NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Đak generacije Srednje muzičke škole – Marija Obradović

Jako je važno da Valjevo upozna svoju najuspešniju decu i mlade na pravi način, a u tom novom “poznanstvu” pomaže serijal “Najbolji među najboljima” o đacima generacije valjevskih osnovnih i srednjih škola, koji su Valjevska posla započela prošle godine. Najbolji među najboljima zaslužuju posebno predstavljanje, jer biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, već da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Ovaj serijal je i prilika da se našoj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh i te kako znači, jer oni su naša budućnost. Jedna od najboljih među najboljima je Marija Obradović, đak generacije Srednje muzičke škole “Živorad Grbić” u Valjevu.

Marija Obradović 1

Marija Obradović, đak generacije Srednje muzićke škole “Živorad Grbić” Valjevo

Marija Obradović rođena 11. septembra 2006. godine u Valjevu. Kći Jadranke i Valdimira. Osnovnu muzičku školu “Živorad Grbić” završava kao đak generacije, na odseku flauta u klasi prof. Zorane Matić. Završila je Srednju muzičku školu “Živorad Grbić”, dve godine pre svojih vršnjaka. Dobitnica je prestižne Nagrade “Živorad Grbić”, koju škola dodeljuje najuspešnijem pojedincu za izuzetne uspehe na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Nosilac je “Vukove” diplome u Prvoj osnovnoj školi. Srednju muzičku školu “Živorad Grbić” na odseku flauta u klasi prof. Radice Đedović završava sa 16 godina. Proglašena je za Učenika generacije. Nosilac je “Vukove” diplome i Nagrade za najuspešnijeg instrumentalistu. Dobitnica je prestižne Nagrade Grada Valjeva za 2020. godinu u oblasti postignuća učenika i studenata.

Sa nepunih šest godina počinje da svira frulu u klasi prof. Aleksandra Burkerta, a sa sedam flautu, u istoj klasi. Nastupala je na mnogobrojnim koncertima i manifestacijama, kao solista , član kamernog ansambla i orkestra. Održala je četiri solistička koncerta. Sedam puta je proglašena za najuspešnijeg učenika duvačkog odseka MŠ “Živorad Grbić”.

Dobitnica je Stipendije grada Valjeva za nadarene učenike i studente, Stipendije Fonda za mlade talente “Dositej Obradović”, Stipendije za izuzetno nadarene učenike i studente Ministarstva prosvete Republike Srbije i Stipendije fondacije “Evro za znanje”. Dobitnica je posebnih nagrada i priznanja: Fondacije Dobar glas na Konkursu za mlade talentovane flautiste za 2022. godine, Nagrade Rotari kluba Valjevo za najuspešnijeg učenika škole (2021.), Nagrade programa podrške “Wiener Talenat” u okviru muzičkog projekta – karavana “Sa Mozzartom na krilima muzike” (2023.) Aktivni je polaznik brojnih seminara i masterklasova kod eminentnih profesora (Lj. Jovanović, D. Gavrić, M. Zupan, F. Bernold, M. Simonović). Ostvarila je izuzetnu saradnju sa našim najpoznatijim frulašem, maestrom Borom Dugićem, koji je inspirisan Marijinim miziciranjem u Prislonici izneo zapažanje u svojoj knjizi ” Traktat o fruli”, izdatu na Sajmu knjiga u Beogradu, gde je Marija bila gost.

Iako po godinama jako mlada, Marija je po rezultatima i uspesima koje je do sada postigla veoma zapažena i u samom vrhu, rame uz rame sa dosta starijima od sebe. Program koji izvodi na flauti odavno je po zrelosti i zahtevnosti prerastao okvire njenog uzrasta. To je bio razlog više da Marija svoju muzikalnost, zrelost i virtuozitet koji krasi samo najveće, uz veliki rad i odricanja u mladim godinama unapredi i van granica naše zemlje. Marija se do sada istakla brojnim i značajnim uspesima na domaćim, ali i evropskim takmičenjima sa kojih se vraćala sa zvanjima laureata. Zahvaljujući sjajnoj saradnji sa svojim profesorima uspela je da se nametne kao favorit na evropskom nivou, i u vrlo mladom uzrastu dosegne izvođački nivo akademskog kvaliteta. Njen kvalitet je prepoznao jedan od vodećih profesora flaute Matej Zupan, profesor Akademije za glazbu u Ljubljani, sa kojim Marija radi od 2017. godine.

Marija je polaznik EMARS Master programa u Sloveniji, koji je namenjen školovanju najuspešnijih mladih umetnika iz Evrope, koji su prethodno prošli veoma zahtevnu audiciju. Od 2018. godine, svih pet godina zaredom bila je finalista ovog programa. Imala je čast da svira kao solista sa Kamernim gudačkim orkestrom slovenačke filharmonije, što je san svakog umetnika. Ove godine, na završnom koncertu u aprilu izabrana je od 50 izuzetnih mladih talenata među 4 najuspešnija polaznika. Kao nagradu predstaviće se kao solista u februaru 2024. godine sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija.

“Marija Obradović je sinonim za raskošan talenat i uspeh. Marija je jedna mila, draga, kulturna i odgovorna devojka, veoma vredna i posvećena, kako instrumentu koji svira, tako i drugim školskim predmetima. Ostaje upamćena po mnogobrojnim takmičenjima i koncertnim aktivnostima koje odlikuje veliki uspeh. Kao odeljenskom starešini preostaje mi samo da izrazim želju da ova posebna devojka posluži kao uzor ostalim učenicima muzičkih škola, kako bismo u budućnosti imali svestranu, temeljnu i uspešnu decu, koja će, što je najvažnije od svega, izrasti u dobre ljude”, navodi u opisu učćenice Marije Obradović, njen razredni starešina, profesor Ana Šekerović.

Marja Obradović - Flauta (1)

Marija Obradović, đak generacije SMŠ “Živorad Grbić” Valjevo

– Koliko ti znači priznanje ĐAK GENERACIJE?

Priznanje Učenik generacije nosi veliku odgovornost. Do njega nije lako doći, pogotovu kada ste deo jedne kvalitetne generacije, sa puno odličnih, uspešnih i ambicioznih učenika zadovoljstvo je biti najbolji među najboljima. U mom slučaju je sreća još veća, jer srednju školu završavam dve godine pre svojih vršnjaka, ubrzanim napredovanjem. Kada sebi nametnete visoke ciljeve na početku, onda i nastavnici i okolina za vas imaju viša očekivanja i kriterijume, pa shvatiš da nemaš prava na grešku. To u mom slučaju nije bio teret, već motiv da dokažem sebi i ostalima da ja to mogu, to me stalno teralo napred… Od malih nogu sam bila u  vrhu. To je lep osećaj, ali i obaveza da tu i ostanete i ne razočarate najpre sebe, a onda i sve koji u vas veruju. Nisam osećala da nešto propuštam kao dete, oduvek sam bila zrela i znala šta želim. Svaki novi nastup, takmičenje, putovanje bilo mi je podstrek i motiv da naredni put budem bolja varijanta sebe. Po drugi put sam Učenik generacije (bila sam Učenik generacije u Osnovnoj muzičkoj školi). Ali, kada nešto dovoljno jako želite, trudite se i radite na sebi, sve je moguće. Iz škole izlazim sa puno naučenih životnih lekcija, “Vukovom” diplomom i priznanjem Učenika generacije. Ovo priznanje pored uspeha u školi podrazumeva i ostale kvalitete, prepoznate su i moje ostale vrline i prednosti, što mi je posebno drago. Svaka nagrada i priznanje za mene pored velike časti predstavlja i veliku obavezu i odgovornost da nastavim istim putem, da ne posustajem i stalno pomeram svoje granice.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao đak generacije? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Mnogo rada, truda i odricanja je bilo potrebno u mom slučaju. To nije rad tokom ove tri godine u srednjoj školi, već dugogodišnji, kontinuirani rad od moje šeste godine. Uz dobru organizaciju i jaku želju sve je dostižno. Flauta je kao član moje porodice. Ona je bila moja igračka, moje slobodno vreme, moja obaveza, ljubav i spas. Muzička škola je moja druga kuća. Kroz flautu sam ja izgovarala, rasla, sazrevala. Zahvalna sam jer me muzika izvela na pravi put, tu nije bilo kompromisa. Ili ćeš biti uporan i vredan, biti najbolji, ili ništa. Kao i u sportu.. Zahvalna sam na divnim profesorima, prof. Aleksandru Burkertu sa kojim je sve krenulo, kao i mojoj prof. Radici Đedović, koji su mi pružili šansu, verovali u mene. Od tada verujem u snove, verujem da su oni pola puta do uspeha. Pravi je blagoslov kada radite ono što volite, onda to nije obaveza, posao, već zadovoljstvo.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju laskave titule ĐAK GENERACIJE?

Ko ima jaku volju, naći će način da ostvari svoj cilj. Put do uspeha je težak i dug, ali svaki korak vodi ka cilju. Treba biti strpljiv, ne gubiti nadu i uvek verovati u sebe. Ja sam od malena znala šta želim i čime ću se baviti. Znala sam da je scena i muzika moje životno okruženje. Moja porodica je moj najveći vetar u ledja, moja najveća podrška i sigurnost. Uvek su verovali u mene, davali mi podršku i kada je bilo teško. Zajedno sa profesorima koji su kao deo naših porodica, drugarima i prijateljima učinili su da mogu sve što poželim da ostvarim i da snažno grabim napred.

– Kako se među vršnjacima gleda na priznanje ĐAK GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne?

Drugari iz muzičke su mi iskreno čestitali. Kod nas u muzičkoj se gaji osećaj za lepo, za zajedništvo i smatram da smo ušuškani i malo drugačiji od naših vršnjaka. Svi smo kao jedna velika porodica srećni što se bavimo divnim pozivom… Što muzikom negujemo čoveka u sebi.

– Koje uspomene ćeš posebno poneti iz srednje škole? 

Period srednje škole je pun lepih trenutaka. Bilo je i manje lepih. Ipak, lepi trenuci su oni koji se pamte. Puno druženja,smeha, rada. Imam osećaj da nam svima nedostaju dve godine koje smo propustili tokom pandemije korona virusa. Ti trenuci su uticali velikim delom na medjuljudske odnose. Kultura i umetnost je bila u velikom problemu. Nismo nastupali, bilo smo lišeni koncerata i takmičenja, kontakta sa publikom. Ko je na sceni, zna koliko je to važno i potrebno za napredovanje i sazrevanje muzičara. Ipak mislim da smo mi srećnici što smo muzikom uspeli da prevazidjemo te teške momente. Naši profesori u muzičkoj školi su uspešno prevazilazili poteškoće i situaciju nastalu tokom online nastave. Školski dani su brzo prošli uz divne uspomene, uz profesore koji su nam pre svega bili prijatelji.

– Najvažnija životna lekcija koju si naučila u školi?

Bilo ih je dosta, ali izdvojila bih jednu, koju mi je Matej Zupan, moj prof. flaute sa Akademije za glasbo u Ljubljani rekao: Svaki nastup, koncert, takmičenje je jedna nova pobeda nad nama samima. Najpre se takmičimo sa samim sobom i upravo sam sebi najveća konkurencija. Trudimo se da svaki naredni put budemo bolja varijanta sebe. Muzika nije takmičenje, nego je i mora biti i ostati uživancija.To ću zauvek pamtiti. Mislim da je to jako važno za naše muzičko sazrevanje, ali i samopouzdanje.

– Koji fakultet si upisala i koji smer?

Svoje školovanje nastavljam na Akademiji za glasbo u Ljubljani na odseku flauta u klasi prof. Mateja Zupana. Položila sam prijemni, ocenjena jsam najvišim ocenama iz glavnog predmeta i na budžetu sam. Konačna rang lista biće objavljena tek posle 1. avgusta za nas van EU. Imajući u vidu da iz škole nosim najveći broj poena, nadam se da ću biti visoko ocenjena i da će konačan rezultat biti odličan.

– Zašto si se baš odlučila za taj fakultet i taj smer?

 Sa profesorom Matejem Zupanom radim već 5 godina u okviru EMARS Master programa u Sloveniji. Još na početku naše saradnje sam znala i poželela da budem u njegovoj klasi. Radujem se nastavku školovanja u Sloveniji, i kontinuiranom radu sa prof. Zupanom. Mogućnosti napredovanja, sviranja sa raznim orkestrima, otvorenost ka evropskim flautskim centrima su daleko veći nego kod nas. On je odličan profesor, divan kao čovek, ali u našem slučaju je bitno da se poklope energije i da izmedju učenika/studenta i profesora postoji veza i da proradi hemija. Možete naći najboljeg profesora, ali bitno je da obema stranama prija rad, da sve to ima efekta i smisla da se razumemo.

– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja?

Moja želja je da muzika i flauta prožimaju kroz čitav život… Život je nepredvidiv, moja očekivanja i želje su da budem koncertmajstor u nekom svetskom orkestru, da se usavršavam kod priznatih profesora na poznatim akademijama. Očekivanja gajim isključivo prema sebi, uvek dajem svoj maksimum, željna sam da pomeram svoje granice i da nikad ne odustanem u ostvarenju svojih snova. Znam da su ovo do sada sitni koraci ka budućnosti, samo jedan deo pređenog puta… Ipak, najteži je tek predamnom. Svesna sam toga, ali se jako radujem novim izazovima.

– Da li po završetku školovanja vidiš sebe i planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji? 

Nikad se ne zna. Verujem u bolju budućnost Srbije, volela bih da stečena znanja jednog dana delim sa novim generacijama u Srbiji… Uvek sam sa ponosom isticala iz koje škole dolazim, ponosno predsavljajući svoj grad Valjevo i državu Srbiju.

– Na kraju, poruka narednim generacijama?

Budite ono što jeste. Zacrtajte sebi visoke ciljeve i težite da ih ostvarite. Ne odustajte od svojih snova, ne plašite se neuspeha, jer nas oni jačaju. Radite ono što vas ispunjava i čini srećnim. Sanjajte velike snove.

Marija Obradović

Marija Obradović, đak generacije Srednje muzićke škole “Živorad Grbić” Valjevo

Marija je od škole na poklon dobila diplomu i knjigu. Ističe da je jako emotivno doživela govor kojim ju je na svečanosti dodele diploma najavila direktorka Muzičke škole Suzane Radovanović Perić, ali i da željno očekuje svoje dalje putovanje.

 

Autor serijala: Marija Petrović-Marković

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.