“Najraznovrsniji i najbogatiji Art Fest do sada”

Završen je 4. Interacionalni Art Fest, u okviru kojeg su tokom avgusta meseca bile organizovane izložbe, promocije, performansi i muzički programi. Ovogodišnji Art Fest otpočeo je promocijom zbornika “Naša susretanja”, koji sadrži radove učesnika sa ovog prošlogodišnjeg umetničkog festivala. Svi programi održani su uz poštovanje preporučenih mera zaštitite i sprečavanja širenja od koronavirusa. Pored autora iz inistranstva, učesnici ovog festivalu bili su i autori iz Beograda, Novog Sada, Šapca i drugih srpskih gradova, kao i domaći autori, naši Valjevci. među kojima i učenici Valjevske gimnazije. Zbog epidemije, festivalu je prisustvovao minimalan broj učesnika, ali su svi njihovi radovi bili predstavljeni. Umetnički direktor ovog festivala Dejan Bogojević između ostalog najviše je ponosan na to što je mladima data šansu da učestvuju pored vrhunskih umetnika iz zemlje i sveta.

Prve večeri Art Festa, u Art holu centra za kulturu, nastupili su pisci iz našeg grada i učenici ovdašnjih srednjih škola, a stihove stranih pisaca govorio je naš glumac Đorđe Teodosić.

Druge večeri, u Muzeju zavičajnih pisaca, priređena je izložba vizuelne poezije “Um je tajna panja” Franka Bušića, multimedijalnog umetnika iz Splita. U programu ovog događaja učestvovali su valjevski autori: Snežana Jakovljević Čkojić, Blagoje Ranković, Ana Kosić i Milica Lukić, koji su predstavili svoju poeziju i prozu. U programu su predstavljene dve zbirke Bušićeve poezije “To su moji dukati” i “NADrealizam je podDADA”, koje su objavljene u Srbiji. 

Franko Bušić, hrvatski pisac i slikar, rođeni Splićanin, po svom izrazu je jedna od najosobenijih figura srednje generacije hrvatskih stvaralaca. Važi za izuzetno plodnog stvaraoca. Autor je većeg broja knjiga, likovnih izložbi, perfomansa, glumio je u više pozorišnih predstava. Član je Društva hrvatskih književnika i Udruženja književnika Srbije. Predsednik je Udruge “DADANTI” iz Splita, koje se bavi promocijom eksperimentalne umetnosti. Objavio je pregršt poezije, proze, eseja, stripova, ilustracija, kolaža i fotografija u Hrvatskoj i u svetu.

“Sve što ću reći o radu Franka Bušića, pisca i slikara, performera i glumca, alternativca i buntovnika, haiku pesnika i strip autora, biće malo i biće neprecizno, ne zbog ograničenja i ne zbog moje neumešnosti, već zbog opusa ovog umetnika. Njegovu umetnost niko ne može zaustaviti. Državna japanska televizija je 2000. godine snimila dokumentarni film o njegovoj umetnosti, koji jje sniman u Ljubljani, Tolminu, na Braču i u Sarajevu. Poznat je po izjavi da Evropu valja balkanizovati hedonizmom, strašću, voljom za životom… Njegove vizuelne pesme nisu puko ređanja natpisa i isečaka iz novina, one su daleko značajniji poduhvat. Možemo ih čitati kao posebne smislene celine ili pak kao dadaističku poemu. Franko Bušić je i nadrealista i signalista i dadaista. Imao sam tu čast da priredim njegove dve knjige koje su objavljene u Srbiji. On je svoj umetnički pravac upravo odredio jednim od naslova svoje knjige koja je izašla u Srbiji, a naslov glasi: “NADrelaziam je podDADA”. Jasno, Franko Bušić je u biti dadaista Dakle, treba dobro zaroniti u vizuelnu i vešeslojnu poeziju Franka Bušića, treba je posmatrati iz više pravaca i uglova i ona će se na kraju predati”, rekao je Dejan Bogojević na otvranju izložba vizuelne poezije “Um je tajna panja” približavajuči lik i delo Franka Bušića.

Treći događaj u okviru Art festa bio je strip pervormans “Napad”, koji je održan krajem avgusta na reci Gradac. Učesnici ovog performansa bili Sara Živanović, Ana Živanović i Dejan Bogojević. Cilj je bio da se u okruženju prirodnih lepota reke Gradac na simboličan način predstavi nastajanje i nestrajanje strip tabli i strip kadrova, a prizvik “napada” dobije od huka reke.

Završno veče 4. Art festival organizovano je poslednje avgustovske večeri u Gareriji centra za kulturu. Prvi segment bio je posvećen performansu “HAIKU PROTIV KORONE”, koga je činilo 11 haikua iz 11 zemalja (Indija, Japan, Iran, Portugal, Nemačka, Malezija, SAD, Bugarska, Italija, Hrvatska, Srbija), 11 osoba, uz glas glumca Đorđe Teodosić i muziku Škole bubnjeva Branka Popovića.

Drugi segment završne večeri festivala bio je rezervisan za mini koncert Alekse Mirkovića, našeg uspešnog izvođača na harmonici i kompozitora. Tog poslednjeg dana festivala engleska pesnikinja Fiona Sampson javila se iz Londona, rekavši da joj je jako žao što zbog epidemije nije u Valjevu, ali da joj je izuzetno drago što će se iak čuti njeni stihovi. Stihove Fione Sampson govorio je glumac Đorđe Teodosić.

Centralni deo umetničkog programa bilo je otvaranje internacionalne likovne izložbe “Imaginacije u susretanju”, na kojoj je bilo predstavljeno preko 60 radova od strane 34 umetnika iz 13 zemalja (Srbije, BiH, Rumunije, Turske, Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Tajlanda, Meksika, Estonije, Australije, Slovenije i Brazila). Izložbu je otvorila Marija Dajić Jevtić, master likovni umetnik iz Novog Sada.

“Autor izložbe Dejan Bogojević je čovek koji poseduje izuzetnu stvaralačku moć, koji ima izuzetnu snagu i jačinu u svemu što radi. Ova izložba je dokaz toga, jer je trebalo puno truda isnage da se ovakva izložba organizuje, kao i čitav festival. Sada se izložbe uglavnom organizuju virtuelno, došlo je do promene paradigme, ali nezavisno od te promene, svako od nas poseduje imaginaciju koja u susretu sa nekom vrstom umetnosti daje svoj pečat…”, kazala je Marija Dajić Jevtić.

“Bilo je teže ove godine organizovati festival zbog svih ograničenja. Uložen trud i požrtvovanost su urodili plodom i mogu slobodno reći da se radi o dosad najraznovrsnijem i najbogatijem Art Festu. Dosta vremena je trebalo za pripremu kompleksnih internacionalnih umetničkih akcija, samim tim je i moje zadovoljstvo veće, treba pokazati kada je nemoguće da je itekako moguće”, rekao je umetnički direktor festivala Dejan Bogojević.

U okviru internacionalne likovne izložbe “Imaginacije u susretanju”izlagali su: Adina Kero (BiH), Ana Komatina (Srbija), Ana Krstić (Srbija), Andor Komives (Rumunija), Aylin Beyoglu (Turska), Danijela Bogojević (Srbija), Danijela Padejski (Srbija), Dejan Bogojević (Srbija), Dragan Barlov Fjodorov (Srbija), Dragana Grujičić (Srbija), Emilija i Stojče Tocinovski (Severna Makedonija), Franko Bušić (Hrvatska), Humberto Ortega Villasenor (Meksiko), Ivan Ninov (Bugarska), Jasmina Mima Vasiljević (Srbija), Jelena Kojić (Srbija), Kalisha Jariyapaiboon (Tajland), Margret Paide (Estonija), Marija Dajić Jevtić (Srbija), Marija Vučetić (Srbija), Marija Vukosavljević (Srbija), Meral Per (Turska), Meša Brničanin (Srbija), Milica Alimpić Ilić (Srbija), Miroslav Munižaba (Srbija), Natalie McCarthy (Australija), Stojan Špegel (Slovenija), Tchello d’Barros (Brazil), Vladimir Crnomarković (Srbija), Vladimir Zdraveski (Severna Makedonija), Zlatko Krstevski (Severna Makedonija), Zoran Ignjatović (Srbija), Zoran Todor Todorović (Srbija).

Četvrti Internacionalni Art Fest organizovan je u saradnji Centra za kulturu, Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića” i Muzičke škole “Živorad Grbić”. Pokrovitelj festivala je Grad Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.