Najbolju zdravicu o šljivi govorila Marjana Malešević iz Osečne

Početkom septembra Narodna biblioteka Osečina bila je organizator takmičenja u govorenju zdravica. Ove godine učešće u takmičnju uzelo je 19 takmičara, a za najboljeg govornika zdravice proglašena je Marjana Malešević iz Osečine. Takmičenje u govorenju zdravica održano je deseti put, u okviru programa Sajma šljiva. Ima za cilj da čuva, neguje i podstiče usmneo besedništvo i obogaćuje kulturni program u toku Sajma šljiva.

_MG_5565

Tema zdravica koje su se našle na takmičenju je šljiva. Zdravica se govori pred žirijem napamet, bez muzičke pratnje i može trajati najviše pet minuta. Opština Osečina nagradila je najbolje zdravičare.

Žirijem je predsedavao doajen srpskog novinarstva Miloš Jevtić – predsednik, a ostali članovi suo bili otac Radenko Andrić, etnolog Gordana Pajić, profesor srpskog jezika i književnosti Dragica Puljezević i Ana Vasiljević, direktor Narodne biblioteke Osečina.

Za najboljeg govornika zdravice među 19 takmičara proglašena je Marjana Malešević iz Osečine. Drugo mesto podelili su Dragica Janković iz Osečine i Milomir Obradović iz Deča, dok su trećeplasirani bili Biljana Vulović iz Svileuve i Vladimir Miladinović iz Beograda.

Posetioci su mogli uživati u celodnevnom kulturno-umetničkom programu, nastupu dečijih i narodnih orkestara, folklornih ansamabala, kao i izlagačkim štandovima sa raznovrsnom ponudom suvenira, rukotvorina, i poljoprivrednih proizvoda.

Zdravice su kratke, sažete, stihovane tvorevine, imaju prilično utvrđen sadržaj, zavisan od namene, ali način izražavanja nije strogo ograničen. Zdravice uz rakiju u srpskoj narodnoj tradiciji iznikle su iz čovekove svakodnevice i potrebe da se upotpune običaji vezani za rođenja, krsno ime, svadbe… Kao deo srpske usmene baštine, zdravice se svrstavaju u narodne lirske običajne pesme, i za razliku od obrednih koje su se u savremeno doba izgubile iz upotrebe zajedno sa obredima uz koje su pevane, sačuvale su se do današnjih dana. Zdravice se nalaze na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.