NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Đak generacije OŠ “Zdravko Jovanović”, Poćuta – Irina Vujić

Jako je važno da Valjevo upozna svoju najuspešniju decu i mlade na pravi način, a u tom novom “poznanstvu” pomaže serijal “Najbolji među najboljima” o đacima generacije valjevskih osnovnih i srednjih škola, koji su Valjevska posla započela prošle godine. Najbolji među najboljima zaslužuju posebno predstavljanje, jer biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, već da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Ovaj serijal je i prilika da se našoj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh i te kako znači, jer oni su naša budućnost. Jedna od najboljih među najboljima je Irina Vujić, đak generacije OŠ “Zdravko Jovanović” u Poćuti.

Irina Vujić 2

Irina Vujić, đak generacije u OŠ “Zdravko Jovanović”, Poćuta

Irina Vujić rođena je 18. marta 2008. godine u Valjevu. Kći Jelene i Vladana. Pored toga što je proglašena za đaka generacije OŠ “Zdravko Jovanović”, nosilac je “Vukove” diplome i diplome “Dositej Obradović” za srpski jezik i književnost. Još od mlađih razreda je pokazala interesovanje za srpski jezik i ostvarila zapažene rezultate iz oblasti literarnog stvaralaštva. Svake školske godine učestvovala je na literarnim konkursima povodom Dečje nedelje (Moja porodica – treće mesto u prvom razredu), Pismo Deda Mrazu (pohvala u drugom razredu), Oktobar – mesec pravilne ishrane (prva nagrada u trećem i četvrtom razredu), Dečja nedelja (diploma za izuzetan literarni rad u četvrtom razredu). Takođe, učestvovala je na takmičenjima iz matematike i Kengur bez granica. U starijim razredima učestvuje na takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti i istorije na Školskom i Optinskom nivou. Istakla se u znanju stranih jezika. Nastavlja sa učešćem na literarnim konkursima i ostvaruje zapažene rezultate i nagrade i u sedmom i osmom razredu (Dečja nedelja – učešće u sedmom i osmom razredu i konkurs Udruženja “Zagrljaj” povodom obeležavanja Dana porodice na temu Moja porodica – prva nagrada u osmom razredu).

“Irina se kao izuzetno svestrana, kreativna, komunikativna, inteligentna i saosećajna osoba istakla u različitim vannastavnim aktivnostima. Značajno je doprinela uspešnom funkcionisanju Učeničkog parlamenta i školskih humanitarnih, sportskih, kulturnih i drugih aktivnosti”, naveo je,između ostalog, u opisu Irine njen razredni starešina Ivan Gentić.

Irina Vujić - đak generacije

Irina Vujić, đak generacije u OŠ “Zdravko Jovanović”, Poćuta

– Koliko ti znači priznanje ĐAK GENERACIJE?

Znači mi, ali u isto vreme i obavezuje da tako nastavim kroz dalje školovanje. Lep je osećaj ali i nosi veliku odgovornost.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao đak generacije? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Nije teško, samo treba raditi u kotinuitetu i ne preskakati obaveze.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju laskave titule ĐAK GENERACIJE?

Želela sam sebi da dokažem da ja to mogu, dešavalo se da pokleknem, ali nisam odustajala.

– Kako se među vršnjacima gleda na priznanje ĐAK GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne?

Ako imaš dobar odnos sa drugovima i ako ne potenciraš svoj uspeh, vršnjaci te gledaju kao ravnopravnog člana u timu i to im nije važno.

– Navedi uspomene koje ćeš posebno poneti iz osnovne škole?

Imam mnogo uspomena i svaki dan proveden sa drugovima mi je na svoj način lep. Sve naše ekskurzije, izlete, šetnje, turnire, velike odmore i nestašluke poneću sa sobom u neke dane koji dolaze.

– Najvažnija životna lekcija koju si naučila u školi?

Najvažnije što sam naučila jeste da poštujem druge jer će i drugi poštovati mene. Naučila sam da budem tolerntna i da ću imati onoliko ljubavi koliko je budem davala.

– Koju srednju školu si upisala i koji smer? 

Upisala sam Medicinsku školu u Valjevu, smer ginekološko-akušerska sestra. Ukupan broj bodova sa kojim sam ušla u upisni krug je 91.55 i bila sam 1. na rang listi za taj smer. Smatram da je to veoma human poziv, volim decu i radujem se svakom novom životu.

– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja?

Volela bih da završim Medicinski fakultet, da se zaposlim, stalno stručno usavršavam i da uvek imama dobru komunikaciju sa svima.

– Da li po završetku školovanja vidiš sebe i planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji? 

Planiram da ostanem u Srbiji, to je moja zemlja i sve što volim je tu.

– Na kraju, poruka narednim generacijama?

Poštujte sve koji vam pomažu na putu odrastanja, shvatite da imate i prava i obaveze i imajte empatiju za sve oko sebe, jer samo tako možete dosanjati svoje snove.

Irina Vujić 3

Irina Vujić, đak generacije u OŠ “Zdravko Jovanović”, poćuta

Kao đak generacije, Irina Vujić je od OŠ “Zdravko Jovanović” iz Poćute a na poklon dobila knjige, koje su joj najdraži poklon.

 

Autor serijala: Marija Petrović-Marković

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.