mi se ukaže neka dobra prilika i u inostranstvu”, kaže jedan od nagrađenih đaka generacije Đorđe Mirosavić.

Đorđe Mirosavljević, đak generacije Tehničke škole sa svojim razrednim starešinom, profesorom matematike Dušanom Tomićem / Foto: Valjevska posla

Svečana dodela nagrada najboljim đacima trebalo je da bude održana 20. marta za Dan grada, ali je zbog epidemije korona virusa i uvođenja vanrednog stanja svečanost odložena. Pored gradonačelnika Lazara Gojković, najboljim učenicima grada Valjeva nagrade su sinoć uručili i predsednik Skupštine prof. dr Slavica Rakić i načelnica Školske uprave Valjevo dr Zorica Jocić. Dodela nagrada obavljena je u skladu sa svim preporučenim epidemiološkim merama, a u skupštinskoj sali, uz đaka laureate bili su njihove razredne starešine, predstavnici Grada i medija.

Foto: Valjevska posla

Đaci generacije automatski dobijaju i stipendiju grada Valjeva u trajanju od 12 meseci, koja iznosi 5.500 za osnovce, 6.500 za srednjoškolce, 10.000 za studente i 11.000 dinara za studente u inostranstvu. Đaci generacije za 2018/2019. godinu već su dobili stipendije, koje su stekli po ovoj osnovi. Novi Konkurs za stipendiranje talentovanih učenika i studenata grada Valjeva biće raspisan 24. septembra, tako da će đaci generacije školske 2019/2020. godine biti automatski nagrađeni iduće godine, dok će ostali đaci i studenti konkurisati.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.