Napuštanje SSP-a zbog “otupele oštrice” i promene retorike vrha stranke!

Advokat Branko Ivković, doskorašnji predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Valjevo, rekao je za portal Valjevska posla da do aprilskih parlamentarnih i predsedničkih izbora nisu imali zamerke na funkcionisanje centrale Stranke slobode i pravde, a da su nezadovoljstvo i neslaganje usledili posle toga.

Branislav-Ivkovic

Branko Ivković / Foto: Milena Kuzmanović

“Nakon izbora prvo što se desilo je taj “famozni” susret našeg predsednika Strane slobode i pravde Dragana Đilasa i predsednika države Aleksandra Vučića, za koji niti smo bili pripremljeni na bilo koji način, niti smo znali da će se desiti. A, da smo znali, sigurno ga ne bismo podržali”, rekao je Ivković.

On je dalje istakao da su tokom dosadšnjeg delovanja Gradskog odbora SSP-a u Valjevu građani prepoznali ovu stranku kao najoštriju opoziciju. Mišljenja je da se nakon tog sastanka mnogo toga promenilo, da je otupela oštrica, došlo do promene retorike vrha stranke, konkretno ublažavanje retorike prema Srpskoj naprednoj stranci, a i samom Aleksandru Vučiću.

“Najveći problem bio je to što smo mi mnoge stavove stranke saznavali iz medija, da je došlo do promene stava kada je u pitanju uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji. Jedan stav je bio pre izbora, sada je drugi stav. U međuvremenu, sve intezivnije je isticano od strane čelnika stranke u javnim nastupima da će SSP nastupati kao konstruktivna opozicija u parlamentu, te da će podržati dobre zahteve i predloge vlasti i da će realno učestvovati u radu Skupštine na način koji je nama nepojmljiv, imajući u vidu sve ono što smo proteklih godina videli i što je dolazilo, upravo, sa strane te vlasti”, kazao je Ivković i dodao da ono što je nakon izbora bilo vidljivo svakom gra-đjaninu je jednomesečno ćutanje čelnika stranke, koje je bilo neshvatljivo.

Branislav-Ivkovic-SSP

Branko Ivković / Foto: Milena Kuzmanović

“Suština cele priče je da politička stranka ima svoje organe, ti organi određuju politiku stranke, postoji Statut stranke gde su utvrđeni postulati i načela, a na osnovu čega se vodi politika na državnom nivou, a posle se prenosi i na lokalni nivo”, nadovezao se Ivković i naveo da u konkretnom slučaju nisu bili upoznati sa tim stavovima, niti su organi stranke odlučivali, pre svega misleći na Skupštinu i Glavni odbor stranke, što je za njih bilo neprihvatljivo.

Na naše pitanje šta bi moglo da stoji iza navedenog ponašanja čelnika Stranke slobode i pravde, Ivković je odgovorio da se ne bi bavio pretpostavkama, a da su sami očekivali konkretno objašnjenje.

“Ono što smo čuli u nekoj neformalnoj komunikaciji svelo se na blede fraze da se radi o interesu građana, da će to na duže staze, imajući u vidu celokupnu situaciju u državi i šire, dati bonefit i da je to neka naša obaveza. Iskreno rečeno, meni to lično ne pije vodu! Sa druge strane, što se tiče argumenat koji je egzistirao, a koji se nas na lokalu još manje dotiče, su beogradski izbori. Priča se svela na to da je ostvaren uspeh, da će tokom matra biti ponovljeni izbori u Beogradu… Šta je sa nama u lokalu? Šta je sa republičkim izborima”, upitao je Ivković i naveo da su on i njegove doskorašnje stranačke kolege ušli u politiku ne samo da bi smenili ovu, kako kaže, vladajuću interesnu grupaciju, već i da bi menjali “sve iz korena”.

“Ovo nije stranka u političkom smislu, čak ni u teorijskom smislu, ovo je jedna vladajuća interesna grupacija, jedan kriminalni klan. Da bi smo bilo šta promenili u ovoj državi je prvi korak smeniti ih. A, kasnije, nakon toga, prvi naredni korak mora da bude ono što je bilo i parola cele koalicije na aprilskim izborima: “Promeniti sve iz korena”. Svresni smo svi da nam vreme ističe, kao nacija nestajemo, ova država više ne zna ni gde su joj granice, ne zna se ni ko upravlja njom. Nažalost, ono što možemo da vidimo, upravljaju neki mutni likovi, neke kriminalne organizacije, mi smatramo da nemamo više vremena da čekamo”, naglasio je Branko Ivković.

Upitan za dalje planove, Ivković je rekao da će svako doneti odluku za sebe.

“Kao što smo pojedinačno ulazili u ovu stranku, tako će i svako od nas pojedinačno i samostalno donositi odluke šta dalje. Što se mene lično tiče, ja ću dobro razmisliti, konsultovaću se sa prijateljima, ali i građanima koji su nam do sada davali podršku. Ostaje veliko pitanje da li mi i kao pojedinci imamo pravo tek tako da se sada povučemo nakon svih izrečenih obećanja građanima”, istakao je Ivković i dodao da je to je ono o čemu sada mora dobro da razmisli i o čemu će u dogledno vreme doneti odluku, osobito, što je fokus od početka delovanja bio na našem gradu Valjevu, gde je situacija, kako smatra, u mnogim pogledima katastrofalna.

Da podsetimo, pored Branka Ivkovića kao predsednika GrO SSP Valjevo, ostavku je podnela i potpredsednica GrO SSP Anđelka Đuričić Rakić. Zahtev za istupanjem iz stranke podneli su i članovi Jelena Kovanović, Jelena Branković, Snežana Kačarević i Stefan Jakovljević.

 

M.K.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.