Naselje Bair dobilo novu kanalizacionu mrežu

U u romskom naselju Bair izgrađena je nova i rekonstruisana postojeća kanalizaciona mreža u okviru projekta “Živeti zajedno”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNOPS u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, preko programa EU PRO. U sklopu projekta, čiji je nosilac bio Grad Valjevo, a partner JKP “Vodovod”, urađeno je ukupno 636 metara kanalizacione mreže u 6 “bairskih” ulica, postavljena je glavna cev kao i priključci, a sve ulice su nakon završetka radova vraćene u prevobitno stanje. Asfaltirane su sve osim Bobovčeve ulice, koja je na insistiranje građana zadržala stari izgled kaldrme. Ukupna vrednost radova bila je 24 miliona i 670 hiljada dinara.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković istakao je značaj ovog projekat koji je realizovan zajedničkim zalagenjem i sredstvima Evropske unije i Grada Valjeva, rekavši da su njegovom realizacijom poboljšani uslovi i kvalitet života u naselju Bair, da je povećana i poboljšana gradska komunalna infrastrukturu i da se uticalo na zaštitu životne sredine.

“Za grad Valjevo bitno je svako naselje, svaki deo grada. Bair je blizu centra grada, a nije imao reguliasanu postojeću kanalizacionu mrežu. Zahvaljujem se Evropskoj uniji koja je sufinansirala projekat iz programa EU PRO, UNOPS-u na relalizaciji projketa i mogu da kažem da će Grad Valjevao u svojim finansijskim i razvojnim planovima u budućnosti posvetiti više pažnje unapređenju kvaliteta života svih građana. Cilj nam je da sva naselja na teritoriji grada Valjeva budu bolja, lepša, bezbednija i kvalitetnija mesta za život svih nas i naše dece. Siguran sam da će u bliskoj budućnosti biti još projekata koji upravo utiču na kvalitet života”, naglasio je gradonačelnik Gojković.

Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva

Dragana Novaković, menadžer sektora za infrastrukturu kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) istakla je da je ovde reč o jednom od 37 projekata lokalne infrastrukture koje Evropska unija u saradnji sa Vladom Republike Srbije sprovodi kroz program EU PRO, koji su vredni ukupno 4,5 miliona evra. Ona je naglasila  da su benefiti izvedene kanalizacione mreže na zdravlje stanovnika naselja Bair nemerljivi, ali da će meštani osim uz unapređenu komunalnu infrastrukturu imati i bolje komunalne usluge.
“Osim toga, ovaj projekat je značajan jer će doprineti i boljoj zaštiti životne sredine, unaprediće se upravljanje otpadnim vodama koje će iz naselja Bair biti preusmerene u postrojenje za prečišćavanje. To je upravo i cilj projekata lokalne infrastrukture koje sprovodi program EU PRO, a finansira Evropska unija za poboljšanje uslova života lokalnog stanovništva kroz poboljšanje uslova u školama, vrtićima, ustanovama kulture, sportskim ustanovama ili, kao što je slučaj u Valjevu, unapređenje komunalne infrastrukture. Sve projekte lokalne infrastrukture, koje Evropska unija finansira preko programa EU PRO, prate i komplementarne aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja, a koje se sprovode u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske. Tako će poslovi upravljanja i održavanja na izgrađenoj kanalizaciji otpadnih voda u naselju Bair biti povereni JKP “Vodovod Valjevo”, a sva prava i obaveze će biti detaljnije regulisani pratećim ugovorom. Dodatno, razmatraju se kriterijumi za subvencionisanje svih zainteresovanih korisnika za priključivanje na kanalizacionu mrežu”, kazala je Dragana Nedeljković.

Dragana Nedeljković, menadžer sektora za infrastrukturu kancelarije UNOPS-a

Đorđe Milanović, direktor valjevskog “Vodovoda”, kazao je na finalnoj konferenciji koja je juče održana povodom završetka projekta, da će ovo javno-komunalno preduzeće organizovati proces priključenja novih korisnika na kanalizacionu mrežu u skladu sa Odlukom o vodovodu i kanalizaciji grada Valjeva nakon poveravanja poslova upravljanja i održavanja fekalne kanalizacione mreže u naselju Bair od strane Skupštine grada Valjeva.

Đorđe Milanović, direktor JKP “Vodovod Valjevo” prilikom obraćanja na finalnoj konferenciji projekta

Nenad Branković, koordinator projekta iz Gradske uprave Valjevo je u svom obraćanju naveo izazove sa kojima su se od početka projekta suočavali, poput projektno-tehničke dokumentacije koja nije u potpunosti odgovarala situaciji na terenu, nepredviđenih radova usled pojave stenske mase, loših vremenskih uslova i naravno epidemiološke situacije u završnoj fazi radova, ali da su uz dobru koordinaciju i saradnju svih učesnika na projektu radovi, uprkos produženom trajanju, uspešno završeni.

Aca Petrović, meštanin Baira

U ime stanovnika Baira, novinarima se obratio Aca Pejović, koji je istakao da su meštani MZ Stari grad zadovoljni onim što je dosada urađeno.

“Posebno smo zadovoljni vraćanjem asfalta u prvobitno stanje u ulicama gde su izvođeni radovi. Najvažnije je da nismo zaboravljeni. Opština nam pomaže šta treba. Imamo još malo nekih prpoblema koje ćemo rešavati. Za sada je sve u redu. Treba nam malo još neke pomoći, obezbedili su nam za decu klackalice i ljuljaške, još malo ćemo rešavati neke probleme, ali uglavnom ide nabolje”, kazao je Petrović.

Oodgovarajući na pitanja novinara menadžer UNOPS-a Dragana Nedeljković najavila je projekte vezane za rešavanje problema aerozagađenja, rekavši da će najverovatnije biti implementirani sledeće godine i da će o tome lokalne samouprave biti blagovremno obaveštene. Na njen odgovor se odmah nadovezao gradonačelnik Gojković rekavši da moramo iskoristiti odmah priliku da se uključimo u to.
Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.