NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Đak generacije OMŠ “Živorad Grbić” – Lena Ranković

Jako je važno da Valjevo upozna svoju najuspešniju decu i mlade na pravi način, a u tom novom “poznanstvu” pomaže serijal “Najbolji među najboljima” o đacima generacije valjevskih osnovnih i srednjih škola, koji su Valjevska posla započela prošle godine. Najbolji među najboljima zaslužuju posebno predstavljanje, jer biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, već da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Ovaj serijal je i prilika da se našoj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh i te kako znači, jer oni su naša budućnost. Jedna od najboljih među najboljima je Lena Ranković, đak generacije OMŠ “Živorad Grbić” u Valjevu.

Lena Ranković - OMŠ Živorad Grbić

Lena Ranković, đak generacije OMŠ “Živorad Grbić”

Lena Ranković rođena je 12. oktobra 2008. godine. Kći Marije i Darka. Višestruko je nagrađivana na brojnim takmičenjima i ima impresivan broj javnih nastupa, iako je tek svršeni osnovac. Pored toga što se, kao višestruko nagrađivana violinistkinja, Lena prepoznaje kao jedna od najkvalitetnijih učenika gudačkog odseka škole, ona je učesnica u brojnim vannastavnim aktivnostima: ansambl najmlađih gudača “La Kampanela” (2017-2019.), 2. violina trija “La Kampanela” (2018.), violinista u kamernom gudačkom orkestru “Feniks” (od 2020.), voditelj brojnih koncerata gudačkog odseka i najznačajnijih koncerata MŠ “Živorad Grbić” i svojim delovanjem se prepoznaje kao vrlo ubedljiv promoter muzičke škole i njenog celokupnog imidža. Tokom dosadašnjeg školovanja u MŠ “Živorad Grbić”, Lena je postigla odličan uspeh sa svim peticama u svim razredima, učesnik je seminara kod najeminentnijih violinskih pedagoga (prof. Monika Skalar, prof. Dragan Sredojević). Nosilac je 24 nagrade – 21 prva, 2 druge i jedna treća, od kojih su tri nagrade za pobednika kategorije i jedna za apsolutnog pobednika takmičenja). Učestvovala je na 45 koncerata Muzičke škole u gradu i zemlji. Muzička škola je vrlo uticala na izgradnju i razvoj Lenine umetničke ličnosti, te je odlučila da muzičko obrazovanje nastavi i polaže prijemni ispit za SMŠ “Živorad Grbić” kao prva na rang listi.

Kako ističu iz MŠ “Živorad Grbić”, Lena je neko po kome se muzička škola prepoznaje u našem gradu, mlada umetnička ličnost koja za svakog pedagoga i muzičara predstavlja snažnu inspiraciju i konstantno provocira i motiviše kreativne impulse svih svojih saradnika.

“Lena postaje đak naše škole sa nepunih sedam godina i ponosna sam što sam upravo ja osoba koja je uvodi u svet muzike i umetnosti. Od njenog prvog kontakta sa violinom bilo je jasno da će sviranje biti njeno profesionalno opredeljenje. Pored sjajnih fizičkih predispozicija (građa i struktura šake, izvanredna motorika, refleksi i manualna spretnost), ono što je veoma retko u tako mladim godinama, a Lena ju je itekako posedovala je ljubav i uživanje u muzici. Upravo njen urođeni senzibilitet i plemenitost joj je omogućio da se Lenina interpretacija prepoznaje kao jedna od zvučno i emotivno najkvalitetnijih i najosećajnijih u našoj školi. Kao i naši prethodni đaci generacije i Lena je višestruko nagrađivan učesnik brojnih takmičenja, impresivan je broj njenih javnih nastupa, iako tek svršeni osnovac, ona je neko po kome se Muzička škola prepoznaje u našem gradu. Ipak, za mene kao njenog mentora i profesora su najdragocenije njene specifičnosti. Iznad svega, njena odgovornost, pouzdanost i lojalnost. Već sa 9 godina Lena počinje da svira u kamernim ansamblima u kojima bez ikakvih poteškoća, sa neverovatnim osećajem sigurnosti preuzima na sebe odgovornost vođe svoje deonice, vrlo nenametljivo i sa izraženom emotivnom inteligencijom izgrađuje svoj autoritet i postaje jedna od omiljenih među svojim drugarima. Sa 12 godina, Lena postaje vođa drugih violina u orkestru “Feniks”, svojom pojavom pleni, sviranjem motiviše i stvara ambijent koji inspiriše i sviračima daje osećaj sigurnosti i samopouzdanja. Lena i ja smo na početku novog poglavlja njene mladosti, nadam se još uspešnijeg i radosnijeg. Verujem da ćemo zajedno otkriti i osvojiti još mnogo umetničkih vrhova, a i da će nas tim putem voditi kao velika istina i snaga,ljubav koju osećamo jedna prema drugoj i koja se manifestuje u velikoj posvećenosti svojoj profesiji”, navodi u opisu Lene Ranković, mr Snežana Stevanović, Lenin profesor violine i razredni starešina.

Lena Ranković i mr Snežana Stevanović 1

Lena Ranković sa svojom profesorkom violine i razrednim starešinom mr Snežanom Stevanović

– Koliko ti znači priznanje ĐAK GENERACIJE?

Priznanje za đaka generacije mi puno znači zbog same budućnosti što se tiče školovanja, mog uspeha do sad, pa nadalje.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao đak generacije? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Potrebno je izdvojiti mnogo truda, vremena i rada da bi se dostiglo do đaka generacije. Mnogo slobodnog vremena mi je trebalo za vežbanje violine, pripremanja za takmičenja, ulagala sam veliki trud u to da bih dostigla do ovoga sada. U mom slučaju, nije bilo toliko teško, naravno, trudila sam se ove godine mnogo više nego prošlih, jer sam morala da shvatim tu ozbiljnost vežbanja, i same tehnike.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju laskave titule ĐAK GENERACIJE?

Motivacija za ovo je bila moja profesorka, koja me je gurala samo napred, i sa mnom prolazila kroz svaki moj novi uspeh. Nisam imala nekih problema i prepreka oko titule đaka generacije, naravno, bilo je dosta njih koji su se prijavili za to, ali ipak su svi zajedno glasali na kraju da će tu titulu meni dodeliti.

– Kako se među vršnjacima gleda na priznanje ĐAK GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne?

Između vršnjaka i mene se ovo gleda kao veliki uspeh, jer i oni sami znaju koliko sam rada uložila u sam moj uspeh i vežbanje. U nekom društvu je to popularno biti, naravno ima i onih koji ne obraćaju pažnju toliko na to.

– Navedi uspomene koje ćeš posebno poneti iz osnovne škole?

Uspomene koje mi ostaju, da tako kažem zauvek, jesu profesori i društvo. Svi smo nekako složni, i uvek se znao red svugde. Posebno ću pamtiti dan dodele diploma i imenovanja đaka generacije, jer je bio previše emotivan i predivan.

– Najvažnija životna lekcija koju si naučila u školi?

Najvažnije ono što sam naučila u školi jeste to da uopšte ocena nije merodavna tome kakav je đak kao osoba, i da ne treba nikoga potcenjivati za bilo šta, jer smo svi jedno.

– Koju srednju školu si upisao i koji smer?

Upisala sam Instrumentalni smer u Srednjoj muzičkoj školi, jer mi je to bila želja ceo život, od kada sam krenula da sviram sa svojih četiri godine, uvek sam sebe zamišljala sa violinom, i ceo život pored muzike. Ponosna sam što mi se ta želja nikada nije promenila. Na prijemnom je imala ukupno 298 bodova od mogućih 300 i bila sam prva na rang listi. Itekako sam zadovoljna, jer su nas jako odgovorno pripremali za sve to.

– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja?

Moji planovi za budućnost su da se profesionalno bavim violinom, jer je to, kao što samnapomenula, moja želja ceo život. Takođe, pored toga što želim da budem kao profesor, dopada mi se i da budem dirigent. Drago mi je što znam svoj cilj u životu i što nikada nisam odustala od njega, kakvi god uslovi bili.

– Da li po završetku školovanja vidiš sebe i planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji? 

Za sada vidim sebe u Srbiji, ali verujem da bi mnogo bolje bilo da kasnije u životu odem negde dalje, jer možda tu negde prođem mnogo bolje.

– Na kraju, poruka narednim generacijama?

Moja poruka narednim generacijama je da svako u životu treba da ima svoj cilj i da teži ka tome. Ja sam svoj cilj za svoju osnovnu školu ispunila, sada krećem u svoje dalje ciljeve koje želim da postignem. Najbolje ćete vi sami znati šta tačno želite, nikada ne odustajte od toga i ako nekad padnete, to vas podstakne kasnije da budete još bolji.

Lena Ranković i mr Snežana Stevanović

Lena Ranković sa direktorkom MŠ “Živorad Grbić” mr Suzanom Radovanović Perić

Lena Ranković je od MŠ “Živorad Grbić” dobila diplomu za đaka generacije i knjige: “Enciklopedija citata”, “Svetosavske besede”, “Antologija srpskog pesništva”.

Autor serijala: Marija Petrović-Marković

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.